Poniravikilpailusäännöt niiltä osin, kun ne tulevat vuoden 2015 alussa muuttumaan.
19 § Ponin ikä ja kilpailuoikeus
Kuten ravikilpailusäännöissä, mutta poikkeuksena: Ponin kilpailuoikeus alkaa 3-vuotiaana 1.6. ja päättyy 18-vuotiaana 31.12.
Kolmevuotiaat saavat omien sarjojensa lisäksi kilpailla samoissa lähdöissä vanhempien ponien kanssa, mutta vain kerran seitsemän päivän aikana. Neljävuotiaat saavat kilpailla kaksi kertaa seitsemän päivän aikana, mutta eivät kahtena peräkkäisinä päivinä ja vain yksi lähtö/päivä sallitaan. Edellä mainittuja vanhemmilla poneilla voidaan osallistua yhteen lähtöön päivässä ja enintään kolmeen lähtöön seitsemän päivän aikana.
Poniraveissa poni voi osallistua kahteen lähtöön saman päivän aikana, jos
– poni on vähintään viisivuotias
– ponin kilpailu-ura käsittää vähintään kymmenen (10) kilpailua
– ponilla on edellisen kuuden (6) kuukauden aikana vähintään
yksi hyväksytty kilpailusuoritus
– lähtöjen väli on vähintään yksi (1) tunti
Jos ponille tulee ensimmäisessä lähdössä merkintä epäpuhtaasta ravista kilpailueläinlääkäriraporttiin tai tuomaristo katsoo ponin kilpailukunnottomaksi, poni joutuu jäämään pois toisesta lähdöstä.
Järjestäjällä on oikeus ottaa poni vain yhteen lähtöön.
31 § Palkinnot
SPRY:n hallitus päättää vuosittain suurkilpailunpalkintorajan. Sataviisikymmentä (150) euroa ja sitä suurempi 1. palkinto on hyväksytettävä Suomen Hippoksen raviurheilupalvelutosastolla, joka ratkaisee asian SPRY:tä kuultuaan.
35 § Ajoluvat
Jokaisella poniravikilpailuihin osallistuvalla henkilöllä tulee olla Suomen Hippoksen myöntämä ajolupa. Ponilähdöissä voi ohjastaa vain P- tai C-ajoluvalla. A-kategorian lähdöissä ohjastaja saa olla enintään 17-vuotias eikä ohjastajalla saa 1.1.2015 jälkeen olla yli viittätoista (15) hevosilla ajettua kilpailua.
Haaste- ja näytöslähtöihin saavat osallistua myös B- ja A-ajoluvan haltijat.
Poniajolupia koskevat ikärajat käsitellään ikäluokittain. Poniravikortin hakija saa osallistua poniajolupakurssille aikaisintaan sen vuoden kesäkuussa, kun hän täyttää yhdeksän (9) vuotta. Hakija saa A-poniajoluvan aikaisintaan sen kalenterivuoden alusta alkaen, jonka aikana hän täyttää vähintään kymmenen (10) vuotta.
Kurssin pitää sisältää vähintään kaksitoista (12) tuntia teoriaa ja vähintään seitsemän (7) tuntia käytännön harjoittelua. Kurssilainen suorittaa kirjallisen kokeen, jossa testataan kurssilaisen kilpailusääntötuntemus. Lisäksi kurssilainen antaa näytteen ponin käsittely-, valjastus-, volttaus- ja ohjastustaidoistaan. Hyväksytystä suorituksesta annetaan todistus. Ajolupakoulutuksesta, ajoluvan lunastamisesta ja sen käytöstä suoritetaan vahvistetut maksut.
A-kategorian poneilla saa ajaa ohjastaja, joka kyseisen kalenterivuoden aikana täyttää enintään seitsemäntoista (17) vuotta.
B-kategorian poneilla saa ajaa ohjastaja, joka kyseisen kalenterivuoden aikana täyttää vähintään kaksitoista (12) vuotta.
Säilyttääkseen kilpailuoikeuden ponilähdöissä tulee ponilisenssin haltijan lisenssiluokan muuttumisvuoden aikana osallistua ponilisenssikoulutukseen.
Ulkomainen ohjastaja saa ajaa Suomessa poniravilähdöissä, jos hän täyttää yllä olevat ikävaatimukset eikä ole kilpailukiellossa kotimaassaan.
37 § Ilmoittaminen kilpailuihin kotimaassa ja ohjastajan valinta
Kuten ravikilpailusäännöissä, mutta poikkeuksena: Ponin saa ilmoittaa ravilähtöön jos se täyttää kaikkien muiden määräyksien lisäksi sarjamäärityksen kriteerit. Pisin takamatka hyvitykset huomioon ottaen voi olla 400 metriä. Jos sarjamäärityksen perusteella poni saa enemmän takamatkaa, se ei ole oikeutettu osallistumaan lähtöön.
A-kategorian kärrylähdöissä, joissa sarjamääritys on p. 2.30,0 tai hitaampi, ei saa käyttää ”pisin takamatka” -merkintää.
B-kategorian kärrylähdöissä, joissa sarjamääritys on p. 2.00,0 tai hitaampi, ei saa käyttää ”pisin takamatka” -merkintää.
Mikäli sarjamääritys ei sisällä p.t.-määritystä, suositellaan, että sarjamäärityksestä ilmenisi minkä ennätyksen omaavat ponit ovat oikeutettuja osallistumaan lähtöön.
57 § Ponin juoksun hyväksyminen tai hylkääminen
Kuten ravikilpailusäännöissä, mutta poikkeuksena: Jos poni juoksee kiellettyä askellajia yhtäjaksoisesti enemmän kuin 100 metriä, sen juoksu tulee hylätä. Jos poni toistuvasti juoksee kiellettyä askellajia eli laukkaa tai peitsiä yhteensä 150 metriä, sen juoksu tulee hylätä. Suurin sallittu laukkojen määrä on kaksi kappaletta. Kolmannesta laukasta poni tulee hylätä. Loppusuoran laukkasääntö ei ole voimassa poneilla.
Ponin juostessa pitkähkön matkan epäpuhdasta ravia menetellään pykälän 22 määräämällä tavalla.
Kilpailutuomaristo voi määrätä kilpailukunnottoman, kanssakilpailijoille tai ohjastajalleen vaarallisen ponin kilpailukieltoon.