Hyppää sisältöön

Tiedote koskien kilpailevien raviponien lääkintää

"Kilpailutoiminnan lähtökohta on, että vain terveellä ponilla kilpaillaan. Kilpailevien ponien lääkityksiä koskevat saman säännöt kuin kilpailevia ravihevosia”, Suomen Hippoksen eläinlääkäri Katja Hautala muistuttaa raviponiharrastajia.

Kilpailutoiminnan lähtökohta on, että vain terveellä ponilla kilpaillaan. Lääkintämääräysten noudattamista ravikilpailuissa valvotaan säännöllisin lääkeainetestinäyttein (dopingnäyte) ja myös kilpailevista poneista otetaan dopingnäytteitä.

Vastuullinen valmentaja päättää hevosen tai ponin lääkinnästä ja hoidosta. Vastuullinen valmentaja tarkoittaa henkilöä, joka vastaa ponin kilpailuttamisesta ja näin ollen myös mahdolliset rangaistukset kilpailusääntöjen rikkomisesta kohdistuvat vastuulliseen valmentajaan. Viimekädessä alaikäisen ponivalmentajan kilpailuhuoltaja on vastuussa ravikilpailusääntöjen noudattamisesta ja kilpailuhuoltajahuoltajan tuleekin kantaa vastuu poniin kohdistuvista lääkitsemisistä ja hoitotoimenpiteistä.

Eläinsuojelulain mukaan ponin suorituskyvyn keinotekoinen kohottaminen, alentaminen tai ylläpitäminen lääkkeillä taikka muilla vastaavilla aineilla on kielletty. Ravikilpailusääntöjen mukaan ponin suorituskykyyn ei saa kilpailuhetkellä pyrkiä vaikuttamaan minkään lääkkeen tai hoitotoimenpiteen avulla. Ponille ei saa antaa mitään lääkityksiä neljään vuorokauteen ennen kilpailua, tämä sääntö koskee myös terveydenhoidollisia toimenpiteitä kuten rokotuksia ja matolääkityksiä. Pidempi, 14 päivän ehdoton käyttökielto ennen kilpailusuoritusta koskee esimerkiksi kortisonia ja tulehduskipulääkkeitä.

Lääkeaineiden varoajat vaihtelevat sen mukaan, miten pitkään kyseinen lääkeaine tai sen aineenvaihduntatuote on havaittavissa veri- ja virtsanäytteissä. Lääkkeen pitää ehtiä poistua elimistöstä kokonaan, ennen kuin hevonen on lääkeainetestauksen osalta kilpailukuntoinen. Ehdottoman täsmällisiä varoaikoja on valitettavasti vaikea määrittää, koska useat tekijät vaikuttavat lääkeaineen poistumisnopeuteen. Ohjeelliset varoajat pyritäänkin nykytietämyksen nojalla määrittelemään niin, että lääkeaine olisi varmuudella poistunut hevosen elimistöstä.

Suositeltavaa on, että lääkittävä poni pidetään lääkityksen ajan erillisessä lääkintäkarsinassa. Kilpailevat ponit tulee pitää selkeästi erillään lääkityistä poneista eikä niitä saa edes karsinan siivouksen ajaksi laittaa lääkityn ponin karsinaan.

On myös erityisen tärkeä muistaa, että lääkityksen ja hoidon jälkeen ponille tulee antaa riittävästi aikaa toipumiseen, eli pitää taukoa kilpailemisesta ja antaa hoidetun ja lääkityn ponin levätä. Monien toimenpiteiden, kuten nivelpiikitysten, varoajat onkin määrätty myös siksi että hevonen saa minimilevon toimenpiteen jälkeen.

Ponien lääkityskirjanpito on pidettävä ajan tasalla

Raviponeja saa ja tuleekin tarvittaessa lääkitä. Reseptilääkkeitä saa kuitenkin käyttää vain eläinlääkärin tutkimalle ponille ja eläinlääkärin määräyksestä. Poneilla saa käyttää vain Suomen lainsäädännön mukaan hevoselle hyväksyttyjä lääkkeitä. Kaikista lääkityksistä, myös ulkoisesti käytettävistä aineista (esim. kortisonipitoiset linimentit) sekä matolääkityksistä, on pidettävä lääkityskirjanpitoa. Lääkityskirjanpidosta on käytävä ilmi lääkityn ponin nimi, lääkkeen antopäivämäärä, lääkkeen nimi ja määrä, lääkkeen teurasvaroaika (teurasvaroajat poikkeavat doping-varoajoista) sekä lääkkeen myyjän nimi (yleensä eläinlääkäri tai apteekki).  Jos kaikki lääkityskirjanpidossa vaaditut tiedot ilmenevät hoitaneen eläinlääkärin antamista selvityksistä, riittävät nämä lääkityskirjanpidoksi. 

Lääkkeet tulee säilyttää lukitussa kaapissa ja kaikista tallilla säilytettävistä lääkkeistä tulee löytyä selvitys lääkityskirjanpidosta. 

Lisätietoja: Lääkintäohjeet

Ravikilpailusääntöjen § 45 sisältää lääkityksiin sekä lääkeainetestinäytteenottoon liittyvät säännöt jonka lisäksi Hippoksen julkaisemassa Lääkintäohjeessa annetaan aiheeseen liittyviä yksityiskohtaisempia määräyksiä.  Lääkintäohjeessa kerrotaan esim. eri aineiden ohjeelliset varoajat ja annetaan ohjeita lääkintätapauksiin. Kärryillä-lehden syyskuussa ilmestyvässä numerossa tullaan myös käsittelemään aihetta.