Helsingin Kaivopuistossa suomenhevoset olivat tuttu näky siihen aikaan, kun ratin korvasivat ohjakset ja hevosvoimat jyrähtivät käyntiin heinämoottorilla. Ensi viikonloppuna suomenhevoset palaavat kaupungin ydämeen. Monipuolinen, upea kansallishevosemme on mukana Hevoset Kaivarissa -tapahtumassa monessa roolissa: ravurina, kilpa-, harraste- ja perinneratsuna, työhevosena, tärkeänä laidunluonnon hoitajana ja ihan vain sellaisena kuin se parhaimmillaan on – kumppanina ja ystävänä.
– Suomenhevonen on todellinen moniottelija. Samalla hevosella voi harrastaa raviurheilua, ratsastaa ja tehdä työhommia. Suomenhevonen on vauhdikas urheiluhevonen ja hurmaava harrastekaveri, ylistää Suomenhevosliiton varapuheenjohtaja Tuula Pihkala Mikkelistä.
– Suomenhevonen on lempeä, hyvää tahtova ja empaattinen – Kumppani isolla k:lla. Sillä on luontainen tarve tukea isäntäänsä. Ainutlaatuisen luonteensa ansiosta suomenhevonen terapoi jo pelkällä olemuksellaan, Pihkala sanoo.
Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu. Suomenhevosen kantakirja perustettiin 1907, ja se täyttää puhtaana rotuna tänä vuonna 110 vuotta. Suomenhevosia on hevoskannastamme reilu neljäsosa, noin 20 000 yksilöä.
Suomenhevonen on käyttöominaisuuksiltaan monipuolinen yleishevonen, jota jalostetaan neljälle suunnalle. Se on vauhdikas ravuri, ryhdikäs ratsu, voimakas työhevonen ja hurmaava pienhevonen, joka on suosittu mm. ratsuna sekä valjakko- ja ravihevosena. Kautta aikojen jalostus on perustunut hyviin käyttöominaisuuksiin: suorituskyky, luonne, liikkeet ja kestävyys.
Cityravien tähdet ja superstarat
Suomenhevonen on tärkeä osa suomalaista raviurheilua, ja sillä on totta kai kunniapaikka Suomen ensimmäisissä Cityraveissa. Kahdeksan suomenhevosta ottaa toisistaan pareittain mittaa Kaivarin 250 metrin suoralla. Kunkin parin voittaja ottaa paikan jatkoon. Kilpailu huipentuu pronssiotteluun ja finaaliin. Suomenhevosten Cityravit alkavat sunnuntaina 21.5. noin klo 13:40.
Suomenhevoset ovat myös ravanneet itsensä kansan sydämeen. Kuninkuusravit rakentuvat suomenhevosten ympärille, ja Kaivarissa ennen Cityraveja yleisölle käyvät esittäytymässä mm. legendaarinen, kaksinkertainen ravikuningas Erikasson sekä yksi nopeimmista suomenhevosista kautta aikojen, Sipori.
Bella Varjonen tunnetaan kaksinkertaisen ravikuningas Erikassonin valmentajana. Cityraveissa on mukana kaksi hänen omaa hevostaan, Enriko ja Varjomanni.
– Suomenhevosissa hienoa on niiden monimuotoisuus ja persoonallinen luonne. Pääsääntöisesti niiden kanssa pystyy tekemään lajia kuin lajia. Enriko ja Varjomanni ovat hauskoja ja veikeitä kavereita, aikamoisia jekkumestareita kaikessa kiltteydessään. Niiden kanssa ei päivä käy koskaan pitkäksi, Varjonen nauraa.
Vahtolaisen Varjo-tallin pääpaino on suomenhevosissa.
– Meillä on ravihevosten valmennuksen ohella ratsastusta, pienimuotoista leiritoimintaa ja hevoskasvatusta. Omat ravihevoseni toimivat myös ratsastuskoulussa opetushevosina. Elantonsa ne hankkivat tunneilla ja yhdessä harrastamme raveja. Pikkulasten kanssa ne hypsyttelevät hiljaa ja varoen, raveissa ne taas ovat täynnä ruutia ja tulta, kuin dynamiittipötköjä meidän aikuisten kanssa. Välillä ihan miettii voiko se olla sama hevonen, Varjonen hymyilee.
Kyvykkäät kilparatsut
Suomenhevonen on monipuolisuudessaan erinomainen ja suosittu opetushevonen ratsastuskouluissa. Ne ovat myös kyvykkäitä kilparatsuja useissa ratsastuksen lajeissa, ja suosio on vahvassa kasvussa. Suomenhevosilla kilpailevat nykyään monet ratsastuksen kovat nimet, joille tärkeintä on hyvä urheiluhevonen rotuun katsomatta.
Kaivarissa hypätään sunnuntaina klo 11 alkaen suomenhevosten oma estekilpailu ja klo 12 avajaisten jälkeen ohjelmassa on kouluratsastusta.
Turkulainen kilparatsastaja, ammattitason valmentaja ja kouluratsastustuomari Hanne-Mari Kiuttu esiintyy Kaivarissa jalostusori Jalopenon kanssa suomenhevosten Pas de Deux -näytöksessä, kaksintanssissa. Ratsukolla on mm. suomenhevosten koulumestaruus vuodelta 2105. Kiuttu kilpailee myös puoliverisillä, ja on noussut aina GP-tasolle asti. Esityksessä ovat mukana myös Heidi Haila ja A.T. Unikuva.
