Kokelasohjastajien EM-kilpailut ajetaan Vermossa keskiviikkona 13. lokakuuta. UET-maiden joukosta Suomea edustaa Vieremällä asuva ja Iisalmessa työskentelevä Riku M Lindgren.
Kokelasohjastajilla tarkoitetaan raviurheilijoita, jotka työskentelevät ammattivalmentajan alaisuudessa. EM-kilpailuihin osallistuakseen ohjastaja saa olla enintään 25-vuotias ja kilpailuhistoriassa tulee olla vähintään 5 mutta enintään 100 voitettua ravilähtöä. Vermon keskiviikkoillassa EM-titteli ratkaistaan neljän osalähdön pisteiden perusteella.
Suomen edustaja saapuu Pohjois-Savosta, kun Jukka-Pekka Kauhasen tallilla työskentelevä Riku M Lindgren lähtee mukaan kokelasohjastajien EM-taistoon. 23-vuotias Lindgren on urallaan ohjastanut yli 300 ravilähtöä, joista tuloksena on yli 20 voittoa.
”Kilpailusta on hienot fiilikset. Sattui vielä vuosi, että on kotikilpailut, niin koitetaan kaikki hyödyt käyttää edukseen”, Lindgren kommentoi.
Mitään suurta etua Lindgren ei koe saavansa kotikilpailuista, mutta ainakin lähtöihin valmistautuminen hoituu tutun kaavan mukaisesti.
”En tiedä onko se suuri etu, mutta jos kilpailut olisivat olleet ulkomailla, niin valmistautuminen olisi ollut haastavampaa. Nyt taustatyön tekeminen on helppoa, kun on tutut systeemit eikä tarvitse muuttaa mitään”, Lindgren taustoittaa.
Lindgrenin kulunut vuosi on ohjastajauran tähänastisesti paras. Voittoprosentti on kymmenen paremmalla puolella ja vastuuta on tullut kasvavissa määrin.
”En tiedä onko tänä vuonna tekeminen poikennut edellisistä vuosista suuremmin. Ehkä tänä vuonna ohjastettavat hevoset ovat olleet parempia ja ehkä muutamat pienet asiat ovat onnistuneet paremmin”, Lindgren pohtii.
”Se tuo itsevarmuutta, kun vähän pärjää ja se ruokkii menestystä myös jatkossa. Jos alla on pitkä jakso ilman kummoista menestystä, niin sitä alkaa miettimään, että mikä on pielessä.”
Pukkilasta Pohjois-Savoon
Riku Lindgren on vaikuttanut koko työuransa Iisalmessa, mutta aina Pohjois-Savo ei ole toiminut kotipaikkana. Pukkilasta lähtöisin oleva Lindgren on kuitenkin viihtynyt hyvin Savossa, ja kotipaikaksi on valikoitunut aktiivisena ravipaikkakuntana tunnettu Vieremä.
”Sillä mielillä ollaan tällä reissulla, että kotiintulopäivämäärää ei ole päätetty. Työnantaja on suurin syy, ettei ole tarvinnut muualle lähteä.”
Kokelasohjastaja voi olla suurelle yleisölle tuntematon käsite. Raviurheilusta kiinnostuneelle nuorelle kokelaslisenssi tarjoaa kuitenkin monia mahdollisuuksia. Suomessa kokelasohjastajille on suunnattu mm. oma Salamakypärät-kilpasarja, johon Lindgren osallistui vuosina 2018 ja 2019.
Jos kokelas on kiinnostunut ohjastustehtävistä, korostuu hyvässä työsuhteessa Lindgrenin mukaan erityisesti yksi asia.
”Ennen kaikkea se vaatii semmoista joustavuutta puolin ja toisin. Jos haluaa varsinkin oman tallin hevosten lisäksi käydä ohjastamassa hevosia, niin monesti joutuu lähtemään aika pitkälle ja päivät venyvät helposti.”
Pitkä päivä on luvassa varmasti myös keskiviikkona, kun Lindgren ohjastaa neljässä lähdössä.
Vielä ennen ilmoittautumisten julkaisua toiveet EM-kisojen suhteet ovat selkeät.
”Ensimmäinen tavoite että saadaan kaikkiin lähtöihin kaikille kuskeille hevoset. Sen jälkeen sitten toivotaan reilua kilpailua ja lähdetään selvittämään, kuka on paras.”