13.11. nähdään Vermossa ainutlaatuinen urheilutapahtuma: ravit käynnistyvät kutsukilpailulähdöllä, jossa kokeneiden raviponien rattaille istuu yhdeksän ensikertalaista. Lähtö on erityinen: jokaisella ohjastajalla on joko fyysinen tai kehitykseen liittyvä vamma.
”Ajotakki on jo hommattu, siinä on samat värit kuin äidillä ja isoveljellä! Ja tietenkin aion voittaa!” kertoo suunnitelmistaan hattulalainen Peppi Hautala, 15, äiti Hanna Malmivaaran välityksellä. Pepin silmäterä ja on shetlanninponiori Taigan Amazing Adam, jonka kanssa treenataan innolla joka päivä.
Tapahtuman puuhanaisella, Suomen Para-ravi ja -ratsastusyhdistyksen perustajalla ja puheenjohtajalla Hanna Malmivaaralla on pitänyt kiirettä: täysin ainutlaatuisen ravikilpailukonseptin luominen ei ole ollut aivan yksikertainen juttu. Intoa kuitenkin riittää – niin järjestäjillä kuin osallistujilla:
”Olemme saaneet mukaan valtavan innostuneen joukon. Jokaisella osallistujalla on vahva hevostausta, joukossa useampi SM-tason pararatsastajakin, mutta ravikilpa-ajosta ei ole kenelläkään aiempaa kokemusta. Voi todella sanoa, että tätä tapahtumaa on odotettu!”
Ravilähdön jännitystä – turvallisuudesta tinkimättä
Kun osallistujilla on erilaisia toimintakyvyn puutteita, lähdön järjestelyissä ei tingitä turvallisuudesta: mukaan saadut ponit ovat kokeneita raviponeja, ja jokaisella ohjastajalla on kärryillä mukanaan ammattiohjastaja. Lähtö ajetaan poneille normaalina 1000 m lähtönä kaikkia ravikilpailusääntöjä noudattaen. Vermon para-ravilähtö toteutetaan Paralympiakomitean, Suomen Hippoksen, Suomen para-ravi- ja -ratsastusyhdistyksen sekä Vermon raviradan yhteistyönä, vapaaehtoisia unohtamatta:
”Olemme saaneet käyttöömme kokeneilta raviponeja, ja suuri joukko ravialan ammattilaisia on avokätisesti lähtenyt mukaan tukemaan esimerkiksi varustelahjoituksin”, Malmivaara kiittää.
”Para-poniravilähto on erinomainen esimerkki yhteistyön voimasta. Raviurheilussa yhdistyy paljon meille tärkeitä asioita: yhteys hevoseen ja luontoon, yhdessä tekeminen, hevosen ja ihmisen kumppanuus. Hienoa olla mukana tällaisessa ainutlaatuisessa tapahtumassa”, puntaroi Paralympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.
Para-ravikilpailulähtö on Hanna Malmivaaran toiveissa alkusysäys myös uudenlaiselle ajattelulle osatoimintakykyisten terapia-, harrastus- ja toimintakulttuurissa:
”Hevosavusteisessa toiminnassa tai terapiassa hyödynnetään toistaiseksi vielä kovin vähän kärryiltä tehtävää toimintaa. Yksi ravikilpailutempauksen tavoitteista onkin tuoda näkyväksi myös raviharrastuksen tarjoamia mahdollisuuksia toimintakyvyltään rajoittuneille.”
Suomen ensimmäisen para-poniravilähdön voit seurata Toto-TV:n ravilähetyksestä lauantaina 13.11. klo 12.30
”Suomalaiset pararatsastajat ovat jo maailman huippua, joten uskomme että para-kaviourilla on tilaa myös raviurheilulle! Mahtavaa, että olemme saaneet hyvänkokoisen ryhmän rohkeita ja kiinnostuneita kokeilemaan kilvanajoa ihan käytännössä”, iloitsee Suomen Hippoksen markkinointi- ja kehityspäällikkö Tomi Himanka.
Lisätietoja:
Riikka Juntunen
pääsihteeri, Paralympiakomitea
0400 340 091
Tomi Himanka
markkinointi- ja kehityspäällikkö, Suomen Hippos
0400 821 877
Hanna Malmivaara
puheenjohtaja, Suomen para-ravi- ja -ratsastusyhdistys
046 593 9684