Tänään julkistetussa, Petteri Orpon johdolla neuvotellussa hallitusohjelmassa tunnistetaan hevostalouden merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle. Hallitusohjelman kohtaan Kasvun kaava on kirjattu, että tulevalla hallituskaudella varmistetaan hevostalouden toimintaedellytykset ja että suomenhevosen asema kansallisrotuna turvataan. Lisäksi hallitusohjelman liitteissä listatut leikkauskohteet maa- ja metsätalousministeriön hallinnon alalta eivät sisällä hevostalouden momentteja.
”Tämä on hieno uutinen hevosalalle. Elinvoimainen raviurheilu ja hevoskasvatus ovat avainasemassa suomenhevosen turvaamisessa. Ajattelen, että alan työ on tunnistettu ja saamme jälleen vahvempaa näkymää tulevaan. Samalla tämä on hieno uutinen myös suomalaiselle yhteiskunnalle, sillä hevosala elää muutoksessa, jossa meillä on potentiaalia tuottaa yhteiskunnalle yhä enemmän tuloja ja hyvinvointia, kun alan kannustava rahoitus toteutuu,” Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää kommentoi hallitusohjelmaa tuoreeltaan.
”Haluan kiittää kaikkia hevosalan toimijoita, jotka ovat viimeisen vuoden aikana tehneet vaikuttamistyötä niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Keskustelut päättäjien kanssa ovat olleet hyviä ja tuntuu, että alaa on kuunneltu.”
Suomalainen hevosala työllistää lähes Lapin matkailun verran, n. 6 500 htv:tä, ja tuottaa aluetaloudellisia vaikutuksia pelkästään hevosenomistamisen kautta yli 270 miljoonaa euroa vuodessa.
Hallitusohjelmassa nostetaan esiin voimakkaasti myös toimet suomalaisten hyvinvoinnin parantamiseksi, jossa Mäenpää uskoo hevosalan vaikuttavuuteen ja myös uusiin mahdollisuuksiin.
”Hevosalan arvo yhteiskunnalle on pelkästään sosiaali- ja terveyskustannusten vähenemisenä jo tällä hetkellä satoja miljoonia euroja vuodessa: tuoreessa hevosalan vaikuttavuusanalyysissä laskettu syrjäytymisriskistä poistuneiden nuorten elinikäinen kustannussäästö valtiolle on arviolta 1,6 miljardia euroa. Jo pelkästään ratsastusta harrastavien määrästä laskettuna, lajia yli 2,5 tuntia viikossa harrastavat tuovat yhteiskunnalle kustannussäästöjä yli 30,8 miljoonaa euroa vuodessa liikkumattomuudesta aiheutuvien kustannusten vähenemisenä. Uskon vahvasti alan toimijoiden kykyyn kehittää ja innovoida myös tästä näkökulmasta positiivista vaikutusta”.
Nuorten hyvinvointi, harrastustoiminta ja liikunnallinen elämäntapa huomioitu
Huomionarvoista ohjelmassa on myös nuorten hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävät toimet, joissa listataan muun muassa harrastussetelien käyttöönotto mielekkäiden harrastusmahdollisuuksien lisäämiseksi, harrastamisen Suomen mallin kehittäminen ja toimet tasa-arvoisesta mahdollisuudesta liikunnan harrastamiseen. Myös jo hevosyhteisön käytössä oleva Et ole yksin -toiminta laajennetaan ja vakinaistetaan epäasialliseen kohteluun puuttumisen vahvistamiseksi.
Hallitusohjelman mukaan kymmenen prosentin arvonlisäverokannassa nyt olevien liikuntapalveluiden ja tapahtumalippujen arvonlisävero nousisi 14 prosenttiin, mikä toki lisää tapahtumajärjestämisen haastetta. Samaan aikaan hallitusohjelmassa eritellyssä liikunnallisen elämäntavan ja toimintakyvyn poikkihallinnollisessa ohjelmassa nostetaan esiin mm. tahtotila selvittää ja arvioida liikunnan tukemista verotuksen keinoin.
”Hallitusohjelman toteuttaminen alkaa tästä ja siihen pitää vaikuttaa edelleen. Hallitusohjelma on meillekin vahva viesti kehittää nuoriso- ja harrastustoimintaamme yhä edelleen yhdessä alan toimijoiden kanssa.”
Rahapelijärjestelmä uudistuu viimeistään 1.1.2026
Rahapelijärjestelmän osalta hallitusohjelmaan on kirjattu siirtyminen lisenssimarkkinaan viimeistään 1.1.2026. Ohjelman mukaan lisenssijärjestelmän piiriin kuuluisivat lähtökohtaisesti online-kasinopelit ja online-vedonlyönti.
”Kun rahapelijärjestelmä uudistuu, tulee hevospelaamisen erityispiirteet ja vaikutukset koko elinkeinoon ottaa huomioon. Hevospelaamisen sijoittuminen muutoksessa tulee analysoida huolellisesti. Tämä työ jatkuu meillä vahvasti vaikuttamisen ja yhteistyön kautta.”
Suomen Hippos ja Suomen Ratsastajainliitto tuovat Hevosen hyvää tekevän vaikutuksen esiin myös Porin SuomiAreenassa tiistaina 27.6. klo 16.00 Kauppakeskus Puuvillan keskustelulavalla. Lue lisää