Hyppää sisältöön

Siitostamman tukikelpoisuuden tarkastaminen ja valvonta

Kunnissa suoritetaan hallinnollinen tarkastus eli tarkastetaan ennen kansallisen hevostuen maksatusta tukihakemuksessa siitostammana ilmoitetun tamman tiedot Hippoksen Heppa-järjestelmän Astutus/Tiineysluettelosta.

  • Jos tamma on varsonut edellisenä vuotena, on sen Astutus/Tiineysluettelon tiedoissa Menestyminen-sarakkeessa oltava varsomisesta joko tieto ”Varsoi oriin/tamman” tai ”Varsa syntyi kuolleena”. 

Jos suomenhevostamma tai lämminverinen ravihevostamma on varsonut tuenhakijan omalla kantakirjaamattomalla oriilla tapahtuneesta astutuksesta, niin tukihakemuksen liitteenä tulee aina olla varsomistodistuksesta oikeaksi todistettu jäljennös (MMMa 145/2012 17 §). Ilman varsomistodistusta ei tamma ole tukikelpoinen, vaikka tamman tiedoissa näkyisikin Hepassa tieto varsomisesta.

  • Jos tamma on astutettu edellisenä vuotena ja on jo ehtinyt varsoa tukikelpoisuutta tarkastettaessa, niin sen Astutus/Tiineysluettelon tiedoissa Menestyminen-sarakkeessa oltava varsomisesta joko tieto ”Varsoi oriin/tamman” tai ”Varsa syntyi kuolleena”.    
  • Jos tamma on astutettu edellisenä vuotena, mutta ei vielä ole ehtinyt varsoa tukikelpoisuutta tarkastettaessa, tarkastetaan kunnissa myöhemmin oletetun varsomisajan jälkeen uudelleen sen Astutus/Tiineysluettelon Menestyminen-sarake, jolloin siitä on löydyttävä jo aikaisemmin mainituissa kohdissa kerrottu tieto.    

Esim. Tamma on astutettu vuonna 2011 poikkeuksellisesti vasta marraskuussa. Sen tukikelpoisuus tiineyden keston suhteen tarkistetaan Hepasta syyskuussa hallinta-ajan tarkistamisen yhteydessä. Tietoa varsomisesta ei vielä ole, koska tamman pitäisi varsoa vasta lokakuussa. Tällöin tarkistetaan uudelleen lokakuun lopussa Hepasta, onko tamman varsomisesta tullut sinne tieto. Kun tieto varsomisesta löytyy, niin tamma hyväksytään tukikelpoiseksi.

  • Siitostammalla, jonka tiedoissa Hepassa näkyy Astutus/Tiineysluettelon tiedoissa Menestyminen-sarakkeessa tyhjä kohta tai ”Ei tiinehtinyt”, ei ole tukikelpoinen.
  • Jos siitostamma on luonut 12 viikon tiineyden jälkeen, on tuenhakijan tullut toimittaa luomisesta kuntaan eläinlääkärin lausunto, jolloin tamma säilyttää tukikelpoisuutensa (MMMa 145/2012 17 §). Jos lausuntoa ei ole toimitettu, niin tamma ei ole tukikelpoinen, vaikka Heppa-järjestelmässä näkyisikin tieto ”Luonut.
  • Jos eläinlääkäri on tehnyt tammalle tiineystarkastuksen 12 viikon tiineyden jälkeen ja siitä on eläinlääkärin kirjallinen todistus, niin todistuksen perusteella eläinlääkärin myöhemmin antama kirjallinen lausunto luomisesta hyväksytään silloin, kun luomista ei ole huomattu. Tällaisia tilanteita ovat esim. myöhemmin tehty tiineystarkastus, jossa havaitaankin tamman olevan tyhjä tai kun tuenhakija itse havaitsee, että tamma ei näytä fyysisesti kantavalta ja epäilee, että tamma ei tule varsomaan.
  • Tuenhakijan omassa harkinnassa on, teettääkö hän tiineystarkastuksia, sillä siitostamman tukikelpoisuuden todistamiseksi niitä ei vaadita. Ilman tiineystodistusta vuonna 2011 astutetun tamman tiineys todistetaan siis käytännössä eli joko varsan syntymällä vuonna 2012 tai 12 tiineysviikon jälkeen tapahtuneesta luomisesta toimitetun eläinlääkäri lausunnon avulla. Jollei varsomista tai luomista ole todistettavasti tapahtunut vuonna 2012, niin vuonna 2011 astutettu siitostamma voidaan hyväksyä siitostammaksi vain, jos sille edellisenä vuonna eli 2011 on syntynyt varsa.

Kansallisen hevostuen hakijoista valvotaan vähintään 5 %.  Käytännössä siis 5 %:lle hevostukea hakeneista tiloista tehdään tilakäynti, jonka suorittavat ELY-keskuksen tarkastajat. Jos tarkastuksen estää, niin siitä seuraa tukihakemuksen hylkääminen.

  • Tukihakemukseen kohdistetussa tilavalvonnassa tarkastetaan kaikkien hakemuksella ilmoitettujen hevosten tukikelpoisuus yksilöllisesti sekä tarkastetaan kaikkien tukiehtojen täyttyminen.

  • Hevosten (joille on haettu siitostamman tukea) valvonnassa selvitetään asiat samankaltaisesti kuin ylempänä mainitussa kuntien tekemässä hallinnollisessa tarkastuksessa.

Jos esimerkiksi marraskuussa 2011 astutettu hevonen ei ole vielä tilavalvonnan ajankohtana varsonut, valvonta jätetään kesken, kunnes varsominen on selvitettävissä.

Tuenhakijan vastuulla on ilmoittaa tamman varsomisesta ja muista muutoksista hevosjalostusliittoon ja Hippokseen oikein ja ajallaan. Astutuksista on ilmoitusvelvollisuus oriinpitäjällä. Myös kuntaan tulee ilmoittaa muutokset hevostukia koskien (esim. hevosen kuolema tai myynti = poistaa hevonen tukihakemukselta) oikein ja ajallaan.

Jos Hepassa näkyvät rekisteritiedot eivät ole ajan tasalla ja/tai kuntaan ei ole tehty tarvittavia ilmoituksia tai toimitettu vaadittavia tukihakemuksen liitteitä, niin siitostammaa (tai muita hevosia, joista on haettu tukea) ei hyväksytä tukikelpoiseksi. 

Lisätietoja;

www.mavi.fi