Hyppää sisältöön

Geenivaraohjelma-sivulta voit nähdä geenipankkiin tallennettujen suomenhevosoriiden listauksen 

Suomenhevonen on Suomen kansallishevonen ja Petteri Orpon hallitusohjelmaankin on tehty kirjaus ”suomenhevosen asema kansallisrotuna turvataan”. Kansallinen geenivaraohjelma on yksi turvaamisen keinoista. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Suomen maa-, metsä- ja kalatalouden kansallisella geenivaraohjelmalla pyritään takaamaan suomenhevosen ainutlaatuinen geneettinen monimuotoisuus tulevaisuudessa ja ohjaamaan geenivarojen säilytystä, suojelua ja kestävää käyttöä koskevaa toimintaa. Geenivaraohjelma oli yksi suomenhevosen tulevaisuus -kyselyssäkin esiin nousseista tärkeistä aiheista. Kansallista geenivaraohjelmaa koordinoi Luonnonvarakeskus. Suomen Hippos tekee yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen kanssa suomenhevosen perinnöllisen monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Kansallisessa geenivaraohjelmassa kerätään valittujen suomenhevosoriiden siemennestettä ja näin turvataan jäljellä olevien sukulinjojen jatkuvuutta. Tavoitteena on kerätyn materiaalin mahdollisimman pitkäaikainen säilyttäminen ja käyttäminen vain tilanteessa, jossa suomenhevospopulaation perinnöllinen monimuotoisuus on supistunut ja rodun elinvoimaisuus on uhattuna.

”Kotieläingeenipankki ylläpitää kotieläinrotujen ja siten kotieläinlajien geneettistä eli perinnöllistä monimuotoisuutta nykyistä ja tulevaa käyttötarkoitusta varten. Kysymys on kotieläinten geenivarojen ja kesytettyjen eläinlajien sopeutumiskyvyn takaamisesta muuttuviin olosuhteisiin”, toteaa tutkimusprofessori Juha Kantanen Luonnonvarakeskuksesta. Hän koordinoi Suomen maa-, metsä- ja kalatalouden kansallisen geenivaraohjelman eläingeenivarasektoria.

”Suljetuilla populaatioilla, kuten suomenhevosilla, rodun geneettinen monimuotoisuus vähenee ajan myötä. Siksi on erityisen tärkeää, että tiettyjen oriiden siemennestettä kerätään talteen tulevaisuutta silmällä pitäen”, Suomen Hippoksen jalostusasiantuntija Susanna Back summaa.

Kansallisessa geenivaraohjelmassa on mukana niin juoksija-, ratsu- ja pien- kuin työhevossuunnan suomenhevosia. Tavoitteena on turvata myös katoamisvaarassa olevien perinteisten työhevosominaisuuksien säilyminen tulevaisuudessa. Kansallisen geenivaraohjelman turvin on tähän mennessä kerätty yhteensä 20 oriin spermaa. Toimintaa rahoitetaan Luonnonvarakeskuksen koordinoimasta kansallisesta geenivaraohjelmasta.

Orivalintatyöryhmän määrittelemät pakasteoriit löydät sivulta  www.hippos.fi/suomenhevonen/geenivaraohjelma