Suomessa on käynnistynyt viime syksynä hevostautihanke ”Tarttuvien tautien hallinta hevostalouden tukena”, jossa selvitetään tarttuvien hevostautien esiintymistä maassamme. Hankkeen tavoitteena on edistää hevostautien hallintaa, hevosten terveyttä ja hyvinvointia ja siten hevostalouden kannattavuutta Suomessa.
Hanke painottuu tuontihevosten, sairastapausten sekä siitosoriiden tutkimiseen. Kevään 2013 aikana näytteitä toivotaan siitosoriista virusarteriittiviruksen esiintymisen selvittämistä varten. Tulokset käsitellään nimettöminä eivätkä löydökset johda mihinkään jatkotoimenpiteisiin.
Virusarteriitti (equine virusarteritis, EVA) on hevoseläimillä maailmanlaajuisesti esiintyvä, tarttuva virustauti. Luomisen lisäksi virus aiheuttaa muitakin vakavia taudin oireita kuten kuumeilua, silmä- ja hengitystietulehdusta, turvotuksia sekä vastasyntyneiden ja nuorien varsojen sairastumista. Toisaalta tauti saattaa ilmetä vain suorituskyvyn heikkenemisenä tai olla lähes oireeton. Siitosoriit ovat tartunnan leviämisen kannalta merkittävässä asemassa, sillä tartunnan saaneista oriista jopa 30 – 60 % voi jäädä viruksen pysyviksi kantajiksi ja erittävät sitä spermassa.
Virusarteriitin vasta-aineita on todettu Suomessa 1990-luvulta lähtien. Ensimmäinen varmennettu tautipurkaus oli vuonna 2002. Arteriittivirusta on osoitettu satunnaisesti spermanäytteistä. Koska virus voi aiheuttaa vakavan taudin ja huomattavia menetyksiä hevosten omistajille, on eduksi, että taudin esiintymistä Suomessa selvitetään laajemmin. Virusarteriitti ei kuulu lakisääteisesti valtion varoin vastustettaviin tauteihin.
Näytteet siitosoriista
1) Vasta-ainetutkimusta varten kokoverta tai seeruminäyte (2 x 10 ml)
Kokoverinäytteet eivät saa jäätyä matkalla.
2) Virusosoitusta varten spermaa ejakulaatin spermarikkaasta osasta noin 50 ml. Spermanäyte tulee säilyttää näytteenoton jälkeen kylmässä ja lähettää Eviraan mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen.
Tutkimuslähete: Tarttuvien tautien hallinta hevostalouden tukena – tutkimuslähete
Tutkimustulokset vastataan lähettäjälle/ lähettävälle eläinlääkärille vain, jos lähetteellä on asianomaisessa kohdassa sitä koskeva pyyntö ja allekirjoitus.
Lisätietoja:
Erikoistutkija Ulla-Maija Kokkonen p. 050 526 2065, eläintautivirologian tutkimusyksikkö, Evira
Hankkeen johtaja, professori Sinikka Pelkonen p. 0400 287 061, eläintautibakteriologian tutkimusyksikkö, Evira