Talli Pääpäivän omistaman Vixenin vuoden pääpäivät ovat kohta edessä. Hoitaja Jenni Porokka pitää huolen siitä, että kovassa kunnossa oleva ori on kuninkuuskilpailussa parhaimmillaan.
Vixen on voimakas hevonen, jonka odotetaan pärjäävän erityisesti pitkillä matkoilla. Kuva: Hippos / Anu Leppänen
Hevosenhoitajalla on hevosen hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys. Ja Kuninkuusravien kaltaisessa suurkilpailussa merkitys vasta iso onkin. Vixenin hoitaja ja osaomistaja Jenni Porokka tuntee hoidokkinsa luultavasti paremmin kuin kukaan muu.
”En kengitä sitä itse, mutta käytännössä kaikki muu huoltaminen on minun vastuullani. Siinä oppii tuntemaan hevosen aika hyvin. Vixen ei esimerkiksi oikein perusta hoitotoimenpiteistä, vaan se olisi mieluummin omassa rauhassa. Aina välillä se yrittää vähän talloa varpaille, mutta se on kuitenkin lähinnä sellaista leikkisyyttä”, Porokka kertoo.
Hän kehuu oritta kuitenkin helpoksi ja mutkattomaksi, ainakin mitä tulee kilpailumatkoihin.
”Kisavalmistelujen suhteen ei tarvitse tehdä erityisiä muutoksia, paitsi ruokaa pitää tietenkin pakata hirveästi, kun ollaan useampi yö reissussa. Hevonen ei kuitenkaan onneksi stressaa, vaan syö ja juo hyvin vieraassakin paikassa, kunhan ympäristö on rauhallinen eikä tammoja ole lähettyvillä.”
11-vuotias Vixen toimii kotitallillaan Juuassa myös siitosoriina ja jälkeläisiä onkin kertynyt jo 51. Sukunsa puolesta oriin ei ainakaan tarvitse hävetä: sen isä on Viesker ja emä huippusiitostamma Xena, joka on jättänyt useita lupaavia jälkeläisiä. Lahdessa nähdäänkin yksi Vixenin täysveljistä, Vixeli, joka osallistuu 5-vuotiaiden oriiden Pikkukunkku-kilpailuun.
Markus Porokan valmentama Vixen osallistui kuninkuuskilpailuun ensimmäisen kerran vuonna 2017, jolloin se oli yhdeksäs. Vuonna 2018 ori ravasi sijalle viisi. Tällä kaudella hevonen on suorittanut paremmin kuin koskaan ja olikin viimeisen kunkkarirankingin sijalla kolme.
”Vixenin vahvuus on ehdottomasti sen vahvuus! Sillä on voimaa ja luotamme sen pärjäävän pitkillä matkoilla”, Jenni Porokka painottaa, mutta välttää liiallista hehkutusta.
”Meillä on asiat hyvin ja kaikki on mahdollista, joten katsotaan miten käy. Tällainen perinteinen urheilijan vastaus.”
Kuninkuusravien pääkilpailuissa hevoset joutuvat erityisen koville, sillä kahden päivän aikana juostaan kolme kovatasoista lähtöä: lauantaina yksi ja sunnuntaina kaksi. Lähtöjen välissä hoitajilla riittää tekemistä.
”Hevonen pidetään liikkeessä, että maitohapot eivät pääse iskemään. Varsinkin kuumalla ilmalla pitää juottaa paljon. Vixenin ensimmäisissä Kunkkareissa juotettiin jopa vähän liikaakin. Ei siinä hoitaja ehdi paljon raveja seuraamaan, kun kaikki aika menee omaan hevoseen keskittyessä”, Porokka myöntää.
Hevosten palautumista seurataan kilpailupaikalla aktiivisesti. Kuninkuusravit on mukana
hevosten hyvinvointitarkastusten pilottijaksolla, joka käynnistyi heinäkuun alussa. Pilottijakson aikana määrätyissä raveissa valitaan satunnaiset viisi valjakkoa, joilta tarkastetaan hevosen yleiskunto, jalat, kaviot ja suu sekä kärryt ja varusteet.
Hoitaja kertoo Vixenin palautuvan rankoista kilpailuista suhteellisen hyvin.
”Aiempina vuosina siinä ei ole juuri näkynyt väsymisen merkkejä kahden ensimmäisen lähdön jälkeen, mutta kolmannen jälkeen se on kyllä ollut jo oikeasti poikki. Mitään hirveän pitkää palautumisjaksoa se ei kuitenkaan ole tarvinnut – viikon lepo riittää hyvin.”
Vixen Mobiilihepassa
Kuninkuusravit ravataan Lahden Jokimaalla 2.-4. elokuuta. Kuningatar- ja kuninkuuskilpailussa osallistujat kohtaavat toisensa lauantaina 3.8. 2100 metrin osamatkalla ja sunnuntaina 4.8. 1609 metrin sekä 3100 metrin osamatkoilla.