Maailmanlaajuisesti sekä suomalainen raviurheilu että suomalainen hevoskasvatus ovat maailmanluokkaa. Vaikka varsamäärissä jäädään alan suurista maista, ei ole sattumaa, että Elitloppetissa kisaa tänä vuonna huippuhevonen made in Finland.
Varhaiskypsä, monipuolinen kilpailija, menestyjä niin lyhyillä kuin pitkillä matkoilla, mailin spesialisti, nopea avaaja, kärjestä täysin pysäyttämätön – suomalaisen kasvatuksen tämän hetken kirkkain tähti Elian Web todella tunnetaan kilpailuominaisuuksistaan. Valitettavasti näitä ominaisuuksia ei koskaan tulla näkemään Elian Webin jälkeläisissä – ruuna kun on. Täytyy siis mennä sukutaulussa taaksepäin: millaisista aineksista on superjuoksija rakennettu?
”Elian Web on osoitus siitä mitä tapahtuu, kun suunnitelmallinen jalostus – onnistuneet jalostusvalinnat – yhdistetään hyvään tuuriin; tuloksena on maailmanluokan kilpahevonen”, summaa Suomen Hippoksen jalostusinformaatikko Susanna Back.
Elian Web on isänsä Like A Prayerin ehdottomasti menestyneimpiä jälkeläisiä. Myös ruunan emällä E L Dollylla on itsellään korkea BLUP-indeksi tuloksella 136. BLUP-indeksit sekä näiden arvosteluvarmuudet kuvaavat hevosen perinnöllistä tasoa, eli sitä mitä se todennäköisesti periyttää jälkeläisilleen. Indeksi on siis ennuste hevosen jalostusarvosta, kun hevosen tuloksesta on korjattu pois ympäristön, kuten valmennuksen vaikutus. Suomessa BLUP-keskiarvo on 100.
”Elian Webin oma BLUP-indeksi on korkea 144. Kokonaisindeksiä nostaa erityisesti voittosumman osaindeksi, joka on huikea 171”, Back avaa Heila-järjestelmän tarjoamia tietoja.
Suoritushevosissa serkku ei ole herkku
Kun Elian Webin sukutaulua käydään läpi pidemmälle, korostuu sen monipuolisuus: ruunan sukusiitosprosentti laskettuna viiden lähimmän sukupolven perusteella on vain 0.59 %. Sukutaulussa on lähimmissä viidessä sukupolvessa vain maltillisia kertauksia, lähimpänä on Speedy Crown (4 + 6) + (5). Sukutaulusta löytyy kuitenkin useita Pohjois-Amerikan ravihevoskasvatuksen perusnimistä – esimerkiksi Conway Hall on tuttu nimi emänisänä monen huippuhevosen taustalla.
”Yksilöiden merkitys puolittuu jokaisessa sukupolvessa, joten lähimpien yksilöiden vaikutus on aina merkittävän ja ns. vaarallisin. Elian Webin sukukatokerroin viiden sukupolven perusteella on korkea 96.8 %, mikä tarkoittaa, että lähimmissä sukupolvissa ollaan pystytty hyvin säilyttämään geneettistä vaihtelua”, Susanna Back kertoo. ”Minkä tahansa jalostettavan ominaisuuden kehittyminen vaatii rodulta perinnöllistä monimuotoisuutta, eli geeneistä johtuvaa hevosten erilaisuutta. Mitä korkeampi sukukatokerroin, sitä monipuolisempi geneettinen vaihtelu on tallessa hevosen viiden lähimmän sukupolven osalta.”
Kaiken Heppa-järjestelmässä saatavilla olevan sukutiedon perusteella laskettuna Elian Webin sukusiitosaste on 11,6, joka on lämminveriselle tyypillinen. Tulos on nykypäivän amerikkalaiselle jopa hieman matala, vaikkakin ylittää jo rajana pidetyn 10 %, jonka jälkeen todennäköisyys haittavaikutusten esilletuloon kasvaa.
Uuden huippuhevosen resepti?
Korkea BLUP-indeksi, maltillinen sukusiitosprosentti, järkevät kertaukset, mahdollisimman korkea sukukatokerroin sekä emälinja, josta on paljon suoritushevosia – siinä suuret linjat menestyshevosen taustalla. Käytännössä nämä ohjeet niputetaan vanhaan viisauteen astuta paras parhaalla ja toivo parasta. Jalostusinformaatikko Susanna Back tietää tieteellisen faktan vanhojen neuvojen taustalla:
”Esimerkiksi Elian Webilla on useampia täyssisaruksia, joista osa on suorittanutkin jo asiallisesti. Täytyy kuitenkin muistaa, että alleelit yhdistyvät hedelmöityksessä aina sattumanvaraisesti, joten täysisisaruksetkaan eivät ole toistensa kopioita!”
Pelkät geenit eivät siis yksinään tee yhdestäkään hevosesta menestyjää. Tarvitaan otollisimmat mahdolliset kasvuolot, optimaalista treeniä ja rutkasti tuuria. Suomalaisittain on erittäin positiivista se, että meillä käytettävissä olevalla geenikattauksella, valmennustietotaidolla ja jokaisen kasvattajan käytettävissä olevalla jalostusdatalla emme jää sekuntiakaan maailman huipuista.
”Elian Web on mielestäni myös osoitus siitä, että kuka tahansa meistä voi kasvattaa Elitloppet-hevosen”, Back summaa.
Mikä ihmeen Elitloppet? Tutustu Yle Areenasta löytyvään Elitloppet kahdessa minuutissa -videoon!
Suomen Hippos seuraa tiiviisti Elitloppet-viikon tapahtumia. Vapaasti käytettäviä kuvia Elitloppet-kilpailijoista löytyy Hippoksen kuvapankista.
Chief Orlando sai kutsun Elitloppetiin – mukana jo kaksi suomalaisravuria
Sinivalkoinen Elitloppet lähestyy – Elian Webille loistavat asetelmat karsintaan
Lisätietoja:
Juho Hämäläinen
Tiedottaja
juho.hamalainen@hippos.fi
puh. 050 553 9176
Susanna Back
Jalostusinformaatikko
susanna.back@hippos.fi
Puh. 040 505 8013