Päihteet ja urheilu eivät kuulu yhteen. Yksi nuorisourheilutoiminnan tärkeitä tehtäviä onkin luoda päihteetön harrastusympäristö. Monessa urheilulajissa alkoholin käyttö kilpailujen yhteydessä on määritelty doping-sääntöjen mukaan kielletyksi.
Päihteetön poniraviurheilu koskee kaikkia lajin parissa toimivia, myös aikuisia. Jokainen kilpailija toimii esikuvana erityisesti nuoremmille lajia aloitteleville ohjastajille. Ponilähtöjä ja varsinkin poniraveja tulee seuraamaan myös ne perheet, joille laji on kokonaan uusi. Tällöin on ensiarvoisen tärkeää luoda lajista mielikuva, joka osoittaa sen olevan hyvän urheiluhengen mukaista harrastustoimintaa lapsille ja nuorille. Poniohjastajien hyvät ja huonot käytöstavat toimivat mallina nuoremmille lapsille ja heidän tulisin kantaa vastuu toiminnastaan ja sen vaikutuksista myös muihin henkilöihin.
Jos ajat, et ota
Alkoholi ei kuulu nuorten urheilutapahtumiin. Alkoholi vaikuttaa voimakkaasti nuoren aivoihin alentaen suoritus- ja reagointikykyä, heikentäen hienomotoriikkaa ja lisäten loukkaantumisriskiä. Kansainvälisten tutkimusten mukaan alkoholi on yksi merkittävimpiä nuorten vakaviin tapaturmiin johtavista syistä. Suomen lainsäädännön mukaan alkoholin myynti ja välittäminen on kielletty alle 18-vuotiaille henkilöille. Alaikäinen ei saa myöskään pitää hallussaan alkoholijuomia.
Ravikilpailusääntöjen mukaan päihtynyt henkilö ei saa käsitellä hevosta kilpailualueella kilpailuaikana. Nykyisin jokainen hevoslähdöissä ohjastava henkilö on velvoitettu suorittamaan puhallustesti ennen ensimmäistä ajosuoritustaan. Puhallustestejä on rutiininomaisesti suoritettu myös poniohjastajille. Poniohjastajia koskeva puhallustestin raja on 0,0 promillea, joka koskee myös täysikäisiä poniohjastajia. Puhallustestien suorittaminen poniohjastajille opettaa samalla nuoret harrastajat toimimaan alusta alkaen samojen sääntöjen mukaan, jotka ovat voimassa myös myöhemmin hevosten kanssa toimiessa. Puhallutuskäytäntö myös osaltaan osoittaa poniraviurheilun tapahtuvan päihteettömässä ja reilun pelin mukaisessa ympäristössä.
Poniravien varikko on savutonta aluetta
Vaikka nuorten tupakoinnin yleisyys on laskenut viime vuosina, silti lähes viidesosa 16-18-vuotiaista nuorista polttaa tupakkaa päivittäin. Tupakkalaki kieltää tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myymisen tai muun luovuttamisen alle 18-vuotiaalle. Tupakkatuotteiden hallussapito on kiellettyä alle 18-vuotiaalta. Tupakointi on myös kielletty pääasiassa alle 18-vuotiaille tarkoitetuilla ulkoalueilla, kuten päiväkotien ja oppilaitosten pihoilla.
Tupakointi on vaaraksi nuoren kasvulle ja kehitykselle. Tupakoinnin haittavaikutukset eivät kuitenkaan kohdistu vain nuoreen itseensä. Vuonna 2013 poniraviurheilussa toteutettiin ”Tumppaa niin et toppaa”-kampanja, jonka myötä poniravien varikkoalue muuttui täysin savuttomaksi. Poniohjastajien tupakointi varikkoalueella ei anna nuorisoraviurheilusta positiivista kuvaa. Tupakointi ponin läheisyydessä aiheuttaa tupakansavun pääsyn ponin hengitysteihin ja täten on myös vaaraksi ponille.
Poniohjastajien pakollisessa valmentajakoulutuksessa on otettu esille tupakoinninvastaisuus-kampanja. Ponivastaavat ja muut raviratojen toimihenkilöt ovat velvoitettuja kieltämään tupakanpolton alaikäiseltä poniohjastajalta. Myös poniohjastajien täysikäisten taustajoukkojen tupakointiin ponien läheisyydessä tulee puuttua ja pyytää heitä siirtymään merkitylle tupakointipaikalle.
Poniraviurheilu on reilua peliä – Suomen poniraviyhdistys ja Suomen Hippos haluavat muistuttaa että poniraviurheilussa on kyse reilusta pelistä. Poniraviurheilua ohjaavat periaatteet, joita jokaisen harrastajan tulee muistaa niin tallilla kuin kilpailuissakin:
*Turvallisuus
*Yhteisöllisyys
*Suvaitsevaisuus
*Vastuullisuus
*Rehellisyys ja hyvä käytös
*Terveet elämäntavat
*Ponin hyvinvointi
*Toisten ihmisten, eläinten ja luonnon kunnioittaminen
*Tavoitteellisuus
*Esimerkkinä toimiminen – tee niin kuin opetat