– Suomenhevosista parhaat ovat urheiluominaisuuksiltaan hienoja. Jappe on näyttävä ja laadukas, sitä on mukava esitellä suurelle yleisölle. Kaivari on erilainen tilaisuus kuin mikään muu tähän asti, mutta tiedän että Jappe ei jätä minua pulaan, se antaa mitä siltä pyydetään. Jappe on herkkä ja energinen. Se esiintyy mielellään, ja nyt kun sillä on morsiamia, se hirnuu ja käy aika pörheänä, mutta se tekee työnsä silti aina luotettavasti, Kiuttu kehuu.
Tamperelainen masteropettaja, ammattivalmentaja ja esteratsastaja Marja ”Tytteli” Tetri-Rantanen kilpailee Kaivarissa Niisun Nestorilla, jolla hän voitti suomenhevosten estemestaruuden viime vuonna. Hänkin kilpailee kaiken rotuisilla hevosilla, ja on mukana myös sunnuntai-iltapäivän Kaivopuisto GP:ssä puoliveritammalla C-Ichanta.
– Niisun Nestori on hevosena todella hieno. Se haluaa hypätä ja tekee sen todella hyvin. Se hyppää paremmin kuin moni puoliverinen, ja sillä on esteälyä. Se on tosi kiltti, mutta silti hyvin energinen. Sillä on kaikkeen iso moottori, hyvä groove ja meininki. Se on innostunut ympäristöstään, ja vaikka se on ori, se on ihan käsiteltävissä, ratsastaja kertoo.
– Riuska renki, rakas ja raamikas
Suomenhevonen on olennainen osa maamme maa- ja metsätalouden historiaa. Suomenhevonen on kokoonsa nähden maailman parhaita vetohevosia: sisukkaan luonteensa ja älykkään vetotekniikkansa ansiosta päihittää monet raskaat ja suuret kylmäverihevoset.
Kaivarin työhevosharrastajien näytöksessä lauantaina puoli yhdentoista maissa mm. äestetään, lanataan ja tehdään lastaus. Kotioloissa työhevosilla myös tehdään pelto- ja metsätöitä sekä ajelutuksia, myös ratsastetaan. Monella on ravihevosen tausta. Mukana Kaivarissa on kolme väkivahvaa ja kilpailuissa ansioitunutta suomenhevosta, tamma Viriella, ruuna Uuras ja juhlavuoden kummi, ori Esu.
– Suomenhevosessa on kaikki hienoa, se on rehti, reipas ja rakas. Työtoverina se antaa kaikkensa, jos sitä on kohdeltu hyvin, sillä on suomalainen sisu. Työhevonen nauttii työnteosta, se tulee syvältä sen sydämestä, se on parhaimmillaan kaverina metsässä ja pellolla. On aika pakahduttava tunne, kun edetään yhdessä, hevonen vetää ja vakoa syntyy, silloin aurinko paistaa, vaikka taivaalta paiskoisi vettä, mäntsäläläinen työhevosyrittäjä ja Uuraksen omistaja Tanja Lundsten hymyilee.
Meripuistossa on tarjolla molempina päivinä ajelutuksia, joihin osallistuu myös ori Kiripassi. Neljän euron lippuja voi ostaa työhevosharrastajien osastolta.
– Kavioissa kajahtaa vapaa isänmaa
Ratsuväen perinneratsukot myös ovat mukana Kaivarissa esiintymässä. Lisäksi heidän 20-luvun tyylisessä leirissään porisee M29-kenttäkeitin, josta myydään ehtaa hernesoppaa. Paikalla esitellään ratsuväen perinteitä ja varusteita ja näytetään mm. kuinka hevosta siedätetään miekkailuun.
– Suomenhevonen on suomalaisen yhteiskunnan kansallisaarre. Suomenhevosen varaan on rakennettu maamme alkuperäinen hyvinvointi. Se on ollut meille vankkumaton tukipilari niin sodan kuin rauhan aikoina, viljapelloilta eturintamaan. Suomenhevonen on kantanut kansaamme läpi historian, ja antanut sodassa ison uhrin. Sille kuuluu syvä kunnioitus ja kiitos, Suomen Hevosurheilumuseon museomestari Juha Erola toteaa.
Erolan oman tallin kuningas, suomenhevosruuna Muskan Luksori, 31, viettää ansaittuja eläkepäiviä pirteänä papparaisena.
– Suomenhevosen luonne kuvaa suomalaista ihmistä, se on periksi antamaton, rehellinen – ja välillä vähän jukuripää, sopivassa mitassa, Erola hymyilee.
Suomenhevosia nähdään Kaivarissa lisäksi laitumella, missä ruohoa siistii mm. Aulangon Ahkera, ja niiden kanssa voi ottaa myös selfien.
Hevoset Kaivarissa: www.hevosetkaivarissa.fi ja www.facebook.com/hevosetkaivarissa
Esteratsastuskilpailujen osallistujat: LINKKI / Cityravien osallistujat: LINKKI