Uudistuva hevostalous Suomi 100-juhlavuotena – seminaari 10.2.2017 kokoaa yhteen hevosalan ammattilaisia ja hevostaloudesta kiinnostuneita. Päivän puheenvuorot läpileikkaavat hevosen ja ihmisen yhteiseloa historiasta tulevaisuuteen.
Tilaisuuden teemaan johdattaa Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall.
– Hevonen tuo ihmisille henkistä hyvinvointia ja vuosia kestävän harrastuksen ja kumppanuuden. Se synnyttää yhteiskunnassamme uutta yritystoimintaa ja työllistää yli 15 000 henkilöä. Ainutlaatuinen Hevoset Kaivarissa – tapahtuma toukokuussa esittelee laajemmin kuin koskaan aikaisemmin hevosen, sen roolin ja vetovoiman yhteiskunnassamme, Sundwall kertoo.
Monia ulottuvuuksia hevoseen ja yrittäjyyteen
Auli Bläuer Luonnonvarakeskus Lukesta katsoo hevosen ja ihmisen yhteiseloa kauemmas, jopa 2000 vuoden taakse. Näkökulmana on suomalaisen hevosen vaikutus meihin historiassa ja kulttuurissa.
– Hevonen on aina ollut tärkeä ja arvostettu eläin. Hevosen merkitys on eri aikakausina ollut erilainen ja hevosta on voitu hyödyntää monin eri tavoin. Hevosessa on hämmästyttävän monia ulottuvuuksia, Bläuer muistuttaa.
Hevosalan yrittäjyyden arvostusta ja haasteita pohtii Totti Salko Merle Consulting -yrityksestä. Vertailukohteena on Salkolle tuttu elintarvikesektori ja lähiruoka.
– Nostan keskusteluun pari asiaa: hevosyrittäjyyden tulee olla aitoa yritystoimintaa, joka on taloudellisesti mielekästä. Toisaalta hevonen on keskiössä ja taustalla vahva arvomaailma, etiikka ja työ elämäntapana. Kuluttajille merkitsee yhä enemmän se, miten eläimiä kohdellaan, Salko ynnää.
Kohti seuraavaa sataa vuotta
Urheilumarkkinointiin ja viestintään erikoistunut Vili Nurmi Haaga-Heliasta tuo esityksessään ulkopuolista näkökulmaa hevosyritysten ja koko alan näkymiseen. Nurmi kannustaa rohkeuteen ja tuomaan esille hyvät teot ja suuret tunteet.
– Aina ei ymmärretä kuinka vahvoja brändejä hevosalalla onkaan, ihan hevosista ja tapahtumista lähtien. Kun vahvuudet tunnistetaan ja niitä nostetaan esille, on mahdollista erottautua muusta urheilu- ja vapaa-ajan tarjonnasta. Kenties kannattaa puhua ennemmin maineesta, se on helpompi käsittää kuin sana brändi.
Päivän punaisen langan punoo Markku Saastamoinen Luonnonvarakeskus Lukesta.
– Suomalaisen hevostalouden kantavana voimana ovat ja tulevat olemaan hevosiin liittyvät arvot ja merkitykset. Hevonen on tärkeä ihmisten kiinnittämiseksi luontoon ja luonnonläheiseen toimintaan. Hevosala on yksi urbaanin maatalouden näkyvimmistä toimialoista, Saastamoinen kiteyttää.
Yhdessä juhlavuoteen
Tilaisuuden päättää Suomen Hippoksen uuden toimitusjohtajan Vesa Mäkisen, Suomen Ratsastajainliiton Fred Sundwallin ja Hippoliksen Anne Laitisen tilannekatsaukset ja tervetulotoivotus Suomi 100- ja Suomenhevonen 110 vuotta – juhlavuoden tapahtumiin.
Suomalaisen hevostalouden hienouden kiteyttää tilaisuuden juontaja, vapaa toimittaja, raviselostaja ja hevostaloutta monilta kantilta tunteva, Antti Pylkkänen.
– Hevonen on kulkenut suomalaisten rinnalla maan koko satavuotisen historian ajan. Hevosala on kyennyt vastaamaan ketterästi ajan haasteisiin. On tultu savisilta pelloilta kilparadoille ja ihmisten kumppaniksi. Hevonen on kuulunut ja tulee aina kuulumaan suomalaiseen sielunmaisemaan, Pylkkänen korostaa.
Uudistuva hevostalous Suomi 100-juhlavuotena-seminaari 10.2.2017
Perjantai 10.2.2017, kahvitarjoilu klo 9. alkaen, ohjelma alkaa klo 10.
Ilmoittautumiset (1.2. mennessä) ja ohjelma
Paikka: Vantaan Maatalousmuseo, Nybackankuja 2, 01670 Vantaa
Ennen ja jälkeen tilaisuuden on mahdollisuus tutustua museoon.
Tilaisuus on maksuton. Livelähetys Periscope TV:n kautta
Järjestäjänä Uudistuva hevostalous-hanke / Hämeen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus Luke ja Hippolis yhteistyössä Suomen Hippoksen ja Suomen Ratsastajainliiton kanssa
Lisätietoja:
Sirpa Pussinen, Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK),
puh. 050 5749 207, sirpa.pussinen@hamk.fi
Anne Laitinen, Hippolis,
puh. 040 7660 830, anne.laitinen@hippolis.fi
Markku Saastamoinen, Luonnonvarakeskus,
puh. 029 532 6509, markku.saastamoinen@luke.fi
Uudistuva hevostalous-yhteistyö- ja tiedonvälityshanke on saanut rahoitusta EU-osarahoitteisesta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta (2014-20)