Hyppää sisältöön

Raviliiga - vaivaton tapa omistaa ravihevosia ja jännittää yhdessä

Pienikin osuus ravihevosesta jännittää ja kutkuttaa, varsinkin kun omistamisen elämykset voi jakaa muiden kanssa. Raviliiga on uudenlainen, yhteisöllinen ja erittäin huokea tapa omistaa hevonen.

Hippoliksen Erja Mattila luotsaa Raviliigaa, jonka tarkoituksena on tehdä hevosenomistamisesta helpompaa kuin koskaan. Raviliigassa raviradat operoivat hevoskimppoja, jossa hevosen omistajuus jaetaan 700 osuuteen. Yhdellä osuudella voi olla monta omistajaa.

– Nyt on helppoa ja riskitöntä lähteä mukaan hevosenomistajaksi. Ratsastuksenharrastajissa on monia, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa lähteä ravihevoskimppaan ja nyt se onnistuu. Samalla pääsee tutustumaan raviurheiluun pintaa syvemmältä. Toivomme kimppoihin lähtevän mukaan myös aivan uusia, lajin ulkopuolisia ihmisiä. Tämä on radoille ja raviurheilulle suuri mahdollisuus ja piristysruiske. Kimppaomistaminen on myös elämyksellistä, kun hevosenomistamisen kokemukset voi jakaa yhdessä muiden kanssa, Mattila muotoilee.

Raviliigan esikuva on Ruotsissa, missä ”Rikstravet” on toiminut jo muutaman vuoden. Kansanraveissa, kuten pian Suomen Raviliigassa, on tavoitteena, että muodostuneet hevoskimpat kilpailevat keskenään. Suomen Raviliiigassa kimpat ostavat 1,5 -vuotiaita Suomessa syntyneitä lämminverisiä ravihevosia, ja tavoitteena on kilpailla niilllä.*

Liigahevosen omistamista voi verrata esimerkiksi joukkueurheiluun: harva pystyy ostamaan oman joukkueen, mutta Ravilligan avulla ”joukkueen” eli ravihevosen voi hankkia.

Raviradat hoitavat käytännön järjestelyt ja valitsevat hevosille valmentajat. Valituilla kimpanvetäjillä tulee olemaan iso rooli kimppojen toiminnassa. He toimivat yhdyshenkilönä hevosen valmentajan ja omistajien välillä ja tiedottavat hevosen kuulumisia sen omistajille. Kimpanvetäjät kouluttautuvat ja muodostettavat kimpat täyttävät laatukriteerit.

Raviliigan hevoskimppojen hevoset ostetaan syyskuussa hevoshuutokaupasta Ypäjällä. Paras eli eniten rahaa urallaan tienannut hevonen palkitaan Ravigaalassa 2016.

– Ruotsin esimerkistä poiketen halusimme kimppaomistamiseen pitkäjänteisyyttä, Erja Mattila sanoo.

– Ruotsissa liigan kisakausi kestää vajaan vuoden, meillä vuoden.

Raviliiga – uusi tapa omistaa hevonen

* Hevosista myydään 700 osuutta. Osuuksien myynti on nyt alkanut ja jatkuu niin kauan kuin osuuksia on jäljellä.
* Hevoset (1,5-vuotias Suomessa syntynyt lämminverinen) ostetaan Ypäjän hevoshuutokaupasta syyskuussa.
* Raviradat hoitavat kimppahevosten käytännön järjestelyt.
* Yksi osuus maksaa 100 euroa ja sen voi jakaa useamman henkilön kesken.
* Kimppojen hevoset kilpailevat toisiaan vastaan ja suurimman voittosumman kerännyt palkitaan Ravigaalassa 2016.
* Mukana olevat raviradat: Forssa/Pilvenmäki, Jyväskylä/Killeri, Kouvola, Kuopio/Sorsasalo, Lappeenranta/Lappee, Lahti/Jokimaa, Mikkeli, Oulu/Äimärautio, Pori, Teivo/Tampere,  Turku/Metsämäki ja Vermo/Helsinki.

* Lisätietoja www.raviliiga.fi
 
Elämyksiä ja elinkeinoja – hevosenomistajuuden kehittämisprojekti on hevosalan eri lajien rajat ylittävä hevosen omistamisen kehittämishanke. Tavoitteena on lisätä kiinnostusta hevosen omistamiseen, madaltaa kynnystä ryhtyä hevosen omistajaksi, lisätä hevosen omistamisen arvostamista ja luoda yhteiset pelisäännöt kimppaomistamiseen. Hankkeen toteuttaja on Hippolis ja sen on on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö/työ- ja elinkeinoministeriö Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) suosituksesta ajalle 1.6.2011 – 31.5.2014.

Banneri Hippos155x86