Hyppää sisältöön

Pikkukunkku Caijus uuden haasteen edessä: "Sitä kiinnostaa vain se, milloin pöperöt tuodaan pöytään”

Caijuksen rauhallisuus ja helppo ajettavuus ovat sen täsmäaseita viikonlopun kuninkuuskilpailussa. Ikäluokkakilpailuista tilinsä tehnyt ori on nyt kuitenkin aikaisempaa isomman haasteen edessä.

Caijuksen kasvattaja Heidi Nikunen pääsee jännittämään viikonloppuna kotiradallaan. Kuva: Hippos/Juuso Taskinen

Heidi ja Antti Nikusen kasvattama Caijus osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa suomenhevosten kuninkuuskilpailuun. 7-vuotias ori on samalla kilpailun nuorin osallistuja.

Caijus on saanut kilpailemiseen hyvät geenit, sillä sen suvussa on vahvoja kilpailijoita. Caijuksen emää, valioperiyttäjää Vokkerin Mutria, oli kuitenkin vaikeaa saada kantavaksi.

”Tiesimme kyllä Vokkerin Mutria ostaessamme, että se oli jo aika vanha siitostammaksi. Suvun vuoksi se meille hankittiin. Sen emänemä on yksi suomenhevosten tammojen parhaista, Mutrin-Lento. Emälinjan kautta on tullut jo 24 valiojuoksijaa. Myös Caijuksen emänisä Vokker on ollut hyvä periyttäjä”, Heidi Nikunen kertoo.

Caijus oli Nikusen mukaan melko rauhallinen varsana. Se saikin kantakirjauksessa korkeat pisteet etenkin luonteestaan. Rauhallisuus näkyy sen käytöksessä vielä tänäkin päivänä.

”Kuskit kehuvat, että se on helppo ajaa, miten ikinä kuski pyytääkään. Se ei sikaile, vie eikä ole vaarallinen kanssakilpailijoille. Se palvelee ihmistä”, Nikunen kertoo.

Nuorena varsan itsehillintä katosi kuitenkin aina yhdellä tietyllä hetkellä. Ori oli varsa-aikana varsinainen suursyömäri ja -juomari.

”Ruoka on sen ykkösprioriteetti. Kun Caijus oli varsana ponin ja kahdeksan muun varsan kanssa pihatossa, se raivasi tiensä aina ensimmäisenä kaura-astialle. Ne söivät ponin kanssa kahdestaan leijonanosan ruuasta, vaikka varsoja oli pihatossa kymmenkunta”, Nikunen nauraa.

Suuresta ruokahalusta on Nikusen mukaan etua kuninkuuskilpailussa.

”Monet hevoset hermoilevat ja stressaavat. Caijus ei juurikaan jännitä kisoissa. Sitä kiinnostaa vain se, milloin pöperöt tuodaan pöytään.”

7-vuotias Caijus on kuninkuuskilpailun nuorin osallistuja. Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen

Nikunen jakaa kiitosta Caijuksen omistajalle ja valmentajalle Mika Mäkelälle, joka tekee työtä täydellisesti hevosen terveyden ehdoilla.

”Hevosta on rakennettu maltilla, eikä sitä ole yliajettu. Se on muun muassa juossut kaikki tähänastiset starttinsa korvat kiinni,” Nikunen sanoo.

Maltillinen valmennus kantoi hedelmää jo uran alussa. Vuonna 2016 4-vuotias ori piti huimaa vauhtia avauslähdössään Turun Biofarm-cupin karsinnassa Ari Moilasen ohjastamana.

”Aika oli 1.29,2. Se on nopein tai toiseksi nopein Suomessa koskaan juostu ensimmäinen kilpailu. Caijus on juossut kaikki kilpailunsa tähtivauhtia, eli alle 1.30:n”, Nikunen sanoo.

Vuonna 2017 ori kruunattiin viisivuotiaiden suomenhevosten Pikkukunkuksi sen kotiradan Vermon Kuninkuusraveissa.

Potentiaalia siis on, mutta tulevan viikonlopun urakka on rankka. Kuninkuuskilpailussa ravataan yhteensä kolme matkaa: 2100 metriä, 1609 metriä ja viimeisenä pitkä matka 3100 metriä. Caijuksella ei ole koskaan ajettu 3100 metrin kilpailua, eli Kuninkuusraveissa varsatähti on täysin uudenlaisen haasteen edessä.

”4–5-vuotiaana se ei juossut kuin ikäluokkakilpailuja ja niiden karsintoja. Ensimmäinen mailin matka sillä ajettiin vasta pari viikkoa sitten Mikkelissä. On täysi arvoitus, miten se ottaa kolme kilpailua kahden päivän aikana.”, Nikunen aprikoi.

Pitkään hevosten parissa viihtynyt Nikunen sanoo, että kuninkuuskilpailu ei ole mikään varsakilpailu. Nyt on aikuisten suomenhevosten eliitit vastassa. Nikusen mukaan varovaista optimismia on se, että Caijus sijoittuisi lopputuloksissa keskikastiin.

”Vaikeaa arvioida etukäteen sijoituksia. Caijus on kilpailun nuorin ja vastustajat ovat rutinoituneita ja kivenkovia kilpakumppaneita. Kyllä se porukan mukana kestää. Sillä on kuitenkin ajettu koko vuosi näitä samoja hevosia vastaan avoimissa lähdöissä.”, Nikunen summaa.

Caijus Mobiilihepassa

Vapaasti käyttäviä valokuvia Kuninkuusravien osallistujista 

Kuninkuusravit ravataan Lahden Jokimaalla 2.-4. elokuuta. Kuningatar- ja kuninkuuskilpailussa osallistujat kohtaavat toisensa lauantaina 3. elokuuta 2100 metrin osamatkalla ja sunnuntaina 4. elokuuta 1609 metrin sekä 3100 metrin osamatkoilla.

Ravikuningatar on tammojen kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen ja ravikuningas oriiden kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen.

Lue myös:


31.7.2019 Välkyn Tuiskun huippukunto ajoittui nappiin – ”Lähdemme nauttimaan hienosta ravijuhlasta” 
30.7.2019 Vixenin hoitaja Jenni Porokka: ”Viimeinen viikko mahotonta psyykkaamista”
29.7.2019 Vahvuus ja huumorintaju ovat valttia – Metkutus mukana kuninkuuskisassa viimeistä kertaa
28.7.2019 Ryti-Tyttöä kuningatarkilpailussa ohjastava Jonny Länsimäki: ”Tärkein hevonen urallani”
26.7.2019 Rääkkylässä kasvaa huippuhevosia – Taisto ja Mari Rautiaisen kolme kasvattia Kuninkuusravien seppelejahtiin