Suomen Hippoksen hallituksen vuoden kolmastoista kokous järjestettiin Vermo Areenalla perjantaina 5. marraskuuta. Asialistalla oli mm. Suomen Hippoksen uuden viestintäpäällikön valinta, toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen esitettäväksi valtuuskunnalle, muiden valtuuskunnan kokousmateriaalien hyväksyminen sekä ravikilpailusääntöjen muutokset ja kilpailukalenterin hyväksyminen vuodelle 2022. Lisäksi hallitus käsitteli lääkeaine- ja dopingrikkomuksia.
Hallitus päätti valita Suomen Hippoksen uudeksi viestintäpäälliköksi yhteiskuntatieteiden maisteri Saara Iivarin. Saara Iivari aloittaa toimessaan osa-aikaisesti 1.12.2021 ja kokoaikaisena 1.1.2022.
Hallitus hyväksyi Suomen Hippoksen vuoden 2022 toimintasuunnitelman ja talousarvion esitettäväksi valtuuskunnalle. Vastuullisuus ja eettinen toiminta korostuvat kaikessa toiminnassa entistä enemmän. Raviurheilun ja hevoskasvatuksen kannalta erityisen tärkeä asia on ihmisten arvomaailman muutos koskien hevosen kilpailukäyttöä ja siihen liittyvän rahoituksen kyseenalaistamista. Toimintasuunnitelma on laadittu pohjautuen raviurheilun ja hevoskasvatuksen strategiaan.
Hallitus päätti maakuntaratojen investointisuunnitelmasta sekä maa- ja metsätalousministeriölle esitettävästä investointien rahoituksesta vuodelle 2022 raviradoilta saatujen investointihakemusten perusteella. Edellisten vuosien toteutetut investoinnit ovat painottuneet kilpailuolosuhteiden ja turvallisuuden parantamiseen, kuten kaviourien peruskorjaukseen, valaistukseen ja varikkoalueen infraan. Vuoden 2022 investointipäätöksessä painotetaan raviurheilun ja hevoskasvatuksen strategian painopisteen mukaisesti elämyksellistä ja kiinnostavaa raviurheilua investointien kohdentuen asiakasrajapintaan, Kuninkuusraveihin 2023-2025 sekä turvallisuus hankkeisiin.
Investointitarpeita raviradoilla on paljon ja saatujen investointihankehakemusten arvo oli yli 3 miljoonaa euroa. Alkuperäisessä alan rahoituskehyksessä investointitukiin oli varattu 800 000 euroa ja hallitus päätti esittää vuoden 2022 investointitukien määrärahan korottamista 1,2 miljoonaan euroon. Hallitus piti tärkeänä edistää investointihankkeiden muuttamista monivuotisiksi.
Investointitukea esitetään myönnettäväksi seuraaville raviradoille: Oulu, Turku, Seinäjoki, Lahti, Tampere, Pori, Vermo, Kouvola, Mikkeli, Jyväskylä ja Kuopio. Vuoden 2023 investointihankkeista päätetään myöhemmin, kun rahoituskehys vuodelle 2023 on selvillä.
Hallitus vahvisti ravikilpailusääntöjen muutoksia vuodelle 2022.
Kilpailusuorituksiin liittyvissä määräyksissä muutoksia tulee ajotapaan ja hevosen käsittelyyn. Muutosten myötä ajovitsa on merkinantoväline. Ajovitsaa ja ohjia saa käyttää vain kevyeen merkinantoon muutamia yksittäisiä kertoja lähdön aikana siten, ettei käyttöön liity erityistä voimaa. Hevosen käskeminen on kiellettyä.
Sääntövaliokunta käsittelee kiellettyyn ajotapaan ja sopimattomaan hevosen käsittelyyn liittyviä rangaistusmääräyksiä viikolla 45 pidettävässä kokouksessaan ja näistä tiedotetaan myöhemmin.
