Hyppää sisältöön

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten näyttelyt

Alueelliset hevosjalostusliitot järjestävät tamma- ja varsanäyttelyitä suomenhevosille ja lämminverisille ravihevosille yhdessä Suomen Hippoksen kanssa. Näyttelyissä jalostusarvostellaan suomenhevos- ja lämminveritammat, sekä arvostellaan 1-3-vuotiaat suomenhevosvarsat ja 1-2-vuotiaat lämminverivarsat ilmoittautumishetkellä voimassa olevien jalostusohjelmien mukaisesti. Varsanäyttelyissä voidaan esittää tamma-, ori- ja ruunavarsoja. Suomenhevosvarsaa, jolla ei ole ravikilpailuoikeutta, ei voida arvostella juoksijasuunnalle.

Suomenhevostammat voidaan käyttötarkoitustensa perusteella arvostella joko juoksija- (J), työ- tai käyttö- (T, Ta tai Tk), ratsu- (R) tai pienhevossuunnalle (P). Vähintään 3-vuotiaalle suomenhevostammalle voidaan tehdä rakennetarkastus jalostusarvostelutilaisuuden yhteydessä. Rakennetarkastukseen voivat osallistua kaikki J-suunnan tammat, jotka eivät täytä suoritusvaatimuksia sekä kaikkien muiden jalostussuuntien tammat, jotka eivät jostakin syystä voi tai halua osallistua suorituskokeisiin.

J-, R-, P- ja T-suunnan suomenhevosoriit jalostusarvostellaan Suomen Hippoksen järjestämissä orinäyttelyissä, joissa suomenhevosoriin voi esittää käyttötarkoituksen mukaisesti eri suunnille, aivan kuten suomenhevostammankin. Orinäyttelyissä tehdään myös lämminveristen ravihevosoriiden jalostusarvostelut. Käyttösuunnan (Tk) suomenhevosoriiden jalostusarvostelutilasuuksia järjestetään tamma- ja varsanäyttelyiden yhteydessä järjestettävissä orinäyttelyissä.

Suomenhevosen kantakirjaa on pidetty vuodesta 1907 alkaen. Lämminverisen ravihevosen kantakirjanpito alkoi vuonna 1966. Kantakirjan pidosta säädetään jalostusohjelmissa.

Varsanäyttelyiden tarkoituksena on toimia valistavana tilaisuutena kasvattajille ja näyteikkunana yleisölle. Näyttelyissä varsa oppii lastaukseen, kuljetukseen, vieraisiin hevosiin ja paikkoihin sekä mittaukseen ja tarkastukseen. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton selostus varsan rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä varsan vanhempien jalostusarvosta.

  • Näyttelykalenteri löytyy Heppa-järjestelmästä. Kalenterista voit tarkastaa viimeisen ilmoittautumispäivän, minkä hevosjalostusliiton alueella näyttely järjestetään sekä mille suunnille suomenhevostammoja on mahdollista jalostusarvostella.

  • Ilmoittautuminen tehdään viimeistään kahta viikkoa ennen näyttelyä sen hevosjalostusliiton toimistoon, jonka alueella näyttely järjestetään. Ilmoittautumisen voi tehdä myös Heppa-järjestelmän kautta Oma talli-tunnuksilla. Näyttelyyn otetaan korkeintaan 45 hevosta ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ovat sitovia. Varsan voi esittää näyttelyssä niin monta kertaa vuoden aikana kuin omistaja haluaa.

    Mikäli hevonen jätetään pois näyttelystä ilmoittautumisajan päätyttyä, peritään siitä näyttelymaksu kokonaisuudessaan. Mikäli poisjäännistä esitetään eläinlääkärin- tai lääkärin todistus, peritään näyttelymaksusta puolet. Ilmoittautumisajan puitteissa tehdystä poisjäännistä ei peritä maksua. Mikäli omistajalla on järjestävän tai jonkun muun hevosjalostusliiton alueella maksamattomia näyttelymaksuja, on järjestäjällä oikeus olla ottamatta ko. omistajan hevosia näyttelyyn.

    Hevosjalostusliitto kirjaa näyttelyn tulokset Heppa-järjestelmään. Tulokset ovat julkisia. Ilmoittamalla hevosensa näyttelyyn, omistaja suostuu tulosten julkaisuun.

