Hyppää sisältöön

Uudet säännöt oriasemien keinosiemennystoiminnalle

Lokakuun alussa voimaan tulleella maa- ja metsätalousministeriön asetuksella uudistetaan säännöt oriasemille, joilla kerätään pelkästään kotimaan kauppaan tarkoitettua hevosen spermaa. Säännösten tarkoituksena on estää eläintautien leviäminen hevosten keinosiemennyksessä.

Asetus sisältää oriaseman hyväksymistä ja toimintaa koskevat vaatimukset ja oriasemilla pidettäviä hevoseläimiä koskevat vaatimukset. Aluehallintoviraston on tarkastettava oriasema ennen sen hyväksymistä. Oriaseman hyväksymisen edellytyksenä on, että asemalla on nimettynä asemaeläinlääkäri huolehtimaan aseman toiminnasta ja siellä pidettävien eläinten terveyden tarkastamisesta.

Oriit, joista spermaa kerätään, on tutkittava ennen siitoskauden alkua kahden eläintaudin – hevosen tarttuvan kohtutulehduksen (CEM) ja virusarteriitin (EVA), varalta. Puhdas CEM-testin tulos on vaadittu tähänkin saakka, mutta vaatimus virusarteriitin tutkimisesta on uusi. Virusarteriitin testituloksen ei tarvitse olla kielteinen, vaan oriin sperma-annoksiin pitää selvästi merkitä tieto siitä, onko oriin virusarteriittitulos positiivinen vai negatiivinen. 

Vuoden 2014 alussa voimaan tullut uusi eläintautilaki (441/2014) edellyttää, että kaikki sperman keräysasemat, joissa kerätään hevoseläinten spermaa, ovat aluehallintovirastojen hyväksymiä. Aiemmin viranomaishyväksyntää edellytettiin vain sellaisilta asemilta, joilla kerättiin spermaa siirrettäväksi Suomesta toisiin EU:n jäsenvaltioihin. Muihin jäsenvaltioihin siirrettävän sperman on täytettävä EU-lainsäädännön mukaiset vaatimukset ja niistä on säädetty erikseen maa- ja metsätalousministeriön asetuksella (1034/2014). Eläintautilaki mahdollistaa EU-lainsäädäntöä lievemmät säännöt sellaisille oriasemille, joilla kerätään spermaa ainoastaan käytettäväksi Suomessa. 

Suomessa on tällä hetkellä yhdeksän oriasemaa, jotka on jo hyväksytty keräämään spermaa EU:n sisämarkkinoille toimitettavaksi. Näiden oriasemien lisäksi on noin 70 oriasemaa, joiden pitää hankkia aluehallintoviraston hyväksyntä ennen ensi vuoden siitoskautta. 

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä: 
eläinlääkintöylitarkastaja Seppo Kuosmanen, p. 0295 162 278
etunimi.sukunimi@mmm.fi