Suomen Hippoksen sivuille on maaliskuun alussa lisätty sähköinen ilmoituskanava, jonka kautta voi jättää ilmoituksen raviurheilun tai hevoskasvatuksen piirissä tapahtuneesta ihmisten tai hevosten hyvinvointia uhkaavasta tilanteesta tai esimerkiksi lääkeaineiden väärinkäytöstä.
Kanavalle tulevat ilmoitukset käydään läpi luottamuksellisesti hevosten hyvinvoinnin ja lääkeainerikkomusten osalta Hippoksen asiantuntijaeläinlääkärien ja häirintää tai kiusaamista koskevien tapausten osalta Hippoksen häirintäasioista vastaavan henkilön toimesta sekä Hippoksen johtoryhmätasolla. Tarvittaessa ilmoitukset viedään myös Hippoksen valiokuntien ja hallituksen keskusteluun. Ilmoituskanavan käytöstä raportoidaan osana Hippoksen vastuullisuustyötä.
”Hevosalan vastuullisuuden tärkein asia on jokaisen oma toiminta, siis se, että itse edistämme aktiivisesti vastuullista toimintakulttuuria. Jos kohtaamme hevosten tai ihmisten hyvinvointia uhkaavia tilanteita, niihin tulee puuttua välittömästi. Joskus asiaan puuttuminen on vaikeaa. Silloin auttaa, jos asiaa voi nostaa esiin erillisen, luottamuksellisen ilmoituskanavan kautta”, kertoo Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää.
Mallia ilmoituskanavaan on otettu Ruotsin ravijärjestön ST:n whistleblower-kanavasta. Hippoksen kanavalle ilmoitettujen tapausten osalta eläinlääkärit arvioivat hevosten hyvinvointiin ja lääkeaineiden väärinkäyttöön liittyvät ilmoitukset ja voivat tehdä tarvittaessa mm. tallitarkastuksen lääkeaine-epäilyjen osalta.
Ihmisten hyvinvointiin liittyvät ilmoitukset ohjataan Hippoksen häirintäasioista vastaavalle Tiina Kuosmaselle, joka sosiaalialan ammattilaisena pystyy arvioimaan tilannetta, tarjoamaan tukea sekä tarvittaessa käynnistämään Väestöliiton Et Ole Yksin -palvelun ohjeen mukaisen sovittelumenettelyn osapuolten välillä. Mikäli tilanteessa on aihetta epäillä rikosta, ohjataan ilmoittajaa tekemään rikosilmoitus aina poliisille.
”Suomen Hippos ei ole viranomainen, joten mikäli ilmoitus koskee rikosepäilyksi luokiteltavia asioita, kuten eläinsuojelurikosta, seksuaalista ahdistelua, tai fyysistä väkivallantekoa, asiasta tulee aina tehdä ilmoitus suoraan poliisille. Ilmoituskanavan kautta voimme kuitenkin tarjota apua ja tukea tilanteen arvioimiseksi ja ilmoituksen tekemiseen”, Mäenpää jatkaa.
Kanavalle tehtävät ilmoitukset tulee jättää yhteystietojen kanssa, jotta ilmoittajalta voidaan pyytää tarvittaessa lisätietoja ja jotta käsittelyn edistymisestä voidaan kertoa myös ilmoittajalle. Ilmoittajan yhteystiedot käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti, ja niihin on pääsy vain asiaa käsittelevillä henkilöillä. Mikäli ilmoituksen haluaa jättää anonyymisti, sen voi edelleen tehdä SUEKin ILMO-kanavan kautta.
”Raviurheilun olemassaolon oikeutuksen ytimessä on hevosten hyvinvointi. Jotta laji houkuttelee myös uusia harrastajia, ilmapiirin tulee olla yhdenvertainen ja turvallinen. Ilmoituskanava ja lajin omat rangaistuskäytännöt ovat tärkeitä toimintaa ohjaavia työkaluja, mutta vastuullinen toimintakulttuuri rakennetaan yhdessä alan arjessa”, Mäenpää muistuttaa.
Lisätietoja:
Viestintä- ja markkinointijohtaja Saara Iivari, saara.iivari@hippos.fi tai p. 040 569 6597.