Selene Lune on yksi Suomen raviratojen kirkkaimmista tammatähdistä. Viikonloppuna Turussa asustava ravuri starttaa Forssan Pilvenmäen perinteiseen Tammavaltikka-kilpailuun. Ravurin omistaa ja on kasvattanut Apollo Holding Oy, jonka takaa löytyy kirkkonummelainen Eija Tuominen.
Perjantaina Forssan Pilvenmäellä starttaa perinteinen Tammavaltikka-kilpailu. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista lämminveritammoille rajatuista ravikilpailuista. Kilpailu palasi vuonna 2020 takaisin juurilleen, kun se muuttui kaksiosaiseksi. Tammavaltikan voittaa hevonen, jolla on paras kokonaisaika perjantaina ajetusta 1640 metrin osamatkasta sekä lauantaina ajetusta 2640 metrin osamatkasta.
Selene Lune tunnetaan rehtinä kilpahevosena, joka tekee lähdöissä aina parhaansa. Tammatähti onkin tuonut unohtumattomia hetkiä omistaja-kasvattaja Eija Tuomiselle, joka löytyy Apollo Holding Oy:n takaa.
”Tammavaltikkaa seurataan positiivisin mielin. Hevonen on ollut nyt kolme viikkoa lomalla, mutta minusta tauoilla ei ole ollut pahemmin merkitystä suorituksiin. Selene tekee lähdöissä aina parhaansa”, Tuominen kommentoi.
Selene Lune on yksi kotimaan kaviourien voitokkaimmista ravureista. Se on voittanut urallaan 42 ravilähtöä ja voittoprosentti on huima 27. Selene Lunen kilpaura käynnistyi vuonna 2015 ja alussa tamman suorituksia häiritsivät laukat, mutta pikkuhiljaa askelmerkit alkoivat osua kohdilleen.
”Ei tässä ole ollut kuin ilon päiviä viime vuosina. Hevonen on aina tehnyt työnsä. Ja terveyttä on riittänyt, mikä on hyvin tärkeä ja oleellinen asia”, Tuominen kertoo.
Uskomattomalle voittotehtailulle omistaja-kasvattaja löytää selkeät syyt.
”Se haluaa tehdä aina parhaansa ja juuri kilpailuvietti onkin tärkeää menestymisessä.”
Selene Lune osallistui Tammavaltikkaan myös viime vuonna, joten kahden osamatkan kilpailumuoto on tammalle tuttu. Tuolloin tuloksena oli neljäs sija.
”Kyllähän tuo kilpailumuoto tuo erilaista jännitystä, kun kahtena päivänä ajetaan”, Tuominen miettii perinteikästä kilpailua.
Raviurheilu tuli osaksi Tuomisen elämää sattumuksien kautta
Selene Lune on Tuomisen ensimmäinen ravihevonen eikä tie raviurheiluun kulkenut suorinta reittiä pitkin.
Ennen Selene Lunea, Tuominen oli toiminut paljon ratsuhevosten parissa. Selene Lunen emän Tuominen hankki aikoinaan, kun sitä oli tarkoitus käyttää alkionsiirtovarsan synnyttämiseen Saksassa. Maassa oltaisiin kuitenkin tarvittu kolme tammaa toimenpidettä varten, eikä useiden hevosten hankintaa nähty järkeväksi. Lopulta sopivat tammat löytyivät Saksasta, eikä Selene Lunen emää tarvinnut lähettää ulkomaille.
Ravihevossukuisen tamman kohdalla Tuominen oli kuitenkin uuden paikan edessä. Mitä tehdä ravisukuisella tammalla?
”Tamma jäi sitten Suomeen ja se asusti Kirkkonummella Margit Forsmanilla. Ihmettelin sitten, että mitä minä nyt teen ja hän toi minulle isäorikuvaston. Että katsos siitä sitten mieleinen”, Tuominen muistelee.
”Olin vain että, apua! Enhän minä ole edes varmaan ikinä käynyt raveissa, mutta siitä se sitten lähti. Katsoin komeimman oriin kuvastosta. Sitten olikin isäori valittu ja varsa tehty. Kyllä tässä saa kiittää kaikkia suuresta avusta. Jälkikäteen sitä on miettinyt, että olisi se ollut hurjaa, jos olisi alkanut aivan itse kaikkea selvittää.”
Selene Lune onkin innostanut Tuomisen toden teolla raviurheiluun. Selene Lunen lisäksi kilparadoilta kiitettävää menestystä on kerännyt nelivuotias Making Match, joka sijoittui Suuren Suomalaiden Derbyn finaalissa upeasti neljänneksi. Kilparadoille pääsyä odottavat myös vuoden 2020 varsahuutokaupasta ostettu Ignacio sekä huhtikuussa syntynyt suomenhevosori.
Tuominen kuvailee kuitenkin ratsu- sekä ravipuolta loppujen lopuksi hyvin samanlaiseksi.
”Minulle kaikki lähtee hevosesta. Hevonen sitten kilpailee omassa lajissaan.”
Selene Lune on yksi voitokkaimmista edelleen kilpailevista ravihevosista Suomessa. Ravikilpailut jännittävät omistaja-kasvattajaa kuitenkin aina saman verran, vaikka takana onkin jo kymmeniä voitettuja ravilähtöjä.
”Yksi tuttava kysyikin joskus, että vieläkö jännität näiden kaikkien voittojen jälkeen. Totesin sitten, että ei tämä ole mihinkään muuttunut, vaan jokainen kerta tuntuu, kuin hevonen olisi ensimmäistä kertaa radalla. Ei tarvitse jännityselokuvia katsoa. Eniten jännitän sitä, että hevonen saa hyvän juoksun ja se on tyytyväinen itseensä. Kaikki numerot tulevat sitten noiden asioiden jälkeen”, Tuominen kertoo.
Tammavaltikka-viikonloppu starttaa perjantaina 17.9. kello 18.00. Tammavaltikan ensimmäinen osamatka ajetaan illan 7. lähtönä kello 20.13. Lauantain ravit alkavat kello 13.00. Päivän aikana ajetaan mm. suomenhevosten Pilvenmäki Special (lähtö 10, kello 16.20) sekä kylmäveristen Pilvenmäki Maraton (lähtö 11, kello 16.40). Ravit huipentuvat Tammavaltikan viimeisen osamatkaan kello 17.00. Ravit näkyvät suorana Veikkauksen TotoTv:stä, MT26-kanavalta sekä maksullisesta Ruutu+ -palvelusta.
Perjantaina 17.9.2021
Tammavaltikka, ensimmäinen osamatka, ryhmäajo 1640 metriä
Lauantaina 18.9.2021