Hyppää sisältöön

Ojanperän tallin sisupussi tavoittelee Suurmestaruusajon voittoa - ”Tunnetasolla Evartin onnistumiset kertaantuvat”

Mikkelissä ravataan 18.-19.7.2020 perinteiset St Michel -ravit. Lauantain pääkilpailuna nähdään perinteinen kylmäveriravureiden Suurmestaruusajo, jossa yksi suurimmista ennakkosuosikeista on pihtiputaalaisen Antti Ojanperän valmentama Evartti. Vaikeudet selättänyt ori on tehnyt huiman nousun parrasvaloihin ja lauantaina tähtäimessä on 15 000 euron ykköspalkinto. Lauantaina Mikkelin raviradalla ratkotaan myös mm. lämminveristen montén SM-finaalin ja St Michel Tammatähden voittajat.

Evartin onnistumiset merkitsevät paljon valmentaja Antti Ojanperälle. Kuva:Iita-Maria Ahtiainen

St Michel –lauantain pääkilpailuna nähdään perinteinen kylmäveriravureiden Suurmestaruusajo, jossa maan parhaat ravitähdet kilpailevat paremmuudestaan 1609 metrin ryhmäajossa. Osallistujalista onkin vaikuttavaa luettavaa, kun samassa lähdössä kohtaavat mm. Välähdys, Lissun Eerikki, Jokivarren Kunkku, Caijus ja Polara. Lisäksi yksi alkukauden suurimmista suomenhevostähdistä saapuu Mikkeliin, kun Antti Ojanperän tallin tuore Suur-Hollola –sankari Evartti pyrkii jatkamaan voittojen tiellä.

Suurmestaruusajoon valmistautuminen on sujunut Pihtiputaalla normaaleissa merkeissä.

”Ihan normaalisti ollaan valmistauduttu Mikkeliin, ja aivan hyvillä mielin ollaan. Evartille ei ole tulossa mitään isoja muutoksia ja turha sitä on hirveästi lähteä muuttamaan, kun asiat tuntuvat olevan kohdillaan. Parempi kun jatkaa aika samalla tyylillä”, Antti Ojanperä kommentoi valmistautumista Suurmestaruusajoon.

St Michel –viikonloppu on tunnettu ennätyksistään, eikä ole yllätys, että Mikkelin kylmäveristen komea rataennätys 19,5 on juuri Suurmestaruusajossa juostu. Monipuolisena kilpailijana tunnettu Evartti vakuutti PowerParkin raviradan Juhannusmaili lähdössä, juosten mailin hienoon 20,4 aikaan. Vanha ennätys parani kerralla peräti kaksi sekuntia. Vauhtia on hevosella ollut aina, eikä Härmän aika tullut taustajoukoille yllätyksenä.

”Evartilla on vauhtia ollut nuoresta pitäen. Lähinnä sillä ei ole sitä päästy käyttämään, mutta toki erinäiset ongelmat ovat jarruttaneet kehitystä. Nyt kun on päästy treenaamaan pitempään terveenä, niin on mukava valmistautua kilpailuihin.”

Lahjakas Evartti on ollut aina ollut kova vastus kanssakilpailijoilleen, mutta varsinkin tämä vuosi on tuonut hevoseen täysin uutta potkua. Oriin ura on ollut kuitenkin kivikkoinen, ja nouseminen kylmäverihuipulle on ollut kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

Kesällä 2018 hevoselle tuli jalkaoperaation nukutuksen myötä suolistoon vakava asentovirhe, joka vaati leikkaushoitoa. Ravitähden henki oli vaarassa, eikä tuolloin paluusta kilparadoille ollut varmuutta. Paluu kaviourille tapahtui kuitenkin syksyllä 2019 ja siitä lähtien Evartti on ollut tuttu näky ravien voittajaseremonioissa.

Huippuhevosilla katseet käännetään helposti kohtia yhä suurempia tavoitteita, mutta Pihtiputaalla rakkaan hevosen noususta parrasvaloihin on nautittu suurella tunteella, lähtö kerrallaan.

”Rutiinia ja kovuutta hevoseen varmaan tulee vielä, ei sillä liikaa ole startattu. En ole tulevaisuutta sen kummemmin miettinyt vaan ollaan nautittu näistä hetkistä. Hevonen on tärkeä minulle ja vielä erityisesti Jutalle se on ollut varsinainen rakkaushevonen. Taustalla on niin pitkäaikainen työ, että tunnetasolla Evartin onnistumiset kertaantuvat. Toivotaan että loppukausi menisi hyvin. Kunkkarit hevosella ajetaan ja jäädään sitten tauolle, meni miten meni”, Ojanperä kommentoi.

Lähtökohdat Suomalaisen ravivuoden kohokohtaan eivät voisi olla enää herkullisemmat. Evartti on loistanut kuninkuusravirankingien ykkösnimenä oriiden puolella. Huippuvalmentaja Ojanperä tuntee Ravikuninkaan ominaisuudet, sillä vuoden 2015 ravikuningas Jokivarren Kunkku kilpailee myös Pihtiputaalta käsin. Monipuolisen Evartin ominaisuudet tuntuvat sopivan kolmen osalähdön koitokseen.

