Jokaisen riskimaista Suomeen saapuvan maahantulijan edellytetään osallistuvan terveystarkastukseen, jolla selvitetään onko hänellä koronatartunta. Riskimaista Suomeen saapuvilta edellytetään 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia tai kahta negatiivista koronatestiä. Ihmisten koronaohjeistuksien lisäksi Hippos suosittelee edelleen 14 vuorokauden karanteenia ulkomailta saapuville hevosille.
Vallitseva koronavirustilanne on tiukentanut Suomen koronavirusohjeistuksia. Viime aikoina mm. rajanylityksen yhteydessä jokaiselta riskimaasta saapuvalta maahantulijalta edellytetään osallistuvan terveystarkastukseen, jolla selvitetään, onko hänelle koronatartunta.
Viranomaisten ohjeistukset koskevat kaikkia maahantulijoita, myös ulkomailta Suomeen saapuvia raviurheilijoita. THL:n luokituksessa riskimaihin lukeutuu mm. Ruotsi. Suomen Hippos ei voi vaikuttaa esimerkiksi ulkomailta saapuvien kilpailijoiden maahantuloon.
Suomen Hippos noudattaa THL:n suositusta 14 vuorokauden omaehtoisesta karanteenista riskimaista saapuvilta. THL suosittelee omaehtoista karanteenia myös koronarokotteen saaneelle henkilölle.
Omaehtoista karanteenia voidaan lyhentää kahdella testillä. Jos sinulla on maahan saapuessasi todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen maahantuloa, mene toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos tämän toisen testin tulos on negatiivinen, voit keskeyttää omaehtoisen karanteenin.
” Sinun ei tarvitse mennä rajanylityspaikalla koronatestiin, jos sinulla on
- todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen maahantuloa TAI
- todistus siitä, että olet sairastanut koronavirustaudin alle 6 kuukautta aiemmin.
Lisäksi terveysviranomaiset pyytävät sinulta yhteystietosi, jotta oleskelu- tai asuinkuntasi tartuntatautilääkäri voi ottaa sinuun yhteyttä, ohjata testiin 72 tunnin päästä sekä antaa lisätietoa. Jos kieltäydyt testistä, tartuntatautilääkäri voi määrätä sinut 14 vuorokauden viralliseen karanteeniin. Virallisen karanteenin lopettamisesta päättää tartuntatautilääkäri”, tiedottaa THL omilla verkkosivuillaan.
Hippos suosittelee 14 vuorokauden karanteenia ulkomailta saapuville hevosille
Ihmisten koronan lisäksi hevospiireissä Euroopan laajuista huolta ovat aiheuttaneet hevosten herpesvirustartunnat. EHV-1 herpesvirus on johtanut tartuntaryppäisiin, joihin liittyy myös useita hevosten kuolemiin johtaneita tapauksia.
Herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana, mutta ne voivat levitä myös virusta sisältävien eritteiden likaamien käsien, vaatteiden tai tavaroiden välityksellä. Tartunnoille on tyypillistä, että virus jää elimistöön piilevästi ja voi aktivoitua myöhemmin stressin tai tiineyden yhteydessä. Sairaus esiintyy kolmena muotona: hengitystieinfektiona, sikiön vaurioitumisena sekä halvauksena. Virus säilyy huonosti hevosen ulkopuolella, ja se on herkkä desinfektioaineille.
Varsinkin Espanjassa vakavia tartuntaryppäitä aiheuttanut hevosten herpesvirus EHV-1 uhkaa ratsastuskilpailuiden lisäksi pahimmassa tapauksessa myös Euroopan ravikilpailuiden järjestämistä. Suomessa Ratsastajainliitto tiedotti 18. maaliskuuta, että liiton kilpailutoiminta on katkolla ainakin 11.4. asti.
Mahdollisten tartuntaketjujen katkaisemiseksi Hippos suosittelee ulkomailta palaaville sekä talliin uusina muuttaville hevosille 14 vuorokauden karanteenia muista hevosista. Karanteenisuositus on voimassa toistaiseksi, ja se koskee myös ulkomailta Suomeen suurkilpailuihin saapuvia hevosia.
Aikaisemmat tiedotteet herpesviruksesta:
Pienillä teoilla suuri vaikutus
Koronajoitusten myötä ponien harjoituslähtöjen järjestäminen on ollut keskeytyksissä ja Suomen Hippos on suositellut myös harjoitus- ja paikallisravien järjestämisestä pidättäytymistä ainakin 28.3.2021 asti.
Ravikilpailutoiminnassa on noudatettava erityisen tarkasti turvavälejä ja hygieniaohjeistuksia. Näillä toimenpiteillä halutaan varmistaa raviurheilun elinkeinotoiminnan jatkuvuus myös poikkeusoloissa. Tallialueet ovat laajat ja ravikilpailutoiminta tapahtuu ulkona, jolloin turvavälit on mahdollista pitää. Myös kilpailutilanteessa ohjastajilla on niin sanottu hevosenmitta toisiinsa ja turvavälit säilyvät.
On erittäin tärkeää, että viranomaisten antamia suosituksia ja ohjeita riittävistä etäisyyksistä, hygieniasta sekä maskien käytöstä noudatetaan. Kilpailu- tai jalostusarvostelutilanteeseen ei tule saapua sairaana tai vähäisilläkään oireilla.
Paikan päällä
- Noudata kokoontumisrajoituksia ja turvavälejä
- Muista käsihygienia! Pese kätesi saippualla ja käytä käsidesiä
- Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat
- Saavu ajoissa ja hyvällä mielellä. Valmistaudu siihen, että jonoja saattaa muodostua
- Päivitä raveissa kenkä- ja kärrytiedot esimerkiksi Oma Tallin kautta: https://heppa.hippos.fi/omatalli
- Maksa osallistumismaksu verkossa, jos se on mahdollista
- Vietä paikan päällä vain oman suorituksen vaatima aika