Ikäluokkalähdöistä avoimiin sarjoihin pikkuhiljaa hiipivä Vixeli kykenee kaiken onnistuessa Suur-Hollola-ajon kärkisijoille. Karsintalähdössä lähtölaukka vaikeutti menestymistä, mutta edellinen startti Vermossa sujui valmentaja Tapio Perttusen mukaan kiitettävästi. Vastaansa Vixeli saa avoimien kylmäverilähtöjen parhaimmiston, kun mm. Tähen Toivomus, Caijus, Evartti sekä Hetviina jahtaavat sunnuntaina 37 500 euron ykköspalkintoa.
Ensi viikonloppuna vietetään suomalaisen raviurheilun ja hevoskasvatuksen juhlaa, kun perinteisen lämminveristen huippulähdön lisäksi myös kylmäveriset ottavat toisistaan mittaa Suur-Hollola -ajossa 5.7. Lahden Jokimaan kaviouralla. Yksi kylmäverilähdön mielenkiintoisimmista nimistä on vastikään ”aikuisten” lähtöihin siirtynyt ikäluokkamenestyjä Vixeli, jolle sunnuntain koitosta voidaan pitää tietynlaisena tulikasteena.
Vixelin ura käsittää 28 starttia, joista tuloksena on kymmenen voittoa. Yhteensä palkintokorokesijoituksia on kertynyt 20. Uran suurimpiin saavutuksiin lukeutuvat Derbyn kakkossija ja voitot Varsakunkku-finaalista sekä Tawaststjernan muistoajosta. Toisin kuin vanhemmat oriit ja ruunat, 6-vuotias Vixeli pääsee starttaamaan sunnuntaiseen Suur-Hollola-ajoon tammaosallistujien kanssa 20 metrin etumatkan turvin. Takamatkalta löytyvät taas mm. hallitseva ravikuningas Tähen Toivomus, viime vuoden kilpailun voittaja Pyörylän Paroni, sekä vakuuttavat karsintavoittajat Caijus ja Rokin Maxi. Vixelin osalta kaikki on valmista viikonlopun koitokseen.
”Kaikin puolin mielenkiintoisista asetelmista lähdetään sunnuntaina kilpailemaan. Edellisessä Vermon lähdössä hevonen tuli hienosti loppua ja lopetti viimeiset 700 metriä alle 21-vauhtia. Mitään ongelmia ei ollut, vaan kaikki on sujunut hyvin”, hevosen valmentaja-ohjastaja Tapio Perttunen kommentoi Vixelin valmistautumista sunnuntain kilpailuun.
Verkkaisena lähtijänä tunnettua oria tuskin nähdään vielä startin jälkeen keulassa. Suur-Hollolan karsinnassa kärkisijat sulivat lähtölaukkaan, mutta kunhan ravi maistuu, ei menestys loppukilpailussa yllättäisi.
”Vixeli on ollut startissa vähän hidas ja sillä on ollut vähän ongelmia sen kanssa. Se on vahva menijä, ja jos selviämme toiselle kierrokselle ilman ongelmia, niin mikään sijoitus ei yllättäisi. Nyt paalulta lähtee vain neljä hevosta, joten takamatkalta pääsevät juoksulankoja pitkin hevoset heti lähelle keulaa. Millaiselle juoksupaikoille sitä sitten päästään, niin se ratkaisee paljon.”
Vixen, Vixus ja Vixeli. Kaikki kolme ovat saman huippuperittyjä Xenan ja ravilegenda Vieskerin jälkeläisiä. Xenan kolmen pojan uran yhteenlaskettu voittosumma kohoaa yli puolen miljoonaan euroon. Xenan jälkeläisistä myös Zeus on pärjännyt kilparadoilla kiitettävästi. Uransa muutama vuosi takaperin lopettanut Zeus kilpaili Perttuselta käsin, ja sisaruksista myös 3-vuotias Zelos valmentautuu tulevaan kilpauraansa menestysvalmentajan opeissa. Zeuksen ja Zeloksen isänä toimii Saran Salama, mutta emän jälki on tunnistettavissa kaikissa huippuperiyttäjän jälkeläisissä. Huippusuomenhevosten kasvatuksesta ovat vastanneet Anna-Kaisa Tenhunen ja Juha-Matti Smolander.
”Kyllä näissä kaikissa erottuu määrätietoisuus ja kovaluontoisuus. Näillä se on mennyt juoksemiseen, ja se näkyy niin, että kilpailupaikoilla ollaan tosissaan. Tammahan näitä huippujuoksijoita pääasiassa jättää”, pohti Perttunen sisaruskatraan menestystä.
Perttuselle kasvatustyön tärkeys on tullut uralla selväksi myös oman jalostustyön kautta. Suomalaista hevoskasvatusta korostavassa Suur-Hollola-ajossa Perttusen oma kasvatti Saran Salama juhli voittoa neljänä vuonna peräkkäin 2004-2007. Suur-Hollola -viikonloppu on näytellyt miehen elämässä suurta roolia jo pitkään. Lämminveristen päälähdön voiton ”Tapsa” nappasi nimiinsä jo vuonna 1984.
