Oriasemille ja oriinpitäjille suunnattu infopäivä kokosi Teivon raviradalle yli neljäkymmentä kuulijaa tiistaina 10.3. Ohjelmassa oli asiantuntijaluentoja ongelmatammojen tiineyttämisestä ja alkionsiirroista. Lisäksi kuultiin ajankohtaista keinosiemennysasemien lainsäädännöstä sekä oriinpitäjien uusista palveluista Heppa-järjestelmässä.
Astutuskausi on käynnistymässä ja toiminta oriasemilla vilkastuu lähiviikkoina. Luotettava astutus- ja varsomiskirjanpito on tärkeä osa hevosten rekisteröintiä ja jalostustoimintaa. Suomen Hippoksen toimistolta Soila Lehmusvaara kertoi Heppa-tietokantaan rakennetuista uusista ominaisuuksista, jotka helpottavat astutus- ja varsomiskirjanpitoa. Jatkossa tammanomistajat pystyvät ilmoittamaan itse suoraan Heppa-järjestelmään tamman varsomisen Oma talli -tunnusten kautta. Jotta sähköinen ilmoittaminen onnistuu, on oriinpitäjän tehtävä astutuskirjanpito sähköisesti suoraan Heppa-järjestelmään. Samassa uudistuksessa on luotu myös sähköinen syntymätodistus. Oriinpitäjä merkitsee järjestelmään, että syntymätodistus on lunastettu, kun tammanomistaja on huolehtinut tarvittavista maksuista. Paperista syntymätodistusta ei tässä tapauksessa enää tarvita.
Keinosiemennysasioiden lupakäytännöt uudistuivat vuoden 2014 aikana. Ylitarkastaja Virva Valle Evirasta painotti, että kaikkien keinosiemennysasemien, joissa kerätään tai varastoidaan spermaa, tulee hakea hyväksyntä Aluehallintovirastolta. Lupavaatimukset kotimaan sekä EU:n sisämarkkinakauppaa varten löytyvät MMM:n asetuksista. EU:n sisämarkkinakauppaan hyväksyttyjä hevosten keinosiemennysasemia on Suomessa 10, joista tiedot löytyvät Eviran sivuilta. Eniten keskustelua herätti uutena kaikille keinosiemennysoriille pakollisena tullut virusarteriitti (EVA) tutkimus. EVA-tutkimusten vaatimukset on päivitetty Eviran internetsivuille.
Erikoistutkija Tiina Reilaksen (LUKE) luento keskittyi ongelmatammojen tiineyttämiseen. Näissä tilanteissa huolellinen kiimakontrolli on äärimmäisen tärkeää ja siemennys on suositeltavaa hoitaa asiantuntevalla keinosiemennysasemalla. Pakastespermaa ei suositella ongelmatammoille. Varsomistuloksiin vaikuttavat myös alkio- ja sikiökuolemat. Eniten alkiokuolemia on todettu kahden viikon sisällä ovulaatiosta.
Alkionsiirto on yksi mahdollisuus muutoin heikosti tiinehtyville tammoille. Jalostustoiminnassa alkionsiirrolla saataisiin parhaita tuloksia huuhtelemalla alkioilta nuorilta ja kilpailevilta tammoilta. Alkionsiirtovarsoja Suomessa on syntynyt kaikkiaan hieman yli 40. Rajoitteena on ollut lähinnä menetelmän korkeat kustannukset.
Oriasemien päivä päättyi Heli Lepon luentoon keinoemotoiminnasta, mikä on tärkeä muistaa taas uuden varsomiskauden alkaessa.
Heppa-järjestelmän uudistukset – Soila Lehmusvaara, Suomen Hippos
Astustuskirjapito ja oriinpitäjätunnukset
Keinosiemennysasemien vaatimukset – Virva Valle, Evira
Ongelmatammojen tiineyttäminen – Tiina Reilas, LUKE
Alkionsiirtojen nykytilanne ja mahdollisuudet – Tiina Reilas, LUKE