Hyppää sisältöön

Suomenhevosen tarina Teivon Kuninkuusraveissa teatterin keinoin

Huippu-urheilun lisäksi Teivon kuninkuusraveissa hemmotellaan yleisöä näyttävällä esityksellä suomenhevosen lähihistoriasta. Tarina työn, sodan ja urheilun sankarista kuullaan ja nähdään radalla sunnuntaina 31. heinäkuuta alkaen klo 11.05.

Kantaatti

Esitystä on harjoiteltu hartaasti Ypäjällä. Kuva hevosen otto-kohtauksesta. Kuva: Kirsti Piminäinen

Teatterinomaisen esityksen lähtökohtana on Pentti Tynkkysen säveltämä ja Mauno Saarijärven sanoittama kantaatti ”Suomenhevonen”. Kantaatin esittää Pinsiön mieskuoro; näyttämöllisestä toteutuksesta vastaavat Ypäjän Hevosopisto ja Suomen Hevosurheilumuseo.

Näytöksessä on mukana 13 hienoa suomenhevosta, joista ensimmäisenä estradilla on presidentti Halosen tamma Ypäjä Tarja ohjastajanaan Jari Ansio. Esityksen päättää viisinkertainen ravikuningas Viesker ohjissaan Kari Ahokas. Ypäjän opetushevosten lisäksi projektissa on erilaisissa tehtävissä mukana nelisenkymmentä Hevosopiston opiskelijaa tai henkilökuntaan kuuluvaa.

Näytös kertoo tiivistetysti kuninkuusravien ”pääasian” eli suomenhevosen käytöstä ja erilaisista rooleista 1900-luvulta alkaen. Esille nousevat arkinen, rankka työ maan rakentajana, pitkäaikainen jalostus ja myös nykyrooli urheiluhevosena.

Kohtalosta sotahevosena kuullaan mm. hevosottokäskyn ja rintamalta saadun kirjeen välityksellä. Näkökulma on kuitenkin pääasiassa kotirintamalla – hevosten kohtaloa peilataan sotaan lähtemisen ja sieltä palaamisen kautta. Esityksessä koetaan niin huoli ja tuska rakkaan hevosen menettämistä kuin toisaalta valtava riemu jälleennäkemisestä.

Esityksen ovat suunnitelleet Kristiina Ertola, Jari Ansio ja Päivi Laine. Rekvisiitan ajanmukaisuuden varmistaa Juha Erola Suomen hevosurheilumuseosta, vanhoista ajovarusteista vastaa Jari Ansio ja puvustuksesta huolehtii Johanna Liinaharja-Poutanen. Näytös kestää noin 20 minuuttia.