Suomen hallituksen asettama liikkumiskielto Uudenmaan ja muun Suomen välillä vaikuttaa myös hevosten ja hevosiin liittyviin kuljetuksiin. Uudellemaalle ja sieltä pois voi matkustaa ainoastaan välttämättömistä syistä 19.4. asti.
Viranomaisten tekemät linjaukset koronavirusepidemian hillitsemiseksi vaikuttavat monin tavoin hevosalaan. Uudenmaan ja muun Suomen välillä liikkumista on rajoitettu 19.4. saakka, ja rajan yli voi liikkua toistaiseksi vain välttämättömistä syistä.
Hevosten hoito tulee turvata myös poikkeusoloissa ja Poliisihallituksen ohjeistuksen mukaisesti liikkumisrajoitusten voimassaolon aikana se tulee pyrkiä järjestämään niin, etteivät henkilöt ylitä Uudenmaan rajaa. Hoito tulee siis pyrkiä järjestämään sellaisten asian osaavien ja luotettavien ihmisten toimesta, joiden ei tarvitse ylittää rajaa tätä varten.
Mikäli hoitoa ei ole mahdollista järjestää näin, tulee rajaa ylitettäessä poliisille kertoa olosuhteet ja se, että hoitoa ei ole ollut mahdollista järjestää toisella tavalla.
Hevosten kuljettaminen liiketoimintamielessä on edelleen sallittua ja se katsotaan valmiuslain soveltamisasetuksen ulkopuolelle jääväksi tavarankuljetukseksi. Liikkumisrajoitukset koskevat henkilöiden liikkumista, mutta eivät ammattimaista tavarankuljetusta. Tähän lasketaan muun muassa tammojen kuljettaminen oriasemille liiketoimintamielessä sekä elinkeinotoimintaan liittyvät spermakuljetukset.
Hevosia on edelleen myös mahdollista kuljettaa elinkeinotoimintaan liittyen eläinlääkäriin, ja akuuteissa hätätilanteissa esimerkiksi hevossairaalaan liikkuminen on sallittua.
Hevosalan elinkeinon harjoittajien, kuten valmentajien, kengittäjien ja eläinlääkäreiden, tulee liikkuessa osoittaa syy sille, miksi heidän on välttämätöntä liikkua liikkumisrajoituksen aikana. Ainoastaan ammattimainen tavarankuljetus on rajattu asetuksen ulkopuolelle, ja kaikkien muiden osalta liikkuminen voi perustua vain soveltamisasetuksissa säädettyihin poikkeusperusteisiin, joiden on oltava välttämättömiä. Poikkeusperusteita ovat mm. viranomaistoiminta, työn, elinkeinon, opiskelun harjoittaminen, lakisääteisen velvollisuuden täyttäminen sekä painava henkilökohtainen syy.
Poliisi muistuttaa, että liikkumisrajoituksista poikkeaminen arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Jokaisen liikkujan tulee antaa maakunnan rajalla selvitys liikkumisestaan, jos poliisi sitä pyytää. Selvityksessä pitää riittävästi selvittää liikkumisensa peruste ja sen välttämättömyys.
Ajankohtaisia uutisia Hippoksen verkkosivuilla:
Valtakunnallinen varsanäyttely siirretään (1.4.2020)
Valtakunnallinen työmestaruuskilpailu siirtyy syksyyn (1.4.2020)
Orilisenssin hintaporras ei nouse (31.3.2020)
Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula: ”Nyt jos joskus on yhdessä tekemisen aika” (30.3.2020)
Kysymyksiä ja vastauksia koronavirustilanteeseen liittyen (30.3.2020)
Hevosala vetoaa päättäjiin: toimintaedellytykset ja hevosten hyvinvointi turvattava poikkeusoloissa (27.3.2020)
Hippoksen hallitukselta linjauksia hevosalan edunvalvontaan, ravikilpailutoiminnan keskeytys jatkuu (27.3.2020)
Ratsu- ja ratsuponioriiden hyväksyminen jalostukseen 2020 (23.3.2020)
Kooste rahoitusmahdollisuuksista hevosalan toimijoille 3/3: pankit ja muu rahoitus (20.3.2020)
Kooste rahoitusmahdollisuuksista hevosalan toimijoille 2/3: verot ja vakuutusmaksut (20.3.2020)
Kooste rahoitusmahdollisuuksista hevosalan toimijoille 1/3: tuet, avustukset ja neuvonta (20.3.2020)
Seuraa tallietikettiä – varmista ihmisten ja hevosten hyvinvointi (18.3.2020)
Hevosalalle yhteinen valmiusryhmä tallien hätätilanteisiin (17.3.2020)
Suomen Hippoksen hallitus vahvisti ravien keskeyttämisen, jatkotoimenpiteet valmisteluun (17.3.2020)
Ratsuoripäivät peruttu (16.3.2020)
Hippos toivoo asiakkaiden käyttävän sähköisiä palveluita (13.3.2020)