    Rokotusvaatimukset

    Suomen Hippoksen järjestämiin näyttelyihin osallistuvilla hevosilla tulee olla riittävä rokotussuoja hevosinfluenssaa vastaan kirjattuna Heppa-järjestelmään ilmoittautumishetkellä.

    Näyttelyiden rokotussääntö hevosille, joiden rokotusohjelma on aloitettu ennen 31.12.2024: 

    • Kalenterivuonna 2025 1-vuotiaaksi kääntyvällä tai sitä vanhemmalla hevosella tai ponilla tulee olla vähintään kaksi perusrokotetta annettuna.
    • Toinen perusrokote tulee antaa 21–92 vrk:n kuluessa ensimmäisestä perusrokotteesta.
    • Viimeisimmän rokotteen antamisesta tulee olla kulunut vähintään 5 vrk ja enintään 365vrk.

    Näyttelyiden rokotussääntö hevosille, joiden rokotusohjelma käynnistyy 1.1.2025 alkaen:

    • Kalenterivuonna 2025 1-vuotiaaksi kääntyvällä tai sitä vanhemmalla hevosella tai ponilla tulee olla vähintään kaksi perusrokotetta annettuna.
    • Toinen perusrokote tulee antaa 21–60 vrk:n kuluessa ensimmäisestä perusrokotteesta.
    • Viimeisimmän rokotteen antamisesta tulee olla kulunut vähintään 5 vrk ja enintään 365vrk.

    Rokotustietojen tarkistaminen ja ilmoittaminen:

    Rokottava eläinlääkäri voi pyynnöstä kirjata hevosen rokotustiedot Heppa-järjestelmään. Muistathan tarkistaa ennen ilmoittautumista, että ajantasaiset rokotustiedot löytyvät järjestelmästä, jotta osallistuminen hyväksytään.

    Kilpailuissa ja muissa tapahtumissa käytettävät rokotusohjelmat voivat poiketa Hippoksen näyttelyissä käytössä olevasta rokotusohjelmasta. Tarkistathan rokotusohjelmaa suunnitellessa, että se noudattaa myös lajikohtaisia vaatimuksia.

    Näyttelymaksu maksetaan järjestävän hevosjalostusliiton ohjeiden mukaan.

  • Näyttelyssä arvostellaan hevosen liikkeet käynnissä ja ravissa sekä tutkitaan sen rakenne. Jotta arvostelu sujuisi joustavasti, hevonen kannattaa valmentaa näitä asioita varten etukäteen. Tämä pätee etenkin varsoihin, jotka saattavat vierastaa outoja paikkoja ja ihmisiä.

    Näyttelyhevosen on oltava terve ja hyvässä ravitsemustilassa. Lautakunta voi jättää arvostelematta alikuntoisen hevosen. Jouhien tulee olla selvitettyinä ja karvapeitteen suittuna.

    Kaksivuotiaat ja vanhemmat varsat on esitettävä suitsittuna kuolaimin, jotta niiden hallinta olisi varmempaa. Myös yksivuotiailla voi käyttää kuolaimia, mikäli katsoo sen tarpeelliseksi. Oriin esittäjän on oltava vähintään 16-vuotias. Esittäjän on turvallisuussyistä hyvä käyttää kypärää.

    Varsa tulee olla opetettu jalkojen nostamiseen, sillä näyttelyssä siltä tutkitaan kaviot. Kavioiden tulee olla puhdistettuina ja vuoltuina tai asiallisesti kengitettyinä. Talvella kengän ja kavion välissä voivat olla tierakumit, mutta ei välipohjia, jotka estävät kavion pohjan tutkimisen. Viimeisestä kavioiden laitosta ei mielellään saisi olla yli kahta viikkoa.

    Kavioiden lisäksi hevosilta tutkitaan purenta, joten näitä toimenpiteitä on hyvä harjoitella jo kotona. Näyttelypaikalla mitataan hevosten säkä- ja lautaskorkeudet. Oriilta ja tammoilta mitataan lisäksi rungon pituus, rinnanympärys ja -leveys, lautasten leveys sekä etusäären ympärys. Mittausta varten hevosen tulisi osata seistä paikoillaan.

    Jalostussuunnasta riippuen tammojen tulee suorittaa erilaisia käyttökokeita, joihin valmistautuminen ja valmentautuminen on hyvä aloittaa ajoissa ennen näyttelyä.

