Hyppää sisältöön

Suomen Ravivalmentajat ry täyttää 50-vuotta –”Se oli tuntemamme raviurheilun alku”

Ravivalmentajien edunvalvontajärjestö juhlii puolen vuosisadan taivaltaan 3. joulukuuta.

Suomen Ravivalmentajat ry juhlii 50-vuotissyntymäpäiväänsä 3.12.2020

Suomen Hippoksen jäsenyhteisöihin lukeutuva Suomen Ravivalmentajat ry täyttää 3. joulukuuta 50-vuotta. Yhdistyksen pääasiallisena tehtävänä on toimia ravivalmentajien edunvalvontajärjestönä.

Ammattivalmentajien edunvalvonnan lisäksi yhdistys pyrkii kehittämään suomalaista raviurheilua kokonaisvaltaisesti.

”Järjestön johtoajatuksena on ollut koko ajan lajin kehitys. Jos laji menestyy, niin silloin menestyvät myös ammattilaiset. Kun esimerkiksi omistajilla menee hyvin, niin valmentajilla menee hyvin. Lajissa tarvitsemme tosiamme ja kun ihmisiltä löytyy yhteneväiset intressit, niin olemme pyrkineet edistämään niitä”, Suomen Ravivalmentajat ry:n toiminnanjohtaja Antti Karhila kommentoi.

Ravivalmentajien ammattikuva on hyvin monipuolinen. Ravikilpailut ovat vain jäävuoren huippu, jonka lisäksi valmentajat toimivat yrittäjinä, työnantajina, PR-henkilönä sekä monet myös ohjastajina.

Yhtä tietynlaista valmentajaa on vaikea kuvailla, mutta yksi asia ammattikunnalle on yhteistä.

”Se on niin monipuolinen joukko, sitä on vaikea kuvailla. Hevosen kunnioittaminen ja hevoshulluus on yksi yhdistävä tekijä, ei tällä alalla voi olla, jos ei kunnioita hevosta ja viihdy niiden kanssa. Ammattilaiselle hyvännäköinen ja terve hevonen on kunnia-asia”, Karhila pohtii.

Yhdistys on historiassaan pyrkinyt kehittämään erityisesti raviurheilun turvallisuuteen liittyviä asioita. Yhdistyksen edustajat vaikuttavat hevosalan erilaisissa työryhmissä ja tuovat ammattilaisten arvokkaita näkökulmia mukaan päätöksentekoon. Jäsenistö käy säännöllistä ja kehittävää keskustelua muun muassa kilpailutuomareiden kanssa.

Toiminnassa Karhila painottaa vapaa-ajan sekä yhteishengen tärkeyttä. Pääasiassa yrittäjinä toimiville valmentajille yhteiset vapaapäivät merkitsevät paljon.

”Teemme yhdistyksessä kaikkea sellaista, mikä edistää ammattilaisten hyvinvointia. Siinä puolella virkistystoiminta on todella isossa roolissa. Se, että yhdessä päästään viettämään vapaapäiviä, on todella tärkeää. Tämä on hyvin sitova ja vapaapäiviä on yrittäjänä vaikea järjestää, niin nuo tuovat kivan breikin elämään.”

”Kilparadoilla kilpaillaan ja pyritään voittoon, mutta kun ollaan siviilissä, niin siellä ollaan kavereita keskenään, se on erittäin hyvähenkistä tekemistä. Siellä ollaan toistemme apuna ja tukena tappion hetkellä. Jos välillä on jotain epäonnea tai loukkaantumisia, tosi hyvin löytyy sitä talkooapua, ei jätetä toisia yksin, kun toisille tulee niitä vastoinkäymisiä”, Karhila kehuu ammattikunnan yhteishenkeä.

Nykyaikaisen raviurheilun suunnannäyttäjä


Puoli vuosisataa on yhdistykselle pitkä taival ja sen jäljet suomalaisessa raviurheilussa ovat kiistattomat. 1970-luvulla raviurheilu otti Suomessa suuria harppauksia kohtia ammattimaisempaa toimintaa.

”3.12.1970 oli tärkeä päivä, se oli tuntemamme raviurheilun alku. Raveja ajettiin sitä ennen aika paljon lippa- tai karvalakki päässä, ei ollut esimerkiksi kilpailuasuja. Joka lähdöstä maksettavat palkinnot olivat ensimmäisiä asioita mitä järjestö on ajanut. Lisenssijärjestelmä on lisännyt vastuita ja velvollisuuksia valmennuspuolella, ja se on yksi asia, jota olemme edistäneet. Näin ollaan päästy myös vastuullisuusasioissa eteenpäin.”

Lajin tulevaisuus makaa uusien toimijoiden varassa. Luottoa nuoriin ammattilaisiin löytyy ravivalmentajien joukosta runsaasti. Tällä hetkellä yhdistykseen kuuluu 260 jäsentä.

Suomen Ravivalmentajat ry jakoi tammikuussa ensimmäistä kertaa uuden aloitteleville ravivalmentajille suunnatun stipendin, joka jaettiin Ravigaalassa Christa Packalénille. Yhdistyksen historiaan stipendeillä monet pitkän valmentajauran tehneet ovat suunnanneet esimerkiksi ulkomaan harjoitteluihin.

Stipendien lisäksi yhdistys järjesti vuonna 2019 Tie Tähtiin -ohjastajakilpailun kokelaslisenssin haltijoille. Nuorten ohjastajien kilpailuja seurataankin ammattilaisten keskuudessa suurella mielenkiinnolla.

”Meillä on Vermossa valmentajien klubitila tai niin sanottu mökki. Todella moni katsoo siellä ponilähtöjä ja elää niissä täysillä mukana. Nuorisoraviurheilu on todella arvostettua ammattivalmentajien keskuudessa.”

”Tulevaisuudessa haaveilen, että päästäisiin hanketoimintaan mukaan. Kehitetään semmoisia hyviä asioita eteenpäin. Nuorten valmentajien on vaikeaa päästä alalle, kun tämä niin pääomavoittoista, ja hankkeet voisivat auttaa uusia toimijoita lajin pariin”, Karhila kertoo yhdistyksen tulevaisuuden tavoitteista.

Suomen Ravivalmentajat ry:n juhlaravit järjestetään 3.12. Lahden Jokimaalla. Tapahtuma on yleisöltä suljettu, mutta ravit näkyvät suorana Veikkauksen TotoTV:stä 18.00 alkaen.