Ville Hakala on ammatiltaan lukion matematiikan ja fysiikan opettaja, mutta viime vuosina halsualainen on tullut tutuksi suuremmalle yleisölle myös harrastajaravivalmentajana. Suur-Hollola-ajon välieriin Hakalan valmennettavista starttaavat Lake’s Action ja Crystal Bay.
Raviurheilussa samaan lähtöön voi osallistua hevosia hyvin erilaisista valmennustilanteista. Yhtä hevosta saattaa valmentaa ammattivalmentaja, kun taas toisen takaa löytyy harrastaja.
Harrastajavalmentaja Ville Hakalalla on lauantaina 3. heinäkuuta jännittävät hetket, kun pienestä valmennustallista kaksi hevosta selvitti tiensä Suur-Hollola-ajon välieriin. Lake’s Action loisti omassa alkuerässään, josta se nappasi hallitun voiton, kun taas Crystal Bay sijoittui hienosti kolmanneksi.
Kaksikon voittosumma on välierien pienimpiä, mutta se ei ole ollut menestyksen tiellä. Kunnon puolesta kaksikon menestys ei valmentajaa tuntuisi yllättävän, mutta välierän lähtörata-arvontaan Hakala olisi toivonut ripauksen parempaa onnea.
”Lähtöpaikkojen suhteen ei ollut tuuria kauheasti, mutta kutosradat olisivat voineet olla huonompiakin. Lake’s Actionin kohdalla on vähän vaarana, että jos lataa starttiin niin voi olla vaarana paikka johtavan rinnalla”, Hakala pohtii.
Molemmat hevoset starttisivat juhannuksen Härmässä, ja hevosten esitykset olivat valmentajan mieleen, epäonnesta huolimatta. Lake’s Action olisi voittanut oman lähtönsä ylivoimaisesti, mutta juoksu hylättiin radalta poistumisen takia. Crystal Bay oli omassa lähdössään neljäs.
”Viimeistelyt ovat menneet ihan toivotulla tavalla. Olin hevosiin tyytyväinen, vaikka lopputulos ei mennyt Härmässä kuten piti. Molemmat tuntuisivat olevan nyt ihan huippukunnossa.”
Suurien ravien palkintoseremonioissa Hakala on verrattain tuore nimi, mutta virallisesti vuonna 2012 alkanut valmennusharrastus on vienyt miehen mennessään. Opettajan kesäloma helpottaa ravihevosiin paneutumista entisestään, mutta hevoset täyttävät kalenterin pitkälti myös arjenkin keskellä.
”Kaikki vapaa-aika menee hevosten kanssa, eikä muita harrastuksia ole.”
”Ei sitä laske minuutteja tai kelloa katsele, kun on mieluista puuhaa, ei sitä silloin kaipaa muuta”, Hakala tiivistää.
Opettajan virkaa nousujohteinen valmentajan ura ei ole vielä katkaisemassa. Raviurheilun ja lukion opettajan vuosikellot sopivat hyvin yhteen.
”Kilpailukalenteri on suunniteltu niin, että syksyllä ei kauheasti kilpailla ja talvella keskitytään treenaamiseen. Syksyllä opettajatyössä pitää kiirettä ja tämä on siihen sopiva rytmi. Kesä on raviurheilun juhla-aikaa.”
Valmentajaksi sattuman kautta
Hakala kertoo, että innostus lähti pitkälti mieheltä itsestään ja ensi askeleet ravivalmennukseen tulivat sattumuksien summana. Kiinnostus ravihevosten valmentamista kohtaan oli kuitenkin kehittynyt pitkään aktiiviurheilijan mielessä.
”Mukana oli paljon sattumaa. Ostimme omakotitalon, johon kuului vanha hevostalli. Samoihin aikoihin oli myös yksi kimppahevonen, josta kimppamme halusi luopua. Ostin sitten hevosen itselleni ja siitä se lähti liikkeelle.”
”Valmennus ja harjoittelu on kiinnostanut aina, ja pelasin toistakymmentä vuotta Ykköspesistä ja Suomensarjaa. Hevosia olen seurannut aina lapsesta asti ja ajatus on ollut, että aikuisiällä haluaisi alkaa hevosia jossain vaiheessa valmentamaan”, Hakala taustoittaa.
Valmentamiseen tutustuminen on lähtenyt käytännössä liikkeelle nollasta.
”Alkuun opeteltiin ihan ajamaan hevosta ja sitä varten kyseltiin vinkkejä, miten hevonen valjastetaan. Eli ihan perusteista liikkeelle. Lajiin kuuluu monta osa-aluetta, niin niitä sitten pala kerrallaan on koitettu itse opetella. Jos jotkin asiat ovat tuntuneet, etteivät ne ole tarpeeksi hyvin hallussa, niin niihin on haettu koulutusta”, Hakala taustoittaa valmennusuransa alkuaskelia.
Lajissa kiehtookin erityisesti sen tuomat haasteet. Vuonna 2012 startannut valmentajaura kehittää halsualaista päivittäin.
”Pidemmällä aikavälillä taso on tullut siihen, että jokaisesta asiasta osaa jotain. Sitä on koittanut sitten olla kriittinen omaa tekemistä kohtaan ja joka päivä sitä pyrkii aina oppimaan jotain uutta.”
Halsuan kesäraviradan toiminnassakin mukana oleva Hakala on valmentajauransa kenties jännittävimmässä tilanteessa. Mainetta ja mammonaa on tarjolla viikonloppuna, sillä Suur-Hollolan ykköspalkinto on komeat 96 000 euroa. Motivaatio raviurheilun harrastamiselle löytyy kuitenkin hevosesta itsestään.
”Hevonen on niin uljas ja palvelualtis eläin. Kuinka hyvin hevonen tulee ihmisen kanssa toimeen on asia, mitä ei voi kuin ihailla. Kyllä ne antavat niin isoja elämyksiä”, Hakala kiittelee.