Hyppää sisältöön

Ponitytöstä ohjastajaliigojen finaaleihin – Sara Hautamäki, 22, johtaa Amatööriohjastajien SM-liigan pistetaulukkoa  

Sara Hautamäki, kuva: Maisa Hyttinen

Vaasalainen Sara Hautamäki kilpailee harvinaislaatuisesti kisassa myös omaa isäänsä vastaan, jonka hän myös päihitti finaalin ensimmäisten osalähtöjen pisteissä. Finaali huipentuu ensi sunnuntaina Kuopion raviradalla kilpailtaviin neljään osalähtöön. Kilpailijoita finaalissa on kattavasti useista Suomen maakunnista, kärkeä pitää Etelä-Pohjanmaa yhteensä neljällä finalistilla.

Amatööriohjastajien SM-liigan ensimmäiset finaaliosalähdöt ajettiin Ylivieskassa toissapäivänä sunnuntaina 6.10. Neljän osakilpailun jälkeen kärkipaikkaa pitää vaasalainen 22-vuotias Sara Hautamäki. Hautamäki on raviurheilevasta perheestä, ja finaalissa hän kilpaileekin ainutlaatuisesti myös isäänsä Markoa vastaan. 

Olen useana vuonna seurannut Amatööriohjastajien SM-liigaa siksikin, että isäni on ollut mukana finaaleissa aikaisemmin. Harrastamme tätä lajia muutenkin toisiamme tukien ja kannustaen, kotona katsotaan lähtöjä nauhalta ja eletään ravikuplaa yhdessä. On hienoa, että olemme molemmat mukana”, Sara Hautamäki kertoo.  

Hautamäen nimi on pulpahdellut tänä vuonna useaan otteeseen ravikilpailujen tuloslistoilla. Hän oli finaalissa niin Junioritähti kuin Kivikylän Komeetta -ohjastajasarjoissa, ja on toistaiseksi menossa myös naisohjastajien Lady Liigan finaaliin. Viime vuonna hän voitti Suomen Hippoksen Montekypärät-sarjan, ja kilpailee tällä hetkellä nuorten ohjastajien Salamakypärät-sarjassa. 

Kuten niin moni muukin menestynyt raviohjastaja, Hautamäki innostui lajista poniravien kautta.  

”Kun olin yhdeksän, meille tuli raviponi, jolla aloin ajamaan. Kilpailtiin sen kanssa aika paljonkin, ja käytiin muun muassa Norjassa Pohjoismaiden mestaruuksissa. Kipinä jäi päälle ja pian piti päästä ajamaan myös hevosilla.”  

Hautamäki opiskelee viestintää Vaasan yliopistossa, mutta on viimeiset vuodet rakentanut tiiviisti uraa myös raviohjastajana.

”Tänä vuonna tein päätöksen, että jos ei mitään radikaalia ole, niin yritän lähteä kaikkialle ohjastamaan, vaikka vain yhtä hevosta. Alkuvuosi oli vielä menestyksen osalta hiljaisempi, mutta kun vain lähti kiertämään, niin työ on tuottanut tulosta. Viime viikolla oli neljät ravit ja tällä viikolla myös neljät, ja valmentajilta on löytynyt paljon ajettavia hevosia tällaiselle aktiiviselle harrastajallekin.” 

Hautamäki ohjastajaa sekä raviratsastus montéssa että perinteisissä kärrylähdöissä.

”Tykkään molemmista, vaikka lajit ovat tosi erilaisia. Tykkään kaikesta fyysisestä, ja monté on ihanaa, kun se on fyysisesti niin raskasta. Mutta sydämeltäni olen se ponityttö, joka on aloittanut lajin ohjastamalla kärryiltä ponia, ja koen, että olen ehkä siksi vielä itsevarmempi kärryillä.” 

Ohjastamisen harrastamisessa oma aktiivisuus ratkaisee paljon 

Amatööriohjastajalla tarkoitetaan raviurheilun C-harrastajalisenssin haltijoita, jotka ohjastavat harrastusluontoisesti. Ohjastamiseen vaadittavia ajolupakursseja järjestetään vuosittain Suomen maakuntaraviradoilla, ja niille voi osallistua myös esimerkiksi ravikoulujen kautta. Hautamäki listaa omia kokemuksiaan siitä, miten kilpailemaan pääsee vähemmällä kokemuksella.

”Jos omaa hevosta ei ole, voi alkuun olla haastavaa saada jalansijaa lajissa. Pitää olla motivoitunut ja lähteä kiertämään ja sitoutua lajiin. Pitää ottaa myös itse yhteyttä valmentajiin ja tarjoutua avuksi ensin vaikka hiiteille ja muihin treeneihin, hevoset kun eivät tule kotoa hakemaan.”

”Sitten kun ajotehtäviä saa, pitää hoitaa ne niin, että jää positiivisella tavalla mieleen. Pyrin itse hakemaan hevosen aina katokselta, tykkään jutella hevosesta tarkemminkin ja viettää aikaa raveissa nimenomaan hevosen taustajoukkojen kanssa.”

Viestintää opiskelevana Hautamäki kokee, että vuorovaikutus ohjastajan ja hevosen taustajoukkojen kanssa on iso osa ohjastajan työtä. 

”Vastaan aina viesteihin ja puhelimeen, ja jos en ehdi raveissa käydä läpi, miltä hevonen tuntui, palaan asiaan jälkikäteen. Haluan, että palvelukokemus on sellainen, että valmentajat haluavat ilmoittaa hevosen minulle uudestaankin, sillä ilman näitä ihmisiä ei ole niitä hevosiakaan, joita ajaa.

Tulevaisuuden osalta ohjastajan suunta on selvä – jatkaa samalla mallilla. 

”Tuntuu, että olen tänä vuonna saavuttanut paljon, ja haluaisin pystyä ylläpitämään tätä tasoa. Minulla on hyvä tilanne, kun opiskelen etänä ja pystyn liikkumaan paljon raveissa. Nyt jos koskaan on minun aikani loistaa.” 

SM-finaalin osallistujien kotipaikkakunnat ja pistetilanne neljän osalähdön jälkeen:

1. Sara Hautamäki, Vaasa, 41p 

2. Milla Markkanen, Savitaipale, 39p 

3. Toni Ripatti, Mikkeli, 38p 

4. Jani Peräsalo, Kauhava, 31p 

5. Juha-Pekka Ahonen, Jämsä ja Janne Lukkari, Kajaani, 30p 

7. Marko Hautamäki, Seinäjoki, Mika Rintala, Lappajärvi, ja Suvi Vaittinen, Orimattila, 27p 

10. Miia Salminen, Nurmijärvi, 21p 

11. Jari Autio, Ilmajoki, 18p 

12. Roope Kiviranta, Janakkala, 12p 

Ratkaisevat neljä osalähtöä ajetaan Kuopiossa sunnuntaina 13.10.2024, tutustu osalähtöjen lähtölistoihin.  

 

Amatööriohjastajien SM-kilpailu  

Amatööriohjastajien SM-kilpailu on Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton vuosittain järjestämä ohjastajaliiga. Ohjastajat keräävät pisteitä karsintalähdöissä, joita järjestetään eri raviradoilla ympäri Suomen vuoden alusta syyskuuhun. Yksitoista eniten pisteitä saanutta ohjastajaa ja edellisen vuoden Suomen mestari osallistuvat kaksiosaiseen SM-finaaliin, jonka voittaja lähtee mm. edustamaan Suomea seuraavan vuoden EM-kilpailuihin.  Säännöt ja lisätiedot SHKL:n sivuilla.