Joutsan raviradalla järjestettiin suomenhevosten valtakunnallinen työmestaruus, jossa juhlivat ensikertalaiset. Vuoden 2022 työmestarina palkittiin kilpailun ensikertalainen, ori Etutopeva. Kärkikolmikkoon ylsivät myös ensikertalaiset tammat Kukka Meeri ja Miljan Mimmi.
Etutopeva (Etupassi–Volsukas, Kihin Hiski) ohjasti kilpailussa oriin omistaja Matti Pakarinen. Vaikka hevonen osallistui ensimmäistä kertaa työmestaruuteen, oli valjakko ehtinyt jo harjoitella suomenhevosten vetokilpailuissa Mikkelin Farmari-messuilla. Siellä tuloksena oli voitto, ja Joutsassakin Etutopeva suoritti hyvän vetokokeen ja palkittiin tämän vuoden parhaana vetäjänä. Työmestaruuden vetokokeessa ori veti 20 porrasta.
”Etutopevalla oli hyvä silmä, se oli hyvällä ilmeellä liikkeellä. Ohjastajan avut olivat sellaiset, että hevonen pystyi tosi kovaan suoritukseen. Yleensä kilpailussa on kestomenestyjiä, mutta tänä vuonna kärkikolmikko oli kaikki ensikertalaisia, ja mikäs sen parempi”, kommentoi lautakunnan puheenjohtajatuomari Markku Nisula.
Etutopeva lähti vetokokeeseen jaetulta ykkössijalta Pelittimen (Romeo Lax–Pelotin, A.T. Vinski) kanssa. Juoksu- ja käyntikokeen jälkeen oriilla oli pisteitä 11 ja vetokokeen tuloksen jälkeen Etutopevan lopulliset pisteet olivat 33,2, mikä riitti selvään voittoon.
”Helpottonut olo, kun oli niin pitkä päivä, kyllä tämä taitaa olla sitä henkistä kilpailua. Jännitys laukeaa, kun homma on ohi. Kun on monta osakoetta ja kaiken pitäisi mennä putkeen. Tiesin, että hevonen yrittää ihan kaikkensa”, Matti Pakarinen kommentoi kilpailun jälkeen.
Kukka Meeriä (Pikku-Laakeri–Salama Sopu, Piirron-Tähti) ohjasti Pekka Vilkuna ja kolmanneksi sijoittunutta Miljan Mimmiä (Ture–Miljami, Poika Wiljami) Kirsi Kettunen. Sekä Kukka Meeri että Miljan Mimmi olivat kilpailussa häntäsijoilla kahden osakokeen jälkeen, mutta hyvät vetokokeet nostivat sijoitukset kärkikolmikkoon. Kukka Meeri veti 20 porrasta ja Miljan Mimmi 18 porrasta.
Tänä vuonna kilpailussa nähtiin ennätystä hipova osallistujamäärä ja varsinkin ensikertalaisia oli useita. Suomenhevonen kiinnostaa vahvasti myös yleisöä, joka sateesta huolimatta jaksoi seurata ja kannustaa vetokoetta suorittavia hevosia.
”Tänä vuonna erityisen ilahduttavaa oli runsas osallistujamäärä. On hienoa huomata, että tämä arvokas perinne kiinnostaa osallistujia ja yleisöä vielä tänäkin päivänä ja näin pääsemme esittelemään arvokasta suomenhevosperinnettä. Hevosen ja miehen sekä hevosen ja naisen yhteistyö oli kaunista katseltavaa monen osallistujan kohdalla”, Nisula kertoi.
Rahapalkintojen lisäksi tapahtumassa jaettiin useita muita palkintoja.
* Voittajalle Suomen Hippoksen loimi, seppele ja kunniataulu
* Voittajalle Pekka Vilkunan kiertopalkinto Siro-veistos
* Voittajan kasvattajalle Etelä-Suomen hevosjalostusliiton kunniapalkinto
* Kolmelle parhaalle Joutsan Hevosystäväinseuran palkintolautanen ja kukat
* Osakilpailujen voittajille Lantmännen Agron tuotepalkinto
Työhevosharrastajat palkitsi
* Parhaan vetotuloksen saavuttaneen valjakon Veljekset Wahlstén Oy:n nahkarahkeilla (Pelitin)
* Parhaan juoksuajan saavuttaneen valjakon työohjilla (Pelitin)
* Kaikki osallistujat saavat Neste Oy:n polttoainelahjakortin
Työmestaruuskilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat työmestarin SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja 2000 euron rahapalkinnon. Kilpailun tarkoituksena on suomalaisen hevoskulttuurin, perinteisten hevosmiestaitojen sekä suomenhevosen monikäyttöisyyden ja geneettisen vaihtelun edistäminen. Työmestaruuskilpailun vuonna 2022 järjestää Joutsan Hevosystäväinseura ry yhteistyössä Suomen Hippoksen ja Etelä-Suomen hevosjalostusliiton kanssa.