Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ilmoitti perjantaina 26.8. tutkivansa kuolainten osuutta Paimion ratsastusonnettomuuteen. Kajaanin raveissa heinäkuun lopulla tapahtuneessa, mutta ilman vaurioita päättyneessä vaaratilanteessa kuolain katkesi kesken lähdön.
”Kuolaimiin liittyviä vaaratilanteita on ollut raveissa vähän, mutta nyt tapahtuneiden tilanteiden johdosta on hyvä muistuttaa varusteiden tarkastamisesta aina ennen kilpailua”, muistuttaa asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala Suomen Hippokselta.
Metallista valmistettu kuolain voi vaurioitua esimerkiksi tippuessaan lattialle. Kuolaimen pinnan tulee olla puhdas, ehjä ja sileä. Kuolaimen pinta voi muuttua karheaksi, jos kuolain on likainen, ruostuu tai hevonen puree kuolainta. Myös ohjien kunto on hyvä tarkistaa ennen jokaista lähtöä, sillä kovassa rasituksessa esimerkiksi nahkaohja voi heikentyä ilman selkeää rispaantumista.
Kilpakärryistä tulee säännöllisesti tarkistaa kiinnityspultit, pyörien kunto, hitsaussaumat, maalipinnat ja apuaisojen kiinnitys. Aisojen kunnon tarkistamiseksi niitä taivutetaan voimakkaasti ulos- ja sisäänpäin sekä ylös- ja alaspäin eritahtisesti. Pyörien mahdollinen auraaminen ja harittaminen havaitaan parhaiten kilpakärryn ollessa rasituksen alaisena.
Varusteiden kunnosta vastaa osaltaan valmentaja ja osaltaan ohjastaja. Kilpailueläinlääkäri ja muut toimihenkilöt tarkkailevat varusteita ja valjastusta sekä hevosen kilpailukelpoisuutta. He tarkkailevat myös varusteiden sopivuutta ja asennusta.
”Kun varusteet ovat kunnossa, hevoselle sopivat ja sääntöjen mukaiset, voimme nauttia turvallisesta hevosurheilusta, Tala painottaa.
Tukes muistuttaa, että jos varuste rikkoutuessaan aiheuttaa vaaraa, on siitä aina hyvä tehdä ilmoitus Tukesiin vaarallisten tai puutteellisten tuotteiden ja vaarallisten kuluttajapalveluiden ilmoituslomakkeella.