Hyppää sisältöön

Neljä uutta oritta suomalaiseen ratsuhevosjalostukseen

Kevään merkittävin jalostustapahtuma Oripäivät päättyi Ypäjällä lauantaina. Viisi päivää kestäneiden oripäivien loppusaldona oli kolme uutta oritta suomalaisen puoliverihevosen (FWB) kantakirjaan ja yksi ori suomalaisen ratsuponin kantakirjaan. Oripäiville oli ilmoitettu yhteensä 30 ratsuhevos- ja ratsuponioritta. Näistä arvosteluun saapui kaikkiaan 25 oritta, joista jalostukseen hyväksyttiin neljä.

Kolmevuotiaiden testiin osallistuneiden oriiden urakka päättyi lauantaiaamuna ratsain esittämisen osuuteen. Ratsain esittäminen kuuluu yhtenä osana 3-vuotiaiden oriiden testin toiseen vaiheeseen. Lauantain testiosuuteen osallistui kolme oritta Escondito, Aurillo sekä Wallstreet Brown Velvet. Nämä kaikki oriit palkittiin nuorten hevosten palkinnoilla, mutta vielä yksikään niistä ei täyttänyt jalostusoriille asetettavia vaatimuksia. Oriit toivotettiin tervetulleiksi suorituskyvynkokeeseen seuraavana vuonna. Kolmevuotiaista oriista jalostukseen hyväksyttiin suomalaiseen ratsuponijalostukseen tarjottu Casper Sallisen kasvattama ja omistama kolmevuotias welsh part-bred ori Fairytale Twilight (Flora’s Hof Magic 6 WPB – Hunsingo’s Twister 4 WPB). Jalo ja sopusuhtainen Fairytale Twilight esitti irtohypytyskokeessa hyvää hyppytekniikkaa ja sillä oli hyvä asenne suorittamiseen. Ori merkittiin suomalaisen ratsuponikantakirjan I jalostusluokkaan ja sille myönnettiin yleinen jalostukseenkäyttöoikeus vuosiksi 2013 – 2014.

Fairytale Twilight

Neljästä kuuteen vuotiaiden suorituskyvynkokeen oriiden osalta lauantaina oli koeratsastajien arviointivuoro. Koeratsastajat arvioivat hevosten ratsastettavuusominaisuuksia ja tulevaisuuden näkymiä urheiluhevosina. Koeratsastajana estehevosilla toimi saksalainen Iver Börnsen. Askellajipainotteisen testin suorittaneiden koeratsastajana oli nuorten hevosten ratsuttajan tunnettu Siiri Kyrö. Ponioriiden koeratsastajana toimi Anna Kärkkäinen.

Suorituskyvynkokeessa viimeisenä päivänä mukana olivat vielä kolme ratsuhevosoritta ja yksi ratsuponiori. Ratsuhevosoriista testin suoritti kokonaisuudessaan hyväksytysti Suomessa syntynyt, FWB-kantakirjaan ensirekisteröity, ori Jean Baptiste Carrus. Laadukasliikkeinen ori oli valmisteltu oritestiin erittäin hyvin. Sen ratsastettavuusominaisuudet olivat hyvät ja ori hyppäsi myös hyvin. Oriin omana ratsastajana toimi Salla Varenti, joka palkittiin myös oripäivien parhaana nuorten hevosten esittäjänä. Jean Baptiste Carrus palkittiin myös oripäivien parhaana FWB-hevosena Suomen Hippoksen 40-vuotispokaalilla.

Jean Baptiste Carrus

Oripäivien parhaana oriina palkittiin hyvää urheiluhevostyyppiä edustava Satu ja Tuomas Juurisen omistama hienosti liikkunut jalo oldenburg ori Don Larino (Don Primero – Larinero). Oriilla on aiemmin jalostukseenkäyttöoikeus oldenburgin, hannoverin, bayerin ja rheinlandin kantakirjoissa. Oriilla on Saksassa paljon kilpailleita jälkeläisiä ja sen jälkeläisnäytöt ja sen jälkeläisindeksi on 134. Don Larino merkittiin FWB-kantakirjaan I jalostusluokkaan ja sille myönnettiin yleinen jalostukseenkäyttöoikeus vuosiksi 2013 – 2017.

Myös Juuristen toinen ori, hannoverkantakirjaan merkitty 3-vuotias Floris Crusador (Floriscount – Lauries Crusador xx) sai jalostukseenkäyttöoikeuden FWB-kantakirjaan. Ori merkittiin II jalostusluokkaan ja sille myönnettiiin jalostukseenkäyttöoikeus vuodelle 2013. Ori on käytettävissä FWB-jalostukseen tammakohtaisilla luvilla.

Vaikka tänä vuonna jalostukseen hyväksyttyjen oriiden määrä oli vähäinen, orilautakunnan puheenjohtaja Anna Pajanen oli tyytyväinen uusien jalostusoriiden laatuun. ”Aina täytyy muistaa, että oritestiin valmistautuminen ja oriiden esittäminen parhaimmillaan on erittäin vaativaa ja sen eteen täytyy tehdä paljon töitä. Toisaalta nuorten hevosten kanssa täytyy pitää mielessä myös hevosen kehitysvaihe, jotta niitä ei myöskään ylivalmistella ja rasiteta liikaa”, Pajanen totesi päivien annista.

Suomalaisen puoliverihevosen jalostusohjesäännöt ovat uudistuneet kuluvan vuoden aikana kantakirjan rakenteen ja oriiden hyväksymiskäytäntöjen osalta. Tämän jälkeen tullaan keskittymään tarkemmin oriiden suorituskyvynkokeen kehittämiskohtiin sekä tammojen arvostelukäytäntöjen kehittämiseen.

Oripäivillä oriille haetaan jalostukseenkäyttöoikeutta. 3-vuotiaat oriit suorittavat irtohypytys- sekä askellajikokeet ja parhaat esitetään tuomareille ratsain. 4-6-vuotiaat suorituskyvynkokeen oriit tekevät viiden päivän aikana askellaji- ja estekokeet sekä oman että koeratsastajan esittäminä. Toisessa maassa jalostukseen hyväksytyt ja kilpailutuloksilla esitettävät jalostuarvosteltavat oriit osallistuvat Oripäiville vain lauantaina, jolloin ne esitetään ratsain. Kaikille Oripäiville osallistuville hevosille tehdään rakennearvostelu ja eläinlääkärintarkastus. Oripäivät järjestävät yhteistyössä Suomen Hippos ry, Hevosopisto Oy ja Ratsujalostusliitto ry.