”Onhan nuo isot kisat olleet aina. Vuonna 1984 heti ensimmäisenä kesänä Lahden seudulle muuton jälkeen voitin lämminveristen päälähdön Einarsinilla. Kisasta on ollut historiassa vähän erilaisia versioita, mutta tämä on ollut todella suuri viikonloppu jo aivan alkuajoista lähtien. 80-luvullakin kisaa spekuloitiin laajalti ja lähdöt olivat iso puheenaihe”, kommentoi Perttunen ennen Jokimaan superviikonloppua.
Ennakkoon tasainen kamppailu
Ennakkoon kylmäveristen Suur-Hollola-ajo vaikuttaa äärimmäisen tasaiselta. 20 metrin etumatkan turvin lähtevät Vixelin kanssa matkaan kolme kivenkovaa suomenhevostammaa, joista selkeä ykkösnimi on Antti Tupamäen valmentama Hetviina. Yksikään tamma ei ole yltänyt vuodesta 1983 järjestetyn kilpailun voittoon, mutta huippukuntoisella Hetviinalla on mahdollisuus korjata tilanne.
Peräti kymmenen vuoden tauon jälkeen kylmäveristen Suur-Hollola-ajoon järjestettiin kaksi karsintalähtöä, joiden voittajiksi selviytyivät Caijus sekä jättiyllätyksen järjestänyt Rokin Maxi. Caijus teki omassa lähdössään suoraviivaisen esityksen, eikä parhaasta jäänyt epäselvyyttä. Hyvin takamatkalta matkaan päässyt ori viiletti keulapaikalle jo ensimmäiselle takasuoralle mentäessä, eikä ohi ollut tuon jälkeen kenelläkään asiaa. Loistavassa kunnossa kilpaileva Evartti kiri lähelle, mutta joutui tyytymään hopeasijaan. Rokin Maxi taas jyräsi toisessa karsinnassa kuolemanpaikalta voittoon, ohi keulassa lähtöä hallinneen Hetviinan. Koronatauon jälkeen Rokin Maxin esityksestä ovat olleet nousujohteisia, eikä karsintalähtöä vastaavalla esityksellä menestys yllättäisi finaalissakaan.
Yksi lähdön mielenkiintoisimmista nimistä on hallitseva Pauli Raivion tallin ravikuningas Tähen Toivomus. Karsinnassa kuningas matkasi pitkään takapareissa, josta se kehitti maalisuoralle terävän kirin, yltäen lopulta kolmanneksi. Viimeisen 500 metrin esitykselle voi antaa täydet pisteet, sillä keula tuli maaliin 22,0-vauhtia. Suur-Hollola onkin erinomainen kuntomittari Seinäjoen Kuninkuusraveja silmällä pitäen. Hallitsevan kuninkaan lisäksi edellä mainittujen Caijuksen sekä Evartin otteita kannattaa silmäillä loppukesän kuninkuuskisan kannalta.
Suur-Hollolassa nähdään myös Sheikki, joka kilpailee elämänsä vireessä. Kauden tähän asti suurin saavutus on helmikuisen Kavioliiga Grand Prix’n voitto. Ensimmäisessä Kuninkuusravirankingissa Liedon hallitsija sijoittui viidennelle sijalle. Spekulatiivinen ranking ei sido kuninkuusravipäätöksiä tekevää päätoimikuntaa, mutta vaikuttaisi tänä vuonna siltä, että Sheikki saa mahdollisuuden osallistua suomenhevosten vuoden suurimpaan koitokseen.
Suur-Hollola ajon viimevuotinen voitto meni kotiradan edustajalle, kun Leo Mönttisen valmentama Pyörylän Paroni vyöryi jännittävien vaiheiden jälkeen uransa suurimpaan voittoon. Rattailla nähdään viime vuoden voiton kapellimestari Mika Forss.
Kylmäveristen Suur-Hollola-ajo, sunnuntai 5.7., kello 15:32
1.Hetviina / Antti Tupamäki
2.Vixeli / Tapio Perttunen
3.Virin Camilla / Hannu Torvinen
4.Lorutyttö / Harri Sulku
5.Lissun Eerikki / Ari Moilanen
6.Pauhis / Olavi Nisonen
7.Rokin Maxi / Teemu Okkolin
8.Pyörylän Paroni / Mika Forss
9.Tähen Toivomus / Henri Bollström
10.Evartti / Santtu Raitala
11.Caijus / Antti Teivainen
12.Larvan Hurmos / Seppo Markkula
13.Vappuäijä / Jorma Kontio
14.Sheikki / Arto Hammar
15.Kukan Tutu / Terho Rautiainen
16.Lilin Jytky / Antti Veteläinen
Suur-Hollola -ajot ovat suomalaisen ravivuoden suurimpia lähtöjä. Lämminveristen loppukilpailun voittajalle luvassa on 120 000 euroa ja kylmäveristen ykköspalkinto on 37 500 euroa. Lämminveristen Suur-Hollola-ajon välierät järjestetään lauantaina 4.7.2020. Lämminveristen sekä kylmäveristen finaalit järjestetään sunnuntaina 5.7.2020. Molempina päivinä ravit alkavat kello 13.30 ja tapahtumia pääsee seuraamaan TotoTV:n sekä Ruutu+ ja C More palveluiden kautta. Antennitalouksissa ravit ovat seurattavissa lauantaina sekä sunnuntaina kanavapaikalta 26. Pieni määrä pääsylippuja Suur-Hollola -raveihin on myynnissä Jokimaan verkkosivuilla.