Kirppu (1879–1907) oli suomenhevonen, joka saavutti voittamattoman ravikuninkaan maineen eläinlääkäri Ludvig Fabritiuksen ohjastamana. Fabritius, jota sittemmin on kutsuttu suomenhevosen isäksi, valitsi Kirpun yhdeksi neljästä kantaoriista, joista kaikki nykyiset suomenhevoset polveutuvat.
Dokumenttielokuva seuraa Kirpun tarinaa Rovaniemeltä Pöykkölän kartanolta Kirpun synnyintallista aina Pöytyälle Pihlavan kartanon pihaan, minne Kirppu tiettävästi on haudattu. Matkallaan toimittaja Aleksi Kauppinen vierailee muun muassa Turun Metsämäen raveissa ja tavataanpa myös Turun ikoninen suomenhevonen Kullannuppu.
Asiatuntijoina elokuvassa nähdään Rovaniemellä järjestettävien Kirppu-ajojen isä Tuomo Pekkala, suomenhevosen historiasta väitellyt FT Hilja Solala, Turun Hippos ry:n pitkäaikainen toimitusjohtaja Roger Johansson, eläinalan opettaja Kirsi Niittymäki sekä kansanuskon tutkija Sonja Hukantaival.
Kirpun tarinan kautta avautuu merkittävä luku suomenhevosen historiaa 1800-luvun lopulta tähän päivään. Suomenhevosesta tuli korvaamaton kumppani itsenäiselle Suomelle maatalousyhteiskunnan aikaan, sodissa sekä jälleenrakennuksen vuosina. Sen sijaan 1800-luvun lopulla suomenhevonen oli vaarassa kuolla jopa sukupuuttoon. Nykyään suomenhevonen on elinvoimainen hevosrotu, jota ei työnteolla enää rasiteta. Sen sijaan sen hyvinvointi on noussut keskiöön.
Kirppu – suomenhevonen on katsottavissa Youtubessa Aleksi Kauppisen kanavalla. 40-minuuttinen elokuva on Kauppisen tuottaman dokumenttisarja Vox Turun toisen tuotantokauden päätösjakso. Myös kaikki aiemmat jaksot ovat katsottavissa Youtubessa.
Suomen Hippos ry on ollut mukana tukemassa dokumentin valmistumista.
Linkki elokuvaan: https://www.youtube.com/watch?v=0kHE3qqeHEk