Syksy on kokousten sesonkiaikaa myös kansainvälisessä ravimaailmassa. Kesällä järjestettiin raviurheilun maailmankonferenssi USA:ssa. Lokakuussa ovat kokoontuneet UET:n komiteat Sveitsissä ja Pohjoismainen sääntövaliokunta ja eläinlääkärit Espoossa. UET on eurooppalaisten ravimaiden yhteisö, jonka jäsen Suomi on.
Ravikilpailijoiden kannalta Euroopassa ajankohtaisia aiheita juuri nyt ovat mm. turvaliivien käyttöpakko, kengättömyysinfo pelaajille, hevosten voittosummat ja valuuttakurssit, sekä ajotavat.
Turvaliivi
Turvaliivin käyttö ravikilpailuissa tulee 1.1.2012 pakolliseksi Ruotsissa ja Ranskassa. UET ohjeisti myös muita maita siirtymään mahdollisimman nopeasti turvaliivin käyttöön. Suomessa asia tullee ajankohtaiseksi vuoden 2013 alussa. Suomalaisten ohjastajien on syytä huomioida jo nyt, että ensi vuonna turvaliivi on Ruotsissa pakollinen.
STC:n tiedote turvaliivin käyttöpakosta.
Kengättömyys
Tieto hevosen kengittä juoksemisesta herättää erittäin paljon keskustelua kaikkialla Euroopassa. Pelaajat kokevat kenkäinformaation oleellisen tärkeäksi.
Eri maissa on voimassa monenlaisia käytäntöjä:
– Ranskassa kengättömyys on kerrottava (ja siis päätettävä) ilmoittamisen yhteydessä, eli 48 tuntia ennen lähtöä. Näin tieto kengättömyydestä saadaan Ranskassa julkaistua myös kaikissa painotuotteissa. Ilmoitetulla balanssilla on myös kilpailtava.
– Italiassa kengättömyys pitää ilmoittaa ennen pelin aukeamista eli viimeistään kilpailupäivän aamuna kello 9. Sääolosuhteiden vaatiessa tuomaristolla on oikeus määrätä, että kaikilla hevosilla on kilpailtava kengät jalassa.
– Ruotsissa kengättömyystieto on 75-raveissa ilmoitettava viimeistään tunti ennen ensimmäisen 75-lähdön starttia.
– Suomessa kengättömyys on ilmoitettava viimeistään esittelyyn mentäessä.
Yhdessäkään maassa pelaajat eivät koe kengättömyyskäytäntöä ongelmattomaksi, joten keskustelu aiheesta jatkunee myös tulevaisuudessa.
Valuuttakurssit
Sveitsiläiset nostivat esiin idean, että hevosten voittosummien määrittelemisessä käytettäisiin vuosittaisia kiinteitä valuuttakursseja. Näin voitetut palkinnot pysyisivät alkuperäisen suuruisina, vaikka muuntokurssit tulevina vuosina muuttuisivat. Tämä olisi erittäin merkittävä parannus myös suomalaisille, koska täällä kilpailee runsaasti Ruotsin rekisterissä juoksevia hevosia. Tämän uudistuksen ansiosta hevosten voittosummat eivät muuttuisi vuosittain valuuttakurssien heiluessa.
Idea oli uusi ja nyt ensimmäistä kertaa UET-tasolla esillä, joten kovin nopeasti se tuskin tulee parhaassakaan tapauksessa voimaan. Käytännössä haasteita voivat asettaa esimerkiksi eri maiden tietojärjestelmien valmiudet.
Esimerkki
Perjantain Kaustisen lounasraveista: Ruotsin rekisterissä kilpaileva Duke Launcher juoksi Suomessa vuonna 2010 yhteensä 10 starttia ja tienasi 1550 euroa. Kun hevosen voittosumma on 1.1.2011 tarkistettu vastaamaan uusia valuuttakursseja, saadaan vuosiansioiksi 1783 euroa. Näin aiheutuu tilanne, että hevosten starteista lasketut voittosummat eivät täsmää valuuttakursseilla muutettujen vuosiansioiden kanssa. Epälooginen tilanne, joka saataisiin poistettua vuosittaiset vaihtokurssit kiinnittämällä .
Ajotavat
Ajotavat herättävät kansainvälisestikin paljon keskustelua. UET-tasolla sallittujen käskyjen maksimimäärä on nyt rajoitettu seitsemään, mutta mm. Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa käskyjä sallitaan korkeintaan viisi. Ruotsissa ajotapakäytäntö kiristyy edelleen huomattavasti vuonna 2013.
Huoli lajin julkikuvasta on kaikkialla yhteinen ja on tärkeää että kaikki raviurheilun harrastajat ymmärtäisivät oman henkilökohtaisen toiminnan vaikuttavan yleiseen mielikuvaan raviurheilusta. Tämän päivän yhteiskunnassa pehmeät arvot ovat tärkeitä.
Kadett C.D. voitti UET-finaalin 2011.
UET on julkaissut ravikilpailujen yhteiset eurooppalaiset sopimukset. Jokaisella maalla on luonnollisesti omat kilpailusääntönsä, mutta julkaisun avulla pyritään mahdollisimman yhdenmukaisiin käytäntöihin.
International agreement on trotting races.
Jukka Niskanen, kilpailutoimenjohtaja