Hyppää sisältöön

Oripäivien koulutuksessa asiaa ratsuhevosjalostuksesta

Oripäivien yhteydessä järjestetty ratsuhevosjalostuksen koulutus tarjosi luennon lineaarisesta profiloinnista, hevosten arvioinnista sekä koulu- ja estehevosten sukulinjoista käytännön esimerkein.

profilointi
Mikael Nolin arvioimassa irtohypytystä. Pirje Paananen

Askellajihevosten arvioinnista vastasivat Dr. Ludwig Christmann Hannover verbandista ja orilautakunnan askellajituomari Anne-Mari Pekonen. Christmann kertoi mielenkiintoisia taustoja esillä olleiden hevosten sukulinjoista. Yhdessä Pekosen kanssa he myös arvioivat hevosten askellajit sekä moni hevosista sai myös arvion luonteesta, joka tuli esiin käsiteltävyyden kautta. Askellajihevosista mukana oli kaksi kolmevuotiasta vapaana arvosteltua ja 4- ja 5-vuotiaat hevoset, jotka esitettiin ratsain.

Estehevosista saimme nähdä neljä erityyppistä kaksivuotiasta, jotka irtohypytettiin. Mikael Nolin kertoi hypytyksen aikana hevosten ominaisuuksista.

 - Hyppäämisen pitää olla myös mielenkiintoista hevoselle. Sen pitää keskittyä ja löytää rytmi hypätä jokainen este, Nolin painotti. Nolin myös muutti tehtävää hypytyksen aikana, jotta tehtävät olisivat mahdollisimman miellyttäviä nuorille hevosille.

Nolin kävi myös läpi hevosten suorituksen lineaarisen profiloinnin mukaan arvioiden niiden ponnistusta, hypyn nopeutta ja suuntaa, jalkojen ja selän tekniikkaa, kapasiteettia sekä elastisuutta. Profiloinnissa mukana ovat myös luonne, yleisvaikutelma, varovaisuus, etäisyyden arviointikyky, tasapaino, reaktio, keskittymiskyky sekä käyttäytyminen.

Päivi Martinmaa taustoitti estehevosten periytymistä ja sukujen taustat irtohypytetyistä hevosista. Martinmaan painotti pitämään hevosella korkean täysveriasteen. Martinmaan esityksestä tuli hyvin esille, kuinka hevosista esille tulleita piirteitä pystyy suoraan johtamaan suvussa olevien hevosten ominaisuuksista.

Lineaarinen profilointi on käytössä monessa eurooppalaisessa ratsuhevoskantakirjassa. Lineaarinen profilointi perustuu biologiseen asteikkoon, jossa ei haeta hevosista hyvää tai huonoa ominaisuutta, vaan tuotteena saadaan kattava seloste hevosen ominaisuuksista. FWB:n ja suomalaisen ratsuponin arvostelussa järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön kuluvana vuonna vanhan järjestelmän rinnalle ja toivottavasti siitä saadaan kehitettyä hyvä työkalu myös kotimaisiin jalostusohjelmiin.

Luento oli kuuntelemassa noin 100 henkeä.