Kolmepäiväiset Ponioripäivät järjestetään Ypäjän Hevosopistolla perjantaina 11. huhtikuuta alkaen. Jalostukseenkäyttöoikeutta hakemassa on lähes 60 uutta tai lisenssiään uusivaa poni- ja vuonohevosoritta.
Tämän vuoden Ponioripäivillä nähdään 22 shetlanninponia, 15 gotlannninrussponia, kuusi connemaraa, kuusi new forestia, seitsemän welshponia ja kaksi vuonohevosta. Gotlanninrussponien normaalia suuremman osallistujamäärän taustalla on ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä gotlanninrussoriiden yleinen jalostusarvostelutilaisuus ”general mönstring”. General mönstring järjestetään ruotsalaisen alkuperäkantakirjan sääntöjen mukaisesti ja jatkossa tilaisuus on viiden vuoden välein. Tilaisuuteen osallistuvat kaikki gotlanninrussoriit, joilla on voimassa oleva jalostukseenkäyttöoikeus. Mikäli ori on vähintään 24-vuotias tai on ruotsalaisen määritelmän mukaan elit- tai superelit-palkittu, oriin ei tarvitse osallistua arvosteluun.
Arvosteluja perjantaista sunnuntaihin
Ponioripäivät alkavat perjantaina klo 14.30 vuonohevosten rakennearvostelulla jonka jälkeen päivä jatkuu 3-vuotiaiden sekä käyttökokeeseen osallistumattomien shetlanninponien arvosteluilla. Lauantaina vuoronsa saavat käyttökokeen suorittavat shetlanninponit sekä gotlanninrussponit. Päätöspäivänä estradilla ovat connemarat, new forestit ja welshponit sekä vuonohevosten ajokokeet ja palkitseminen.
Vuonohevosilla käyttöominaisuudet ovat tärkeässä roolissa oriiden hyväksymisessä. Kolmevuotiaat oriit suorittavat ajokokeen ja vanhemmilla oriilla on ratsastuskoe oman ja testiratsastajan kanssa sekä laajennettu ajokoe.
Ponioripäivien lautakunnassa toimivat Anna Pajanen, pj, Tuula Pyöriä, Steven Strang (GB), Annika Melin (SWE) ja Kari-Anne Indrebrö (NO).
Yleisöllä on tapahtumaan vapaapääsy.
Päiväkohtainen alustava aikataulu
Ponioripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat vuonohevos- gotlanninruss- newforest ja connemaraoriit. Lisäksi oripäivillä nähdään welsh ja shetlanninponioriita, jotka jalostusarvostellaan. Oriiden jalostusarvostelu toteutetaan rodun alkuperäkantakirjan sääntöjen mukaisesti. Jalostusarvostelu koostuu eläinlääkärintarkastuksesta, rakenteen ja liikkeiden arvostelusta sekä käyttökokeista, joka voi rodusta riippuen olla joko ratsastus-, ajo- tai ohjasajokoe. Jalostukseen hyväksytty ori saa rodusta riippuen joko muutaman vuoden tai elinikäisen jalostukseenkäyttöoikeuden.