Hyppää sisältöön

Tutkimus hevosten vuohisalueen ihotulehduksen aiheuttajan selvittämiseksi

Suomessa on kevään aikana raportoitu tarttuvaa, voimakkaasti oireilevaa vuohisen ihotulehdusta. Tartunnan aiheuttajasta ei ole toistaiseksi varmuutta, mutta virusta on epäilty. Koska taudinkuva ei sovi Suomessa yleisimmin todettuihin virustauteihin (herpes, arteriitti, influenssa), pyrimme nyt keräämään näytteitä taudinaiheuttajan selvittämiseksi. Näytteitä tarvitaan sekä tällä hetkellä oireilevista hevosista, mutta myös niiden jo parantuneista tallikavereista.

Taudin itämisaika on noin yksi viikko ja hevonen saa tartunnan vaurioituneen ihon kautta (esim. hanganneet suojat). Moni on sairastunut muutama päivä startin jälkeen. Oireena on voimakas ja erittäin kivulias ihotulehdus vuohisissa, muita oireita tautiin ei vaikuta liittyvän.

Tulehdus paranee paikallishoidolla parin viikon kuluessa. Hoitona tulehtuneen ihoalueen pesu päivittäin lämpimällä vedellä ja klorheksidiiniä sisältävällä pesuaineella (pesuaineen annetaan vaikuttaa 10 min ennen huuhtelua). Huolellinen kuivaus ja rasvaus bakteerien lisääntymistä estävällä rasvalla (esim. hunajatuotteet, antibioottirasvat).

Kivuliasta hevosta ei saa rasittaa ja jalat tulee pitää mahdollisimman kuivina. Hengittäviä kääreitä voi tarvittaessa pitää suojaamassa tulehdusaluetta. Jalkoja hoidettaessa kannattaa käyttää käsineitä sekä hevosen että hoitajan suojaamiseksi. Kun kyse on tuntemattomasta taudinaiheuttajasta, on mahdollista että se voi tarttua myös ihmiseen. Hevonen voi saada tartunnan esim. harjoitusalustan kautta, hoitajan käsien välityksellä tai sairaan hevosen käyttämien varusteiden kautta.

Omistaja vastaa näytteenottoon liittyvistä eläinlääkärikuluista sekä näytteen lähetyskuluista. Näytteen tutkimus on omistajalle maksuton.

Näytteeksi halutaan

1) akuutisti sairaiden hevosten iho-/rakkulanäytteet alla olevan ohjeen mukaan otettuna

2) seerumit samoista hevosista ja

3) seerumit mahdollisesti jo parantuneista tallikavereista

Tärkeää on saada näyte taudin alkuvaiheessa joko täyteen mittaan kehittyneestä rakkulasta tai muusta akuutista iholeesiosta. Paranemisvaiheen ruvista näytettä ei enää kannata ottaa.

Hyvä näyte:

  • on otettu niin aseptisesti kuin mahdollista, kertakäyttöiset hanskat vaihdettava jokaisen hevosen välillä
  • näyte on otettu rikotun rakkulan pohjalta tai leesiosta
  • näytettä on riittävästi
  •  sivelynäytteet otetaan steriilillä nukkatikuilla ja lähetetään mieluiten viruksille tarkoitetussa kuljetuselatusaineputkessa (kaupallisesti saatavana esim. UTM-RT tai Virocult). Jos virusputkea ei ole saatavilla, niin näytteen voi lähettää missä tahansa steriilissä tyhjässä putkessa. Bakteerikuljetusputkiin näytettä ei kannata laittaa.
  • jäähdytetty ja säilytetty +4 °C lämpötilassa (jääkaapissa) ennen lähetystä
  •  näyteputket/purkit on merkitty selvästi ja mukana on lähete, jossa tarvittavat lisätiedot

Näytteiden kuljetus mieluiten noin +1 - +8 C:ssa, joten kylmävaraajan käyttö on suositeltavaa.



Lähetysosoite:

Viruszoonoosilaboratorio, 4. krs.

Olli Vapalahti (0408384015)/ Anne Jääskeläinen Haartman-instituutti,

Virologian osasto

- -

Helsingin yliopisto

Haartmaninkatu 3

00290 Helsinki

 JOS näytteet lähetetään tavallisella Itellapostilla, osoitteen viimeisiksi riveiksi kirjataan

 --

PL 21, (Haartmaninkatu 3)

00014 Helsingin yliopisto