Hyppää sisältöön

Ponioripäivät 2020: Laatuponeja ja uskoa tulevaisuuteen

Alkuperäisestä aikataulustaan reilulla kuukaudella eteenpäin siirretyillä ja poikkeusjärjestelyin toteutetuilla Ponioripäivillä nähtiin jälleen erinomainen kattaus laatuponeja. Suomalainen ponikasvatus tähtää vahvasti tulevaisuuteen.

Diego Wee 48 RUSS Kuva: Leena Kahisaari

”Nähtiin jälleen hienoja poneja, joita oli huolella laitettu näyttelyä varten. Kyllä meidän poninomistajamme tietävät, mitä tuovat esille”, kiittää orilautakunnan puheenjohtaja Anna Pajanen. ”Myöhäinen ajankohta kääntyi monen ponin hyväksi: kesäkunnossa ja -karvassa orit esiintyivät vallan edukseen, vaikka toki astutuskautta ja tammanomistajien päätöksentekoa ajatellen tänä vuonna meni vähän pitkälle.”

Poikkeusjärjestelyt tarkoittivat tiivistahtista näyttelypäivää, ja vaativat paitsi järjestelyiltä, myös poneilta paljon. Tiivistetyssä tahdissa oli kuitenkin myös etunsa:

”Lautakunta pääsi seuraamaan oriit alusta loppuun ja olemaan mukana myös eläinlääkärin tarkastuksessa. Tämä oli hyvä järjestely, jota voisi hyödyntää jatkossakin”, Pajanen puntaroi.

Lautakunnan näkemys kokonaisuudessaan oli, että jalostustarkastuksen läpäisseissä poneissa oli paljon laatua, ja tällä kertaa tulosta vaille jääneiden on perusteltua yrittää jatkossa paremmalla onnella uudestaan.

”Meillä on ilmojen puolesta huono talvi takana, jolloin oriin liikuttaminen ei ole ollut optimaalista, tai kelien takia vaikkapa kavioissa oli sanomista. Kaikki asioita, jotka eivät sinällään ole ponin vikoja”, Pajanen painottaa.

Vaikeuksien kautta voittoon


I-palkinnolla palkittu welsh mountain -ori Penech Prince f Thieves tuli, näki ja voitti. Paitsi että läheltä piti, että koko reissu olisi jäänyt tekemättä, muistelee näyttelypäivän aamua omistaja Noora Mäkinen.

”Ykköspalkinto tuntuu yllä huippuhyvältä, eikä mitenkään itsestään selvältä. Koko talvi on tehty töitä näyttelyn eteen, ja toki vuosikaudet rodun parissa ja etenkin ponin kanssa. Sitten edellistyönä syntyvä varsa ei alakaan imeä, ja itse olen ainut siinä tilanteessa, jolla on mahdollisuus jäädä kotiin auttamaan tammaa ja varsaa.”


Penech Prince of Thieves 40 WM Kuva: Leena Kahisaari


Onni onnettomuudessa oli kuitenkin ystäväjoukko, jonka kyydissä ja osaavissa käsissä ”Pentti” pääsi laatunsa näyttämään. Tuomarit kiittivät tyyppiä ja liikettä – juuri niitä asioita, joihin Mäkinen omassa kasvatustyössään panee paljon painoa. Jalostukseenkäyttöoikeuden saaminen omalle jalostusorille vahvistaa näkemyksiä myös kasvattajana:

”Hyviä poneja kannattaa kasvattaa. Meillä on Suomessa hienoja tammoja, jotka ansaitsevat tulla varsotetuiksi. Ja laatuponille on aina myös ostajia.”

Hyvästä ponista on käyttöön ja näyttöön


Yhdestä Ponioripäivien ehdottomista menetystarinoista vastasi shetlanninponiori Lähteelän Carlos, joka on aikaisemmin hyväksytty jalostukseen ilman jalostusarvostelupalkintoa, mutta nyt 20-vuotiaana uusintatarkastuksessa palkittiin I palkinnolla.

”Hyvää kannatti odottaa!”, iloitsee omistaja Salla Sarlin oman kasvattinsa menestystä. ”Raviuran jälkeen olemme kiertäneet rotunäyttelyitä, joten tiedossa oli, että poni on hyvä, mutta on tämä hieno juttu!”

Lähteelän Carlos 184 SH Kuva: Leena Kahisaari

Täydessä käyttökunnossa oleva Lähteelän Carlos on monen käyttöshettiksen tapaan ehtynyt opettaa urallaan useamman junnun hevosharrastuksen saloihin. Ja vielä riittää vääntöä: myös näyttelypaikalla piti käydä hieman kierroksilla, kunnes päästiin itse asiaan.

”Poni on todella rehti, ja kun päästään työn touhuun, se keskittyy täysillä ja on fiksu ja rehellinen.”

Shetlanninponeja yli parikymmentä vuotta kasvattanut Sarlin on nähnyt rodun kysynnän huiput ja hiipumiset. Tämän hetken tilanteesta pitkän linjan tekijällä on vankka näkemys:

”Käyttöponeja tarvitaan. Varsoja liikkuu ja hyviä varsoja kysytään aina. Käyttö- ja raviponeille on aina ostaja.”

Raviponin kyydissä tulevaisuuteen


Hyvien käyttöponinen kysynnän allekirjoittaa myös kahden uuden russ-jalostusoriin kasvattaja Erja Mattila. Samasta emästä olevat Diego Wee ja Aidan Wee lunastivat niihin asetetut odotukset.

”Hyvältä tuntuu. Varsinkin Diegolta tätä toki odotinkin! Omistajat olivat todella tehneet hienoa työtä ponien valmistelemisessa”, kiittää Mattila kasvattiensa taustajoukkoja.

Aidan Wee 47 RUSS Kuva: Leena Kahisaari

Shetlanninponejakin kasvattava Mattila ei väsy hehkuttamaan gotlanninrussin erinomaisuutta.

”Käyttöponina monipuolisuudessan ylivertainen rotu ansaitsisi ehdottomasti lisää rodulle omistautuvia kasvattajia ja omistajia – ja uskallusta luottaa tulevaisuuteen.”

Vaikka gotlanninruss on pieni rotu, ei suomalaisponeja tarvitse kansainvälisestikään ujostella. Ja russin kärryiltä käsin saatetaan vaikuttaa jopa raviurheilun tulevaisuuteen, Mattila uskoo.

”Poniraviurheilu on valtavan hyvää nuoriso- ja kulttuurityötä, ja sellaisenaan erinomaista peeärrää raviurheilulle, ja näinpä se ansaisisi enemmänkin näkyvyyttä ja esilletuontia. Ja jotta neljän, viidenkin vuoden päästä ajetaan ponilähtöjä, nyt täytyy olla rohkeutta astuttaa ja varsottaa. Ja pitemmälle ajateltuna: ravinuorissa meillä kasvaa tulevaisuuden hevosalan osaajia.”

Ponioripäivien yhteydessä jalostukseenkäyttöoikeuden sain myös Anne Niemen kasvattama FWB-ori DiMaggio P. Lisää Anne Niemen ajatuksia tulevassa Hevossydän-artikkelissa aivan lähiaikoina.