Nuorten hevosten kilpailutoiminnan tukeminen on yksi kilpailuiden koordinoinnin tärkeitä painopistealueita. Nuorille hevosille on tarjottava oikeanlaisia kilpailumahdollisuuksia, jotta varsan eteen tehdyt satsaukset on mahdollista muuttaa elämyksiksi ja mahdollisimman ehjäksi kilpauraksi.
Useimmille harrastajille tämä tarkoittaa mahdollisuutta osallistua ravikilpailuihin, mutta parhaille yksilöille se tarkoittaa myös mahdollisuutta tienata palkintorahoja jo ikäluokkalähdöistä. Suurimmalle osalle harrastajia ravihevonen on pitkäaikainen harrastuskumppani, jonka kilpaura kestää parhaimmillaan useita vuosia.
Suomalaisen raviurheilun yhdeksi erityispiirteeksi on tunnistettu harrastajien suuri määrä ja heidän pitkäjänteinen sitoutuneisuutensa. Ammattimaisen raviurheilun perusedellytys puolestaan on laaja harrastajajoukko, ja mielekkäiden kilpailukokemusten tarjoaminen nimenomaan harrastajille on yksi kilpailutoiminnan peruspilareista.
Keskimääräiselle harrastajalle oman hevosen – usein jopa itse kasvatetun – kilpaileminen ja nopea menestyminen varsalähdöissä ei välttämättä ole päätavoite. Hevosen kilpauran alku on saatava sellaiseksi, että uran ensimmäiset startit tukevat hevosen sen hetkistä tasoa ja valmiutta kilpailuihin sekä luovat pohjan pitkälle raviuralle. Pitkääkin kilpauraa tavoittelevien hevosten on kuitenkin oltava jo varsana hyvin valmennettuja ja valmiita radoille. Aikainen uran aloitus ja pitkä kilpaura eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan tukevia asioita.
Opetuslähtöjärjestelmä uudistettiin vuonna 2014. Käyttöön otettiin uusi Nuoret radalle –järjestelmä, jonka avulla myös ikäluokkalähtöihin varsinaisesti tähtäämättömät varsat pyritään saamaan kilpailunomaisiin lähtöihin aiempaa enemmän. Toki samalla tarjotaan myös varhaisimmille ja lahjakkaimmille varsoille hyvä ensikontakti kilpailutoimintaan – Nuoret radalle -lähtöjen kautta.
Ensimmäiset kokemukset uudesta järjestelmästä ovat erittäin hyviä. Nuoret radalle –lähtöjä ajettiin aikavälillä 1.7. -31.12. yhteensä 131 kappaletta. Niissä suoritettiin yhteensä 697 starttia ja jaettiin palkintoja yli 90 000 euroa. Valmentajien tietoisuus lähdöistä kasvoi sitä mukaa, kun niitä kasvavassa määrin järjestettiin. Kannattaa huomioida, että ensimmäisen ikäluokan Nuoret radalle –lähdöt jatkuvat tälläkin hetkellä aina vuoden 2015 kesäkuun loppuun saakka.
Toto-raveihin voi 3-vuotiaita lämminverisiä ja 4-vuotiaita suomenhevosia edelleen ilmoittaa Nuoret radalle –lähtöihin. Osallistumisoikeus on hevosilla, jotka ovat juosseet opetuslähdön 31.12.2014 mennessä ja jotka ovat Nuorten lähdöistä ansainneet korkeintaan 300 euroa.
Seuraavana askeleena Nuorten lähtöihin osallistuneille varsoille järjestetään kevään aikana Nuoret radalle jatkot –lähtöjä, joihin osallistumisoikeus on NR-lähtöihin osallistuneilla hevosilla. Lähdöt järjestetään aina kun sarjaan ilmoitetaan vähintään kuusi hevosta ja lähdöissä palkitaan aina vähintään viisi hevosta.
Nuoret radalle –jatkot, alustava kilpailukalenteri:
3-v. Suomessa syntyneet lämminveriset
5.3. Lahti
18.3. Helsinki
23.3. Kuopio
31.3. Tampere
10.4. Lappeenranta
4-v. suomenhevoset
5.4. Mikkeli
16.4. Seinäjoki
27.4. Kuopio
5.5. Tampere
25.5. Oulu
Lisää Nuorten ja Tammasarjoja
Vuonna 2015 järjestetään yhteeensä 198 Nuorten Sarjaa ja Tammasarjaa. Lisäystä vuoteen 2014 on 17 lähdön verran. Tämä toteutetaan puolittamalla ykköspalkinto osassa lähtöjä. Tänä vuonna 2 000 euron ensipalkinnolla ajetaan 132 lähtöä ja 1 000 euron ykkösellä 66 lähtöä. Korkeamman profiilin lähdöt ajetaan arki-iltojen profiiliraveissa. Mikäli T76-ravien yhteydessä ajetaan Nuorten Sarja tai Tammasarja, on siinä 1. palkinto 2500 euroa.
Hippoksen nettisivuilla on kattavat kilpailuohjelmat tänä vuonna järjestettävistä varsalähdöistä. Oman ikäluokkavarsan kilpailuohjelma on helppo laatia näiden linkkien avulla:
https://www.hippos.fi/raviurheilu/ohjastajat_ja_valmentajat/ikaluokkalahtoja_2015
Arctic Helen oli 2-vuotiaiden tammojen ikäluokan hallitsija ja SE-hevonen. Arctic Helen voi aloittaa kilpailukauden 2015 vaikka Nuoret radalle –lähtöjen kautta (kuva: Turun ravirata).
Jukka Niskanen, kilpailutoimenjohtaja