  • Näyttelypaikalle saavuttaessa ilmoittaudutaan näyttelykansliaan. Kansliaan annetaan hevosen passi. Kansliasta saa hevosen suitsiin kiinnitettävän numerolapun, jonka avulla hevoset voidaan tunnistaa näyttelypaikalla. Numero on hyvä olla myös itsellä mukana. Hevosta aletaan verrytellä, jotta se notkistuisi ja tottuisi näyttelyn ilmapiiriin.

    Mittaus

    Ennen rakennearvostelua varsat mitataan mittauspaikalla arvostelujärjestyksessä. Hevosen tulee seistä tasajaloin, kun siltä mitataan säkä- ja lautaskorkeus. Lisäksi mittauksen yhteydessä tutkitaan purenta ja kaviot sekä orivarsoilta kivekset.

    Arvostelu

    Varsat viedään lautakunnan arvosteltaviksi ohjelman mukaisessa numerojärjestyksessä. Viimeistään esittelyn yhteydessä mainitaan, halutaanko suomenhevosvarsa arvosteltavan muulla kuin juoksijasuunnalla, sillä myös työ-, ratsu- ja pienhevossuunnat ovat mahdollisia.

    Ensin esitetään liikkeet käynnissä, jolloin hevosta talutetaan lautakunnasta poispäin kolmion vasenta sivua pitkin. Kun saavutaan ensimmäisen sivun päähän, käännytään oikealle ja jatketaan pitkää sivua pitkin, jonka loputtua käännytään oikealle ja sitten kolmatta sivua pitkin takaisin lähtöpisteeseen. Näin tulevat liikkeet nähdyksi takaa, sivulta ja edestä.

    Käynnin jälkeen esitetään juoksuliikkeet samalla kolmiouralla tehden kuitenkin käännökset käynnissä. Mikäli käytössä ei ole kolmiouraa, esitetään liikkeet edestakaisin taluttamalla. Hevosen tulee liikkua suoraan mutkittelematta.

    Hevonen asetetaan harjaton puoli arvostelijoihin päin. Arvostelijoiden puoleiset jalat asettuvat normaalisti kohtisuoraan maata vasten, mutta ulkopuoleinen etujalka näkyy hieman toisen takana ja ulkopuoleinen takajalka on taas selvästi toista takajalkaa edempänä. Näin kaikki jalat ovat näkyvissä yhtaikaa. Hevonen tulee pitää hereillä, niin että se seisoo ryhdikkäästi eikä lepuuta mitään jalkaansa.

    Esittäjä seisoo aluksi hevosen edessä. Kun tuomari tulee katsomaan hevosta edestä päin, siirtyy esittäjä hevosen vasemmalle puolelle talutusasentoon, jotta hevosen jalka-asentojen tutkiminen on esteetöntä.

    Varsojen liikkeiden esittäminen ajaen

    Liikkeiden esittäminen kärryistä on vapaaehtoista 2- ja 3-vuotialle varsoille kaikilla suunnilla niissä näyttelyissä, joissa mahdollisuudesta on ilmoitettu kutsussa. Vaihtoehtoisesti liikkeet voi esittää myös taluttaen.

    Ajaen esitettävälle varsalle on otettava kilpailuvakuutus. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa esitetäänkö varsa ajaen.

    Varusteiden ja valjastuksen pitää olla ravikilpailusääntöjen mukaiset. Ohjastajan on käytettävä kypärää, turvaliivin käyttöä suositellaan. Ohjastajalta ei vaadita ajolupakorttia. Ohjastaja on vastuussa siitä, että hänellä on asianmukaiset varusteet.

    Sekin, potkuremmin ja suojien käyttö on sallittu. Kärryiksi suositellaan kilpa- tai hiittikärryjä, mutta valmennuskärrytkin käyvät.

    Varsoilla tulee olla numerot. Varsat menevät etusuoraa verryttelysuuntaan käynnissä, jolloin arvostellaan käyntiliikkeet niiltä varsoilta, joilla ei ole sekkiä tai joilla liukusekki on auki. Varsat kulkevat kaarteeseen asti ja juoksevat etusuoran mitan yksitellen kilpailusuuntaan. Varsojen esittäminen tapahtuu näyttelyjärjestäjän ohjeistuksen mukaisesti.

