Hyppää sisältöön

Psykiatri Elmo Niskasaari: ”Uupumisen seuraukset ovat aina elämän kokoisia”

”Vastuun- ja velvollisuudentuntoiset hevosihmiset antavat liian usein asioiden mennä vahingollisen pitkälle", kertoo työkykypsykiatri Elmo Niskasaari. (Kuva: Maisa Hyttinen)

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 11/2022.

Kun ihminen voi hyvin, myös hevonen voi hyvin. Mutta vielä silloinkin, kun omat voimat hiipuvat, moni sinnittelee ja huolehtii nelijalkaisten tarpeista ennen omiaan. Mielenterveysviikkoa vietetään tänä vuonna 19.−26. marraskuuta. Suomen Hippos nostaa Mielenterveysviikolla esiin hevosalan työterveyttä ja keinoja siitä huolehtimiseen.

Psykiatri ja psykoterapeutti Elmo Niskasaarella on niin paljon kokemusta työssä uupuneista, ettei hänellä ole tarvetta sokeroida sanojaan ongelman laadusta ja laajuudesta puhuttaessa.

”Haaste on todellinen. Vaikka toimiala olisi pieni, yksilötasolla uupumisen seuraukset ja liitännäisvaikutukset ovat aina elämän kokoisia.”

Niskasaaren syvä ja lämmin yhteys hevosalaan on syntynyt oman raviharrastuksen ja hevosenomistamisen kautta. Kokemusasiantuntija piirtää nopein vedoin kuvan tyypillisestä hevosihmisestä.

”Alalle tullaan tavallisesti harrastuksen kautta. Hevonen ja tunneside hevosiin ovat keskiössä. Ollaan sitoutuneita ja intohimoisia. Maatalousalalla vastuu eläimistä tunnetaan ja kannetaan 24/7. Uskotaan omaan tekemiseen ja haaveillaan siitä suuresta onnistumisesta. Jaksetaan, koska uskotaan ja tykätään siitä mitä tehdään.”

Hevosalan tasa-arvoisuus näyttäytyy työhyvinvoinnin näkökulmasta yllättävänä haasteena.

”Minibudjetilla ja hartiapankilla hommaa tekevät ammattilaiset ovat samalla viivalla kuin isolla rahalla ja valtavalla kalustolla työskentelevät toimijat. Mikroyrittäjän haaveet maailmanluokan hevosesta ja suurista voitoista toteutuvat todennäköisyyslaskennan valossa valitettavan harvoin. Epärealistisiin odotuksiin yhdistyvä vaativuus itseä kohtaan on tehokasta polttoainetta uupumiselle.”

Ajoissa havahtuminen parantaa toipumistodennäköisyyttä

Vuosikymmenet alaa läheltä seurannut ammattilainen tunnistaa myös hevosmaailmaan sisäänrakennetun narratiivin siitä, että ei saa luovuttaa.

”Vastuun- ja velvollisuudentuntoiset hevosihmiset antavat liian usein asioiden mennä vahingollisen pitkälle. Tähän tietysti vaikuttaa toimialan luonne. Yksinyrittäjän on vaarallisen helppoa poteroitua ja sokeutua tekemiselleen. Ulkoiset paineet, velvollisuudentunto ja viime kädessä häpeä estävät asioiden myöntämistä edes itselle. Kun vielä työyhteisön tuki jää puuttumaan ja työterveyshuollostakin on nipistetty, ulkopuolisenkaan on vaikea puuttu tilanteeseen.”

Vaikeuksilla on taipumus kasaantua. Stressi syö kärsivällisyyttä, pinna palaa ja onnettomuusalttius lisääntyy. Vähäinenkin sosiaalinen kanssakäynti hiipuu, uni ei tule eikä ruoka maita. Alkoholilla lääkitään niin unettomuutta kuin yleistä mielenkuohuntaa. Niskasaari tuntee tilastot ja kehottaa hakemaan apua ajoissa.

”Mitä vaikeammaksi uupumukseen usein kytkeytyvä depressio kehittyy, sitä huonommaksi käy ennuste. Puolen vuoden työkyvyttömyys ennustaa masennuspotilaalle 50% todennäköisyyttä palata takaisin samaan työhön. Yli vuoden työkyvyttömyyspoissaolon jälkeen palaajia on enää neljännes.”

”Väsyvästä hevosihmisestä pitäisi saada varhaisempi koppi”

Vertaistuki ja välittäminen voivat olla käänteentekeviä, kun asianomainen ei enää itse tiedosta tilannettaan. Elmo Niskasaari kaipailee hevosihmisille samanlaista matalan kynnyksen palvelua, jota Melan Välitä viljelijästä -hanke tarjoaa.

”Tarvitaan kaikkien ulottuvilla olevaa maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua, jota voi hyödyntää olipa kyse omasta jaksamisesta tai yrityksen pyörittämisestä. Monesti jo pelkkä keskustelu selkeyttää omia ajatuksia.”

Työkykypsykiatrina Niskasaari tietää, että joskus tarvitaan terapiatyökaluja. Mutta hevosmiehenä hän uskoo myös yhteisön kannattelevaan voimaan.

”Saa ja täytyy uskaltaa kysyä mitä kuuluu. Ja sanoa ääneen, jos tuntuu, että kaverin meininki tai olemus herättävät huolta. Yhteisöstä löytyy voimaa ja ideoita myös uupumisen ennaltaehkäisyyn. Naapuriapu tallien kesken, yhdessä tekeminen, hyvien käytäntöjen jakaminen, lomitusringit tai vaikka yhdessä vietetyt kahvihetket kartuttavat voimavaroja ja tuovat uusia näkemyksiä omaan tekemiseen.”

Pyydä ajoissa apua jaksamiseen

Tukea ja apua jaksamiseen tarjoavat akuutisti oma terveyskeskus, työterveyshuolto tai opiskeluterveydenhuolto.

Suomen Mielenterveys ry:n Mieli-palvelut
Julkisen terveydenhuollon palveluita Mielenterveystalosta

ProAgria palvelee alueellisesti:
Muutos-hanke (Pohjois-Pohjanmaa)
Maatalousyrittäjän työura muutoksessa -hanke (Etelä-Savo)

Suomen Yrittäjien jäsenille:
Henkinen hyvinvointi
Yrittäjän talousapu

MTK:n jäsenilleen tarjoamat edut:
Välitä viljelijästä -hanke

Ely-keskus:
Yrittäjän talousapu
Yrityksen kehittämispalvelut

Koulutettujen vapaaehtoisten tarjoamaa keskusteluapua:
Maaseudun tukihenkilöverkko