Hallitus vahvisti ravikilpailukalenterin vuodelle 2022. Tulevana vuonna on ravipäiviä yhteensä 475, joista 46 ajetaan kesäradoilla. Kavioliiga-tapahtumia järjestetään yhteensä 55, joista 52 on lauantaipäiviä, kaksi superlauantaita sekä tapaninpäivämaanantain ravitapahtuma.
Hallitus käsitteli Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunnan esityksestä lääkeaine- ja dopingrikkomuksia.
Hevosesta Jezabela 5.7.2021 otetussa näytteessä todettiin timololia. Lääkeaine on epäselektiivinen beetasalpaaja, jota käytetään muun muassa silmänpainetaudin hoidossa. Saatujen selvitysten perusteella toimikunta piti todennäköisenä, että lääkeaine on joutunut näytteeseen näytteenottotilanteessa, eikä timololi siten ole peräisin hevosesta.
Hevosen Jezabla osalta lääkeaine on joutunut hevoseen näytteenottotilanteessa, mistä johtuen positiivinen testitulos ei aiheuta rangaistusta. Hallitus päätti kuitenkin määrätä hevosen Jezabela vastuuvalmentajalle Heli Muurmanille 100 euron sakon selvitysten yhteydessä todetun puutteellisen lääkekirjanpidon takia. Hevonen vapautetaan kilpailukiellosta.
Hevosesta Pippi Rocin 17.7. otetussa näytteessä todettiin korkeahko pitoisuus beetametasonia. Lääkeaine kuuluu kortikosteroidien ryhmään (kortisoni) ja sitä voidaan käyttää muun muassa erilaisten tulehdusten hoitoon. Ravikilpailusääntöjen mukaan kaikki hevosen lääkitseminen on kielletty 4 vuorokautta ennen kilpailua. Lääkintäohjeessa kortikosteroidien (ml. beetametasoni) ohjeelliseksi varoajaksi annetaan 14–28 vrk.
Hallitus totesi Suomen Hippos ry:n ravikilpailusääntöjen 45§ rikkomuksen sekä dopingrikkomuksen virtsanäytteestä todetun korkeahkon beetametasonipitoisuuden ja puutteellisen lääkekirjanpidon perusteella. Hallitus päätti asettaa hevosen Pippi Roc vastuuvalmentaja Dimitri Palmroosin 12 kuukauden kilpailukieltoon ja määrätä hänelle 1 000 euron sakon dopingrikkomuksesta ja puutteellisesta lääkekirjanpidosta. Hevonen vapautetaan kilpailukiellosta. Hevosen Pippi Roc kilpailusuoritus Mikkelin raveissa 17.7.2021 mitätöidään ja lähdön tulokset sekä kilpailun palkinnot korjataan vastaamaan oikeaa tulojärjestystä.
Hallitus korosti, että lääkityskirjanpito on tärkeä osa ravikilpailusääntöjä. Lääkekirjanpidosta on ilmettävä lääkityn hevosen nimi, lääkkeen antopäivämäärät, lääkityksen aloittaja, lääkkeen käyttöaihe, lääkkeen nimi, lääkkeen määrä, lääkkeen antoreitti, lääkkeen doping- ja teurasvaroaika, sekä lääkkeen myyjän nimi (esim. eläinlääkäri tai apteekki).
Muissa asioissa hallitus kävi keskustelun ravikilpailuissa toteutettavista hevosten hyvinvointitarkastuksista. Merkittiin tiedoksi tulossa olevat ohjeistukset ja koulutukset hyvinvointitarkastuksiin liittyen toimihenkilöille sekä hevosten taustajoukoille.
Suomen Hippoksen hallitus kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 23. marraskuuta ja valtuuskunta 24. marraskuuta.
Lisätiedot:
Kari Eriksson, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Hippos
p. 0500-685 036
kari.eriksson@hippos.fi
Sami Kauhanen, toimitusjohtaja, Suomen Hippos
p. 040-077 2469
sami.kauhanen@hippos.fi