Suomen Hippos käsittelee Kymenlaakson käräjäoikeudessa eläinsuojelurikoksesta sakkorangaistukseen tuomitun henkilön oikeutta toimia ravikilpailuissa sääntövaliokunnan toimesta.
Koska eläinsuojelurikoksesta tuomitulla ei ole voimassa olevaa lisenssiä, asiaa käsitellään ennen kaikkea kilpailuhuoltajana toimimisen näkökulmasta.
”On selvää, eläinsuojelurikokset ovat asia, joita ei saa tapahtua. Raviurheilussa on ihmisen vastuulla varmistaa hevosten paras mahdollinen hyvinvointi, kilpailuissa sekä kotioloissa. Asia käsitellään vielä Hippoksen sääntövaliokunnassa ja tarvittaessa hallituksessa”, Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää kommentoi.
Henkilön tuomio koskee Kymenlaakson alueella pidettyjä raviponeja. Käräjäoikeus tuomitsi henkilön sakkorangaistukseen. Tuomion taustalla olivat ongelmat tallin sekä ponien siisteydessä. Naisen todetaan syyllistyneen törkeään huolimattomuuteen, mutta käräjäoikeuden mukaan ponien hoidon laiminlyöntiä ei pidetä hänen kohdallaan tahallisena. Tapaukset tulivat ilmi valvontaeläinlääkärin tarkastuksilla vuosina 2018–2020. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
Tapaukseen liittyen Hippos toivoo, että asiaan liittyvässä julkisessa keskustelussa huomioitaisiin ja kunnioitettaisiin tuomitun alaikäisen poniraviurheilua harrastavien lapsen yksityisyys.
”On muistettava, ettei alaikäinen ole vastuussa hevosten hyvinvoinnista. Toivomme, että pystymme kunnioittamaan yhteisönä lasten oikeuksia ja hillitsemään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa alaikäisiin lapsiin kohdistuvaa keskustelua”, Mäenpää jatkaa.
Hevosten hyvinvointi on Hippoksen strategian ja vastuullisuusohjelman keskiössä. Alkuvuoden aikana epäkohtiin puuttumisen tärkeyttä ja toimintaohjeita on nostettu esiin sekä viestinnässä että alan koulutuksissa nuorisotoiminnan kuin toimihenkilöidenkin koulutuksissa.
”On muistettava, että hevosista huolehditaan Suomessa erittäin hyvin ja ne ovat omistajilleen ja valmentajilleen perheenjäseniä ja arvostettuja kilpakumppaneita. Ravikilpailuissa toimihenkilöt tarkkailevat hevosten hyvinvointia monipuolisesti, mutta on tärkeää, että jokainen hevosihminen uskaltaa nostaa esiin mahdollisesti kohtaamansa epäasiallisen käyttäytymisen. Mikäli kyseessä on epäilys eläinsuojelurikoksesta, on aina hyvä olla yhteydessä poliisiin tai alueen valvovaan eläinlääkäriin”, Mäenpää jatkaa.
Tarkennettu 1.7. 16.45: termi alaikäisten muutettu yksikköön.