Hyppää sisältöön

Pääntaudin hallinta edellyttää talleilta avoimuutta ja tiedottamista tautitapauksista

Pääntauti on herkästi tarttuva hevosten tauti, jonka aiheuttaa Streptococcus equi subsp. equi --bakteeri. Tautia esiintyy jatkuvasti Suomessa. Taudin nopea tunnistaminen ja vastustustoimenpiteiden välitön aloittaminen estävät taudin leviämistä. Tautia ei vastusteta viranomaistoimin, vaan torjunta ja leviämisen ehkäisy ovat tallinpitäjän ja hevosenomistajan vastuulla. Hevosalan toimijat ja eläinlääketieteen asiantuntijat ovat laatineet tallien ja eläinlääkärien käyttöön oppaan, miten toimitaan hevostalleilla pääntautitapauksissa ja miten taudin leviämistä ehkäistään.

Toimenpiteet leviämisen ehkäisemiseksi aloitetaan heti tautia epäiltäessä. Tallin hevosliikenne pysäytetään ja sairaat hevoset eristetään. Tallinpitäjä tiedottaa kaikille vierailijoille tautitilanteesta. Avoin tiedottaminen pääntaudista on tärkeää, sitä varten oppaassa on liitteinä mallitiedotteita ja ovitauluja.

Tartunta leviää suoraan hevosesta toiseen, mutta myös ihmisten, kuljetuskaluston, varusteiden tai bakteerilla saastuneen veden välittämänä. Erityisesti tautia kantavilla tuontihevosilla pitkä kuljetus voi johtaa piilevän tartunnan puhkeamiseen.

Pääntaudin tyypilliset oireet ovat kuume, paksu sierainvuoto ja pään alueen imusolmukkeiden turvotus sekä paiseet. Alttiimpia sairastumaan ovat 1-2-vuotiaat varsat. Suurin osa sairastuneista toipuu ilman lääkitystä ja hoidoksi riittää lepo, mutta tauti voi olla tappava etenkin nuorilla hevosilla.

Oppaan ovat laatineet Suomen Hippos ry, Suomen Ratsastajainliitto ry, Suomen Eläinlääkäripraktikot ry, Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta sekä Elintarviketurvallisuusviraston Eviran eläintautien valvonnasta ja diagnostiikasta vastaavat asiantuntijat. Opas tehtiin maa- ja metsätalousministeriön tuella osana hanketta ”Tarttuvien tautien hallinta hevostalouden tukena.”

Opasta jaetaan lähiaikoina järjestöjen kautta hevostalleille. Se on myös saatavilla evira.fi sivuilla

Infoa pääntaudista

Hevosen pääntauti - opas

Oppaan painoversiota jaetaan myös Suomen Hippoksen kautta sen saavuttua painosta.

Lisätietoja:
Professori Sinikka Pelkonen
eläintautibakteriologian tutkimusyksikkö
Evira, p. 0400 287061.