”Ainakin tähän asti on kaikki matkat sopineet ja en ole kokenut, että mitään varsinaisia heikkouksia hevosella olisi. Jos Kuninkuusraveihin tullaan, niin mikä on päätösmatkan tulos, niin se on mielenkiintoista nähdä. Se, että ajetaan kaksi lähtöä ennen sitä, niin en usko, että se ainakaan negatiivinen asia on.”

”Jokivarren Kunkulla katsotaan Mikkeli rauhassa. Jos siellä suoritus ei ole hyvä, niin ei mietitä mitään Kunkkareita. Kiva olisi kuitenkin, jos hevonen olisi kohdillaan ja sinne lähdössä”, pohtii Ojanperä tallinsa potentiaalisten kuninkuushevosten valmistautumista.

Mikkelin Suurmestaruusajo toimii hyvänä näyttöpaikkana ravivuoden kohokohdalle. Säätiedot lupaavat St Michel –viikonlopuksi erinomaisia olosuhteita, ja radasta sopii odottaa erittäin nopeaa. Kovia vauhteja osaa odottaa myös Ojanperä.

”Kyllä haluan uskoa, että kovaa mennään. Se olisi hienoa, jos 20-aika alitetaan. Toivotaan että keli on kohdillaan ja mentäisiin tasaisen kovaa”, Ojanperä spekuloi vauhtiviikonlopun voittoaikoja.

Lauantaina katseet kotiradan toivoihin, montén SM-finaaliin ja tammatähtiin

Suurmestaruudessa kotiradan suurimpana toivona matkaan kiihdyttää Pekka Luukkosen valmentama Lissun Eerikki, joka oli Suur-Hollola-ajossa komea kakkonen. Hevosta ei ole monesti nähty mailin matkoilla, mutta vauhtia oriilta löytyy mistä kielii komea ennätys . Startissa hevonen ei ole kovin raketti, mutta takarivin lähtöpaikka takaa näppärän selkäjuoksun nopeiden lähtijöiden takaa.

Lissun Eerikki komeilee Kuninkuusravirankingin sijalla viisi, eikä puumalalaisen ravurin näkeminen Seinäjoella yllättäisi. Hevosta saattaa lauantaina odottaa myös uusi ennätys. Harvakseltaan lyhyitä mailin matkoja kilpailleen oriin ennätys kuuluu ennen lauantain starttia aikaan 22,6/2100m. Lähtöpaikka nopeiden starttaajien takaa antaa erinomaiset asetelmat kärkisijojen tavoitteluun.

Toinen kotiradan tähdistä on kangasniemeläisen Terho Rautiaisen valmentama Camri, joka on voittanut Suurmestaruusajon urallaan peräti kaksi kertaa vuosina 2016 ja 2017. Alkukausi hevosella sujui hieman alavireisesti, mutta edellinen startti kesäkuun lopulta päättyi voittoon. Lauantain lähtöpaikka on hevosta vastaan, mutta kaksinkertaisella mestarilla on kaiken osuessa kohdilleen sanansa sanottavana.

Suurmestaruusajon lisäksi lauantaina ratkotaan lämminveristen montén SM-finaalin voittaja. Perinteisesti St Michel –viikonlopun ensimmäisenä lähtönä ajetussa kilpailussa nähdään SM-karsinnoissa parhaiten menestyneet hevoset ja luvassa on mitä luultavimmin tasainen kamppailu. Launtain mukana ovat mm. Nitro Diablo, Sunbeam, Luxorious Lord, Trot Kronos ja Social Network. Viime vuoden SM-finaalissa Liisa Nummen ohjastama Magnifico S hurjasteli montén 2100 metrin ryhmäajon Suomen ennätyksen aikaan 12,6.

Viikonlopun perinteinen kilpailu on myös St Michel Tammatähti –lähtö. Lähtöauton takaa löytyvät mm. Staro Miami, Willow Pride ja Stonecapes Queila. Lähdön yksi historian mieleenpainuvimmista esityksistä on Ranch Kellyn Suomen ennätys 09,7/1609m vuodelta 2017.

Lauantain lähtölistoja:

Montén SM-finaali 

St Michelin Tammatähti

Suurmestaruusajo

Sunnuntain lähtölistoja:

Varsakunkku-finaali

St Michel Stayer

Eugen Pylvänäisen muistoajo

St Michel -ajo

St Michel -ravit alkavat lauantaina lauantaina sekä sunnuntaina kello 12:30 ponilähdöillä. Päivän ensimmäiset lähdöt esittäytyvät kello 13:30. Lauantain Suurmestaruusajo kilpaillaan kello 16.42 ja sunnuntain St Michel -ajo kello 16.55. Ravit ovat nähtävissä suorana Veikkauksen TotoTV:n kautta, sekä maksullisten Ruutu+ ja C More -palveluiden välityksellä. Antennitalouksien kanava 26 näyttää ravit suorana lauantaina sekä sunnuntaina.