    Loppuarvostelu

    Jokaisen varsan arvostelu luetaan loppuarvostelussa ja palkittava varsa saa ruusukkeen. Varsasta otetaan mahdollisesti myös rakennekuva.

    Ennen kotiinlähtöä palautetaan numerolappu kansliaan, josta noudetaan myös hevosen passi.

    Varsojen pisteet ja palkitseminen

    Hevosjalostusliittojen järjestämissä näyttelyissä annetaan varsoille pisteet tyypistä, rungosta, jalka-asennoista ja liikkeiden säännöllisyydestä, kavioista sekä käynti- ja juoksuliikkeistä. Pisteytys välillä 4-10 ja puolikkaita pisteitä voidaan käyttää. Pisteiden kokonaissumma määrää palkintoluokan.

    Kokonaisuus on kaikkein tärkein eikä siitä anneta erikseen pisteitä, mutta lautakunta havainnoi varsaa koko näyttelyn ajan.  Lautakunta voi alentaa palkintoluokkaa varsan käytöksen tai terveysominaisuuksien (esim. purenta- ja kivesviat, kesäihottumaoireet) perusteella. Tammat pisteytetään ja palkitaan voimassa olevan jalostusohjelman mukaisesti.

    Lääkintämääräykset

    Näyttelyissä noudatetaan Suomen Hippos ry:n ravikilpailusääntöjä lääkeainevalvonnan suhteen. Valvonta suoritetaan pistokokein näyttelypaikoilla. Lääkeainetestauksessa positiivisen tuloksen osalta toimitaan voimassa olevien Hipposten lääkintämääräysten mukaan. Näyttelyn tulos ja arvostelu mitätöidään. Tulos on julkinen.

  • Tammojen jalostusarvostelu on vapaaehtoista. Jalostusarvostelussa tamma saa jalostushevosen arvon ja se voi myöhemmin saada palkintoja jälkeläistensä perusteella.

    Jalostusarvostelu perustuu hevosten suorituksiin. Hieman yli puolet ikäluokan tammoista on jalostusarvostelukelpoisia. Suoritusten lisäksi hevosista arvostellaan rakenne, kestävyys, liikkeet ja luonne sekä tutkitaan perinnölliset sairaudet, ennen kuin ne hyväksytään arvostelussa. Hyväksymisen ehdot sekä palkitseminen löytyvät jalostusohjelmista.

    Suomenhevos- ja lämminveritammat jalostusarvostellaan hevosjalostusliittojen järjestämissä tamma- ja varsanäyttelyissä. Näyttelykalenteri löytyy Heppa-järjestelmästä. Kaikissa näyttelyissä arvostellaan lämminveritammoja sekä suomenhevostammoja juoksijasuunnalle. Tarkista muiden suuntien jalostusarvostelumahdollisuudet näyttelykalenterista.

    Suomenhevostamman rakennetarkastus

    Vähintään 3-vuotiaalle suomenhevostammalle voidaan tehdä rakennetarkastus jalostusarvostelutilaisuuden yhteydessä. Rakennetarkastukseen voivat osallistua kaikki J-suunnan tammat, jotka eivät täytä suoritusvaatimuksia sekä kaikkien muiden jalostussuuntien tammat, jotka eivät jostakin syystä voi tai halua osallistua suorituskokeisiin.

    Rakennetarkastuksessa tamma mitataan, sen purenta ja jalkaterveys tarkistetaan, arvostellaan kaviot sekä tehdään rakenne- ja liikearvostelu. Hevosesta arvostellaan tyyppi, runko, jalka-asennot ja liikkeiden säännöllisyys. Tamman voi esittää rakennetarkastuksissa mille tahansa suunnalle kaikissa tammanäyttelyissä.

    Rakennetarkastettu tamma ei yksilönä ole vielä oikeutettu jalostushevosen arvoon, mutta tamman omistaja saa hyödyllistä informaatiota tamman rakenteesta mahdollista siitoskäyttöä varten. Rakennetarkastetut tammat hyväksytään myöhemmin ilman uutta arvostelua jalostusarvostelluiksi jälkeläispalkinnolla, mikäli tamman jälkeläiset täyttävät jälkeläispalkintojen vaatimukset.

    Rakennetarkastukseen ilmoittaudutaan näyttelyilmoittautumisen kautta Heppa-järjestelmän Oma tallissa, vapaaseen tekstikenttään lisätään merkintä rakennetarkastus.